Παραμένουν τα προβλήματα των σχολείων στη σκιά των… Σερρών

Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας

Αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα προκάλεσε η φονική έκρηξη λέβητα σε δημοτικό σχολείο στις Σέρρες, η οποία προκάλεσε τον θάνατο ενός 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο παιδιών.

Ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτία της έκρηξης, όμως το συγκεκριμένο περιστατικό «φούντωσε» τη συζήτηση για την τραγική κατάσταση των σχολείων και την υποχρηματοδότηση των σχολικών υποτροπών. Την ίδια στιγμή πολλοί Δήμοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος ενώ η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν θα δοθούν ποτέ τα δισεκατομμύρια παρακρατηθέντα.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Με τα προβλήματα στο 1ο Γυμνάσιο να μην έχουν ακόμα λυθεί άρχισαν να πέφτουν σοβάδες σε σχολεία της πόλης. Στο 1ο Δημοτικό Ηρακλείου Αττικής έπεσαν σοβάδες στο μπροστινό κτίριο με αποτέλεσμα όλος ο πρώτος όροφος να εκκενωθεί. Η ΕΚΦΡΑΣΗ βρέθηκε στο σημείο και συνομίλησε με τους γονείς.

Πτώση σοβάδων στο 1ο Δημοτικό Ηρακλείου

Μέλη του Συλλόγου Γονέων τόνισαν πως το συμβάν θα μπορούσε να είχε αποβεί μοιραίο αλλά ευτυχώς δεν χτύπησε κανένα παιδί γιατί εκείνη την ώρα ήταν εντός των αιθουσών τους. Έκαναν λόγο για «κακοσυντήρηση» και για ένα σχολείο «παραμελημένο». «Σε κάθε σχολικό συμβούλιο δίνουμε στους εκπροσώπους μια μεγάλη λίστα με προβλήματα» σημείωσαν, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη πρόοδος.

Αντίστοιχο πρόβλημα με πτώση σοβάδων αντιμετωπίζει και το 6ο Δημοτικό. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων, οι σοβάδες έχουν πέσει εδώ και καιρό εντός δύο αιθουσών, με τη δημοτική αρχή να μην έχει μεριμνήσει για την επιδιόρθωση αλλά και τον έλεγχο του κτιρίου.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Στον Δήμο Νέας Ιωνίας παρατηρούνται πολλά προβλήματα στο 3ο ΓΕΛ, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα φύλλα της Έκφρασης. Συγκεκριμένα υπάρχουν αποκολλήσεις κομματιών από τους τοίχους, μια ημιτελής πόρτα «κόντρα πλακέ». Παράλληλα το θέμα του 6ου Γυμνασίου της πόλης έφτασε μέχρι και στη Βουλή με τους γονείς να ζητούν επισκευή ή ανοικοδόμηση του ισογείου καθώς και μια σειρά από άλλες υλικοτεχνικές παρεμβάσεις.

«Πέφτουν μπάζα δίπλα από το σχολείο»

Πολύ επικίνδυνη είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο 7ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο Νέας Ιωνίας με το εγκαταλελειμμένο κτίριο του πρώην εργοστάσιο της Ανατόλια. Η ΕΚΦΡΑΣΗ βρέθηκε και σε αυτό το σχολείο συνομιλώντας με τον Σύλλογο Γονέων του Γυμνασίου αλλά και με την Ένωση Γονέων της πόλης. Υποστήριξαν πως πέφτουν μπάζα και άλλα επικίνδυνα υλικά από το κτίριο το οποίο γειτνιάζει με το σχολείο. Υπάρχει ακόμα και άτυπος δρόμος ανάμεσα στο σχολείο και το πρώην εργοστάσιο από το οποίο περνούν κάτοικοι, παιδιά και αυτοκίνητα. Στο κτίριο, μάλιστα, πρόσφατα υπήρξε και πυρκαγιά, με την πυροσβεστική να παρεμβαίνει.

Το εργοστάσιο της πρώην ΑΝΑΤΟΛΙΑ δίπλα απο το 7ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο Νέας Ιωνίας

Οι γονείς ζητούν εδώ και καιρό από τον Δήμο να μεριμνήσει για το πρόβλημα τονίζοντας πως υπάρχουν και δυνατότητες αξιοποίησης του χώρου. Προκάλεσαν μέχρι και την παρέμβαση της πολεοδομίας η οποία με έγγραφο της ζητά από τη δημοτική αρχή να παρέμβει, βρίσκοντας τους ιδιοκτήτες του κτιρίου και απαιτώντας από αυτούς να προβούν στη λήψη μέτρων για την κατάσταση του χώρου. Από τον Σύλλογο Γονέων τονίστηκε πως η διοίκηση της Δ. Θωμαΐδου δεν έχει φροντίσει να βάλει ούτε μια περίφραξη στο σημείο.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Τα προβλήματα των σχολείων της Μεταμόρφωσης συζητήθηκαν σε ειδική θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσία δεκάδων γονέων της πόλης. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε όλες τις βαθμίδες, από τα νηπιαγωγεία μέχρι και το νέο 2ο Λύκειο, το οποίο θυμίζουμε πως η δημοτική αρχή Σαραούδα παρέλαβε χωρίς πιστοποιητικό πυρασφάλειας!

Οι Σύλλογοι Γονέων σημείωσαν μεταξύ άλλων πως τα νηπιαγωγεία χρειάζονται στέγαστρα και επισκευή στα προαύλια ενώ αναφέρθηκαν και προβλήματα στα γυμνάσια της πόλης ειδικά σε αυτά που γίνονται εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ειδική αναφορά έγινε στο 2ο Λύκειο για το οποίο γνωρίζουμε πως, μετά από χρόνια εργασιών, παραδόθηκε με μια λίστα 48 παρατηρήσεων. Θίχτηκε, τέλος, έντονα το ζήτημα της Τατοΐου διατυπώνοντας ξανά το αίτημα για κατασκευή πεζογέφυρας και τοποθέτηση φαναριών για την ασφαλέστερη διέλευση των παιδιών.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στο 1ο Λύκειο δεν λειτουργούσε η θέρμανση ως τα μέσα Δεκεμβρίου!

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

Στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα τα προβλήματα δεν τελείωσαν στην πλημμύρα του 2ου Δημοτικού κατά την κακοκαιρία «Μπάλλος». Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας αναδείξαμε την κατάσταση του 1ου Δημοτικού Νέας Χαλκηδόνας. Ο Σύλλογος Γονέων του συγκεκριμένου σχολείου υποστηρίζει πως υπήρξε αίθουσα που εκκενώθηκε λόγω… μούχλας στους τοίχους!

1ο Δημοτικό Νέας Χαλκηδόνας

Εντύπωση, όμως, προκάλεσε η στάση της διοίκησης του Δήμου σχετικά με τις εγκαταστάσεις των σχολείων. Συγκεκριμένα με έγγραφο της ζητάει από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μεριμνήσουν για τον έλεγχο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπως λέβητες και καυστήρες. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Αριστοτέλης» τονίζει πως με αυτόν τον τρόπο η δημοτική αρχή «πετάει το μπαλάκι της ευθύνης αν συμβεί κάτι».

Από την ΕΚΦΡΑΣΗ που κυκλοφορεί!