Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.: Δεν θα ασκήσει έφεση κατά των δικαιωμένων συμβασιούχων του ο Δήμος Αγίου Δημητρίου

|||

|||

         Μετά από παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο,το οποίο αποφάσισε ομόφωνα να μην ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου που διατάζει τη μετατροπή των συμβάσεων 34 εργαζομένων στο Δήμο Αγίου Δημητρίου από ορισμένου σε αορίστου χρόνου – Ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

 

         Από το γραφείο τύπου της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

 

         Οι ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει σαν συνέπεια τόσο την εντατικοποίηση της εργασίας για το υφιστάμενο προσωπικό όσο και δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

 

         Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Ν.Δ.), που έχει «στραγγαλίσει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση απαγορεύοντας κάθε νέα πρόσληψη, καθώς επίσης και την μονιμοποίηση εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις για πολλά χρόνια. Μερίδιο ευθύνης ωστόσο έχουν και οι Αιρετοί, σε πολλές περιπτώσεις, που δεν ασκούν με τον τρόπο τους πίεση στην κυβέρνηση να προβεί σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με αποτέλεσμα την απαξίωση των Δημοτικών Υπηρεσιών.

 

        Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δίνει καθημερινά αγώνα, σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού. Στον αγώνα αυτόν εντάσσεται και η ανατροπή της απαράδεκτης διάταξης που υποχρεώνει μόνο σε ότι αφορά δικαστικές διεκδικήσεις εργαζομένων, να εξαντλείται υποχρεωτικά κάθε ένδικο μέσο, όταν για όλα τα άλλα ζητήματα εναπόκειται στην κρίση του Δήμου η άσκηση ή μη των ένδικων μέσων.

 

       Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, η απόφαση που έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου, την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, να μην ασκηθεί έφεση σε θετική πρωτόδικη απόφαση μετατροπής της σύμβασης τριάντα τεσσάρων (34) εργαζομένων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) είναι εξαιρετικά σημαντική. Καθοριστική για την εξέλιξη αυτή ήταν η συμβολή και οι παρεμβάσεις του αγωνιστικού Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου.

 

       Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου και η Δήμαρχος κα Μαρία Ανδρούτσου αναγνώρισε ότι, οι εργαζόμενοι κράτησαν την κοινωνία όρθια την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και προσπαθούν καθημερινά με αυταπάρνηση να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Αναγνώρισαν ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ότι χωρίς αυτούς τους οι υπηρεσίες θα δίνονταν σε ιδιώτες και εργολάβους με σκοπό το κέρδος και μόνο.

 

       Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Αγίου Δημητρίου περί μη άσκησης έφεσης σε θετική πρωτόδικη δικαστική απόφαση μετατροπής συμβάσεων εργαζομένων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους Δήμους της χώρας με στόχο να διατηρηθεί ο Δημόσιος και Κοινωνικός χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, που είναι και το βασικό ζητούμενο.

 

       Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί την κυβέρνηση και τις Δημοτικές Αρχές να σεβαστούν το Αυτοδιοίκητο. Κανένας άλλος δεν ξέρει καλύτερα τις ανάγκες των Δήμων από τα Δημοτικά Συμβούλια, τους εργαζόμενους τους και τα συλλογικά τους όργανα. Οποιαδήποτε απόπειρα τρομοκράτησης και απειλής εκτοξεύεται σε βάρος αυτών που θέλουν και διεκδικούν ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους και την Ελληνική Κοινωνία γενικότερα θα βρίσκει απέναντι το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

       Καλεί επίσης η Ομοσπονδία, για ακόμη μία φορά, όλα τα Σωματεία να παρεμβαίνουν στα Δημοτικά Συμβούλια, στις Οικονομικές Επιτροπές και όπου αλλού είναι αναγκαίο, διεκδικώντας την μη εξάντληση των ένδικων μέσων. Είναι καιρός οι Δημοτικές Αρχές και τα συλλογικά τους όργανα να υπερασπιστούν το δικαίωμα και την ευθύνη να διοικούν του Δήμους και να εξυπηρετούν τις ανάγκες των Δημοτών και όχι να γίνονται συνυπεύθυνοι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών στα ιδιωτικά συμφέροντα κατ’ εντολή της κυβέρνησης.