Πολυτεχνείο: Σήμερα η πορεία για τα 50 χρόνια

Σήμερα η μεγάλη πορεία για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου – Προσυγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι έξω από τον χώρο του ιδρύματος

Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας

Πλήθος κόσμου σπεύδει και τις τελευταίες ώρες του εορτασμού στο Κάτω Πολυτεχνείο για να αποδώσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή κατά την εξέγερση του 1973. Άνθρωποι όλων των ηλικιών κρατώντας λουλούδια, στεφάνια μέχρι και ποιήματα σε χαρτιά προσεγγίζουν το μνημείο στο προαύλιο, το μεγάλο άγαλμα-κεφαλή και την πόρτα που ισοπέδωσε το τανκ πριν από 50 χρόνια. Αμέτρητα τα μηνύματα και τα συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη με τον κόσμο να ζητά τον τερματισμό του πολέμου και την απεμπλοκή της χώρας.

Ξεχωριστής σημασίας οι ζωγραφιές, τα κολάζ και τα πανό των παιδιών. Πολλά δημοτικά σχολεία βρέθηκαν στο χώρο του Πολυτεχνείο ομορφαίνοντας το με τις δημιουργίες τους για την ιστορική επέτειο. Χαρακτηριστικό το πανό των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας, με τα συνθήματα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και «Δεν περνά ο φασισμός».

Μεγάλη συγκίνηση στις εκδηλώσεις της Πέμπτης

Με δύο σημαντικές εκδηλώσεις και μεγάλη συγκίνηση ολοκληρώθηκε χτες η δεύτερη μέρα του τριήμερου εορτασμού, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετείχαν στα γεγονότα του ’73. Στο κτίριο Αβέρωφ και στο προαύλιο επί της Πατησίων προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ «Ένας ζεστός Νοέμβρης», πριν από το οποίο μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Κωνσταντής.

Στο προαύλιο μπροστά από το κτίριο Μπουμπουλίνας περίπου 1.000 φοιτητές και φοιτήτριες παρακολούθησαν την εκδήλωση, που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι, με κεντρικούς ομιλητές αγωνιστές και αγωνίστριες του Πολυτεχνείου. Με μεγάλη συγκίνηση – 50 χρόνια μετά – άνθρωποι που συμμετείχαν στην εξέγερση αφηγήθηκαν στον ιστορικό χώρο τη συμμετοχή τους στα γεγονότα, τη δράση τους στην περίοδο της δικτατορίας, ενώ συζήτησαν και για τα συμπεράσματα και τα μηνύματα της επετείου στο σήμερα.

Παράλληλα στον χώρο ήταν σε εξέλιξη εκδηλώσεις πολιτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων σχετικά με τον πόλεμο στην Παλαιστίνη αλλά και τα δικαιώματα των κρατουμέων. Νωρίς το μεσημέρι φοιτητές και φοιτήτριες πραγματοποίησαν και αυθόρμητη πορεία για τη δολοφονία του 17χρονου Χρήστου Μιχαλόπουλου κάνοντας λόγο για μία «ρατσιστική κρατική δολοφονία», ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μνήμης για τον Μιχάλη Καλτεζά.

Σε λίγη ώρα ξεκινά η προσυγκέντρωση στο Κάτω Πολυτεχνείο

Σήμερα, Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, ο τριήμερος εορτασμός κορυφώνεται με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, αναδεικνύοντας τον αντιιμπεριλιαστικό χαρακτήρα της εξέγερσης. Φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε προσυγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι έξω από τον χώρο του Κάτω Πολυτεχνείου και σε συγκέντρωση στις 4 στην πλατεία Κλαυθμώνος, μαζί με σωματεία, οργανώσεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστική αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Φοιτητικοί σύλλογοι, που πρόσκεινται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καλούν σε συγκέντρωση στις 4.30 στα Προπύλαια. Κάλεσμα στο ίδιο σημείο απευθύνουν συνδικάτα, ομοσπονδίες και σωματεία καθώς και το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.