Π. Παπανικολάου: Περίμενε για χρόνια για μια επέμβαση 20 λεπτών και πανηγυρίζουν! (video)

«Την ώρα που ο υπουργός Υγείας πανηγύριζε για το πρώτο απογευματινό χειρουργείο διάρκειας περίπου 20 λεπτών στο νοσοκομείο Καλαμάτας δεν υπήρχε εφημερεύον παθολόγος», κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας Πάνος Παπανικολάου.

Μιλώντας στο Mega σημείωσε πως «δεν μπορεί να πανηγυρίζει ο υπουργός Υγείας που ένας καθηγητής πανεπιστημίου έκανε μια επέμβαση 20 λεπτών στις 15.15 ενώ ο ασθενής ήταν για χρόνια στη λίστα», κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακά πυροτεχνήμα του Άδωνι Γεωργιάδη».

Ερωτώμενος για τις μεγάλες λιστών αναμονής (έως και 5 χρόνια) υποστήριξε ότι το πρόβλημα το δημιούργησε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα είπε: «Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας λειτουργεί μόνο το 60% των εξοπλισμένων χειρουργείων λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Ελλείψεις αναισθησιολόγων στα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας δεν έχουμε όπως στη Θεσσαλονίκη».

«Εάν στελεχώσει η κυβέρνηση αυτά τα νοσοκομεία με νοσηλευτικό προσωπικό, σε τρεις μήνες δεν θα υπάρχουν αυτές οι λίστες», είπε χαρακτηριστικά.

Αθ. Εξαδάκτυλος: Λίστες αναμονής υπάρχουν σε όλο τον κόσμο

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υποστήριξε πως «λίστες αναμονής υπάρχουν σε όλο τον κόσμο». «Ή θα μιλάμε εντός πραγματικότητας ή θα νομίζουμε ότι με ένα μαγικό ραβδάκι λύνονται όλα», πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε πως «πράγματι πολλές προκηρύξεις βγαίνουν άγονες γιατί το Ε.Σ.Υ. δεν είναι ελκυστικό». «Οι μισθοί και το διοικητικό πλαίσιο καθιστούν το Ε.Σ.Υ. ανεπιθύμητο», είπε.

Σχετικά με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στάθηκε στην δυνατότητα ελεύθερης επιλογής ασθενών και γιατρών. Σημείωσε: «Δεν θα μειωθούν οι λίστες με τα απογευματινά χειρουργεία όπως προσδοκά η κυβέρνηση. Ούτε όμως θα καταστραφεί το Ε.Σ.Υ. όπως ισχυρίζονται αυτοί που λένε ότι το απογευματινά χειρουργεία θα φέρουν την καταστροφή. Τίποτε από τα δύο δεν έχει συμβεί εδώ και 23 χρόνια με τα απογευματινά ιατρεία. Η κυβέρνηση τα κάνει για να ενισχύσει το εισόδημα κάποιων μέσα στο ΕΣΥ και δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που είναι μέσα στη λίστα, είτε να πάνε σε απογευματινό είτε στον ιδιωτικό τομέα. Ελεύθερα επιλέγουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές αν θα δουλέψουν το απόγευμα, ελεύθερα επιλέγουν και οι ασθενείς αν θα πάνε το απόγευμα».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων είπε ότι «θα υπάρχει παθογένεια εάν δούμε αραιές λίστες το πρωί και πυκνές λίστες το απόγευμα. Αν δεν λειτουργήσει ομαλά θα πρέπει να εξηγήσουμε σε κάποιους ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους». Τότε ο Π. Παπανικολάου απάντησε πως «δεν θα περιμένουμε να κάνουμε τα «40» του ΕΣΥ για να εξηγήσουμε το πρόβλημα» και κατήγγειλε πως «την Πέμπτη 14 Μαρτίου, την ώρα που ο υπουργός πανηγύριζε για το πρώτο απογευματινό χειρουργείο, δεν υπήρχε εφημερεύον παθολόγος στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Καλαμάτα και Σπάρτη, όλη η Νότια Πελοπόννησος. μοιράζονταν τον έναν και μοναδικό παθολόγο».