Ανταπόκριση της ΚΕΔΔΑ από την έναρξη της δίκης της Χ.Α. στο Εφετείο Κακουργημάτων

|||||

|||||

..
..
..
Στο Εφετείο παρευρέθηκε η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη (ΚΕΔΔΑ) και μεταφέρει όσα συνέβησαν εντός και εκτός δικαστηρίου. 

“Ξεκίνησε την Τετάρτη 28/9 στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό των εγκληματιών νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Το δικαστήριο είχε διακόψει από τις 26/7 για να προσέλθει ο Ν. Μιχαλολιάκος που είχε προσβληθεί από covid, ενώ η υπεράσπισή του είχε υποβάλλει τότε αίτημα αναβολής.

Από τις 8.30 πμ απέξω έξω από τα δικαστήρια της Λ. Αλεξάνδρας υπήρξε μαχητική αντιφασιστική συγκέντρωση με φοιτητές, εργαζόμενους, νέους και μεγαλύτερους. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων συλλογικοτήτων, αντιρατσιστικών, αντιφασιστικών κινήσεων και δικαιωματικών οργανώσεων, ανάμεσά τους και η ΚΕΔΔΑ.

Μέσα στην αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί οπαδοί των ναζί που προκαλούσαν διαρκώς με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα πριν την έναρξη και κατά την είσοδο και έξοδο των καταδικασμένων. Η στάση των φασιστών προξένησε την οργή της Μάγδας Φύσσα που ζήτησε το λόγο από τους αστυνομικούς για την ανοχή τους στην κατάσταση.

Η αστυνομία προσπαθούσε να εμποδίσει την είσοδο στην αίθουσα των αντιφασιστών δηλώνοντας από νωρίς ψευδώς ότι η αίθουσα ήταν γεμάτη. Το γεγονός καταγγέλθηκε από τον Θ. Καμπαγιάννη κατά την έναρξη της διαδικασίας και απαιτήθηκε να επιτραπεί η είσοδος στους αντιφασίστες.

Οι καταδικασμένοι που εμφανίστηκαν στο εδώλιο ήταν ελάχιστοι 3, μεταξύ αυτών ο Λαγός και ο Κασιδιάρης. Οι άλλοι παρίσταντο δια της πολυμελούς ομάδας των συνηγόρων τους. Με το ξεκίνημα της δίκης η υπεράσπισή του Μιχαλολιάκου υπέβαλλε ξανά αίτημα αναβολής, επικαλούμενη μη ορθή επίδοση της κλήσης του στο δικαστήριο. Παρόμοια διαδικαστικά ζητήματα έθεταν συνεχώς οι δικηγόροι υπεράσπισης των καταδικασμένων νεοναζί στην έναρξη της διαδικασίας, προκαλώντας συνεχείς διακοπές. Κυρίως αμφισβητούσαν την εγκυρότητας την απόφαση του εισαγγελέα για παραπομπή τους στο Εφετείο, προκειμένου να τους επιβληθούν βαρύτερες ποινές, παρότι και οι ίδιοι έχουν προσφύγει στο Εφετείο ζητώντας αθώωση. Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις των ναζί και αποφάσισε για τη συνέχιση της δίκης.

Έγινε κλήση της Μάγδας Φύσσα, η κατάθεση της οποίας θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση, λόγω διακοπής της δίκης. Ο λόγος η έλλειψη μικροφώνων για να ακούγεται η διαδικασία σε όλη την αίθουσα, να μπορούν να παρακολουθούν οι δημοσιογράφοι και να εξασφαλίζεται η δημοσιότητα της δίκης, όπως ζήτησαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής.

Ο Ηλίας  Κασιδιάρης εμφανίστηκε με αυτάρεσκα χαμόγελα και πόζαρε στους φωτογράφους, επιδεικνύοντας προεκλογικά τρικάκια του νέου ναζιστικού μορφώματός του.  Οι συγκεντρωμένοι μέσα στην αίθουσα νεοναζί προκαλούσαν. Όταν εμφανιζόταν ή αποχωρούσαν οι ηγέτες τους στις διακοπές και στην έναρξη και λήξη της δίκης, σηκωνόταν όρθιοι, στεκόταν προσοχή, χαιρετούσαν ναζιστικά και φώναζαν συνθήματα όπως «Ηλία θυμήσου, είμαστε μαζί σου» και χειροκροτούσαν. Ο Κ. Πλεύρης, συνήγορος του Λαγού, κατά την αποχώρησή του χαιρέτησε, επίσης, ναζιστικά.  

Αντιφασίστες που παρακολουθούσαν τη δίκη μέσα στην αίθουσα απαντούσαν με  αντιφασιστικά συνθήματα, όταν οι φασίστες προκαλούσαν με τα συνθήματά τους. 

 

Οι επόμενοι δικάσιμοι ορίστηκαν για 7, 10, 12, 17, 19, 21 και 24 Οκτωβρίου.

 

Δείτε ακόμα: Φασιστική επίθεση σε φοιτητή στο Νέο Ηράκλειο