Πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων του 8ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού του Δήμου Βύρωνα

Από το γραφείο τύπου του Δήμου Βύρωνα εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Γεμάτη συγκίνηση μνήμη και αισιοδοξία για το μέλλον ήταν η ξεχωριστή βραδιά της 29ης Δεκεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Το αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας γέμισε μαθητές και φοιτητές που έλαβαν τα βραβεία τους μετά από την επιτυχία της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα του Δήμου “στο βλέμμα του Μπάιρον”. Οι διακριθέντες στον όγδοο Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό με θέμα τη Μικρασιατική καταστροφή γιόρτασαν με τους γονείς, τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους την απονομή του βραβείου τους. Ζήσαμε όλοι μαζί τον ενθουσιασμό των παιδιών, τη χαρά τους, τη διάθεση να χειροκροτηθούν και να χειροκροτήσουν τους συμμαθητές τους για τις λογοτεχνικές τους ανησυχίες.

Επιπλέον, οι νεαροί δημιουργοί που συμμετείχαν στο εργαστήρι γραφής και στοχασμού του Δήμου Βύρωνα με την ονομασία «Πανελλήνια Λογοτεχνική Συντροφιά Εφήβων και Νέων», το οποίο λειτουργεί στο Δήμο εδώ και εφτά χρόνια, έδωσαν επίσης το παρόν τους. Οι «μαθητές» του εργαστηρίου έλαβαν τα δικά τους ειδικά βραβεία και έζησαν τη χαρά της ολοκλήρωσης μιας ακόμη δημιουργικής προσπάθειας.

Το βιβλίο που παρουσιάστηκε με τίτλο «το κλειδί στη Βιθυνία» είναι ένα αφιέρωμα σε δυο εξόχως σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων που μεγάλωσαν στον προσφυγικό συνοικισμό του Βύρωνα: στην Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ και στον Κωνσταντίνο Δεσποτόπουλο. Στις σελίδες αυτού «συναντιούνται» και «συνομιλούν» οι σημερινοί έφηβοι και νέοι με τα γραπτά των δύο κορυφαίων προσωπικοτήτων, για την καταστροφή, την ήττα και την επιβίωση. “Το κλειδί στη Βιθυνία” είναι το κλειδί που ακόμη κρατά η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ από το σπίτι της οικογένειάς της. Είναι το κλειδί που κλείδωσε και ξεκλείδωσε στάσεις ζωής, αλλά και τις μνήμες από την καταστροφή. Τα παιδιά ξεκλείδωσαν  τις δικές τους μνήμες προγόνων, σκέψεις και αναγωγές στο σήμερα, γράφοντας τα κείμενά τους. Μέσα από βίντεο και αποσπάσματα ζήσαμε ένα διαφορετικό αφιέρωμα στη Σμύρνη που χάθηκε και στον Βύρωνα που γεννήθηκε από τα σπλάχνα της καταστροφής.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών της ΝΔ Χάρης Θεοχάρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου απογόνων θυμάτων του ολοκαυτώματος Μάριος Σούσης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Ελένη Βασιλοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Αγγέλης, Λεμονιά Κλωνάρη και Μιχάλης Καραγιάννης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλέξης Σωτηρόπουλος Διονύσης Βώβος και Ιουλία Κιούπη καθώς και ο πρόεδρος ης Δημοτικής επιχείρησης Βασίλης Πάγκαλος. Από την κοινωνία των πολιτών ήταν παρών ο Βασίλης Τζαφάς, Γραμματέας της Πανιωνίου Στέγης Βύρωνα και η Συμέλα Αντωνιάδη από το Σύλλογο Ποντίων Καρέα Βύρωνα. Την επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η συγγραφέας και συντονίστρια του προγράμματος Δήμητρα Νούση.