Π. Μανούρης: Βρήκαμε «καμένη» γη! (video)

Ελλείμματα στην καθαριότητα, απώλεια έργων εκατομμυρίων, άδεια ταμεία είναι μόνο μερικά από τα βασικά σημεία της αναλυτικής συνέντευξης τύπου του Δημάρχου Νέας Ιωνίας Παναγιώτη Μανούρη. Πλέον η νέα δημοτική αρχή καλείται να δώσει «αγώνα δρόμου» για να σώσει σημαντικά έργα και να καλύψει τις «τρύπες» στα οικονομικά του Δήμου.

Δραματική είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Νέας Ιωνίας μετά την τετραετία της διοίκησης Θωμαΐδου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι οφειλές του Δήμου είναι ύψους 967.372 ευρώ, την ώρα που το έλλειμα των ανταποδοτικών ξεπερνάει το 1 εκ. ευρώ. Μάλιστα η «τρύπα» των τελών είναι κάτι που θα κληθεί πιθανότα να αντιμετωπίσει η δημοτική αρχή προχωρώντας σε περικοπές δαπανών. Καθόλου δουλειά φαίνεται πως δεν έγινε τα προηγούμενα χρόνια στις ανείσπρακτες οφειλές προς τον Δήμο καθώς αυτές ανέρχονται στα 5.742.780 ευρώ. Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ.

Χαρακτηριστικό της προηγούμενης διαχείρισης είναι ότι ο Δήμος δαπανούσε περίπου 12.000 ευρώ τον χρόνο σε κινητά τηλεφώνα. «Με πολλή δουλειά και σύνεση σταδιακά ξεκινάμε και μειώνουμε στο μέτρο του εφικτού τα ελλείματα, εξορθολογίζουμε τις δαπάνες», είπε ο Π. Μανούρης δίνοντας το στίγμα για τη νέα διοίκηση.

Δύσκολη είναι και η κατάσταση με το προσωπικό του Δήμου. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, «οι ενέργειες και το κλίμα που η απερχόμενη δημοτική αρχή δημιούργησε στον Δήμο οδήγησε 23 άτομα να φύγουν από τον Δήμο Ν. Ιωνίας μέσω προγραμμάτων κινητικότητας. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, υπάρχουν 127 κενές οργανικές θέσεις στον Δήμο, με τον Π. Μανούρη να κάνει λόγο για «διάλυση υπηρεσιών». Πέραν της κακοδιαχείρισης της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ο νέος Δήμαρχος έθιξε και την υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος αλλά και την πολιτική γύρω από τις προσλήψεις στους Ο.Τ.Α. Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ.

Αναλυτικά το power point που παρουσίασε παρακάτω.

Για «κλάματα» η κατάσταση των έργων στην πόλη

Αν στους προηγούμενους δύο τομείς η προηγούμενη δημοτική αρχή παίρνει χαμηλή βαθμολογία εδώ πέφτει κάτω από τη βάση! Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ο Παναγιώτης Μανούρης, ο Δήμος Νέας Ιωνίας την προηγούμενη τετραετία είχε πολύ μικρή απορρόφηση χρηματοδοτήσεων από μεγάλα προγράμματα, μεγάλες καθυστερήσεις στην εκπόνηση μελετών και ολοκλήρωση έργων, ενώ φυσικά κατεγράφη και η απώλεια των τριών μεγάλων έργων για την πόλη. Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ.

Το κρίσιμο για τη νέα δημοτική αρχή είναι να καταφέρει να ξεμπλοκάρει τα αντιπλημμυρικά του Περισσού, την πεζογέφυρα της Παναγούλη και το υπόγειο πάρκινγκ εξασφαλίζοντας και τις χρηματοδοτήσεις. Θυμίζουμε πως και ενώ και τα τρία είχαν δημοπρατηθεί η διοίκηση Θωμαΐδου τα άφησε να σταματήσουν με τους εργολάβους να αποχωρούν. Συνολικά, λοιπόν, αυτή τη στιγμή τα τρία έργα ύψους 19.860.000 ευρώ κινδευνούν να χαθούν.

Σημείωσε σχετικά πως ξεκινά μία διαπραγμάτευση με την Περιφέρεια «για τα αποτελέσματα της οποίας θα ενημερωθούν άπαντες». «Τόσο οι παρατάξεις όσο και οι δημότες. Είπαμε ότι θα διοικήσουμε με διαφάνεια και θα το πράξουμε», πρόσθεσε.

Καθαριότητα: «Τέσσερα χρόνια δεν έκαναν τίποτα και βρήκαμε λύση σε τέσσερις μέρες»

Πολύ κακή ήταν η κατάσταση και στον τομέα της καθαριότητας με τον Π. Μανούρη να δηλώνει πως συνάντησαν «μια πόλη παρατημένη και βρώμικη». Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο γνωστό πρόβλημα με τους υπόγειους κάδους που δεν αδειάζονταν. Τόνισε πως μέσα σε λίγες μέρες κατάφεραν να βρουν προσωρινή λύση και να καθαριστούν οι κάδοι. Δείτε το σχετικό απόσπασμα εδώ.

«Προσωπικό στοίχημα» για τον Π. Μανούρη η μετεστέγαση του αμαξοστασίου

Συμπλήρωσε πως υπήρχαν κάδοι άπλυτοι για τέσσερα χρόνια και μέρος του εξοπλισμού ήταν παρατημένο και «σάπιζε». Για την ανακύκλωση υποστήριξε πως «ήταν στα τάρταρα», ενώ δεν υπάρχει σύμβαση με Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Πέρα από αυτά όμως ο νέος Δήμαρχος στάθηκε έντονα στο χρόνιο ζήτημα της μετεστέγασης του αμαξοστασίου από το γήπεδο. «Αποτελεί προσωπικό μου στοίχημα και δέσμευση. Πριν το Πάσχα θα έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες», δήλωσε. Δείτε σχετικά εδώ.

Αναφορά έκανε επίσης στην «παντελής διάλυση της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου». Σημείωσε πως είναι στελεχωμένη με μόλις 21 άτομα για μια πόλη των 100.000 κατοίκων και υποστήριξε πως θα έπρεπε να υπάρχουν 41 υπάλληλοι. Στα ΚΑΠΗ χαρακτηριστικά υπάρχει μόνο μία κοινωνική λειτουργός.

Τον Μάιο η συντήρηση του σταδίου – Πολλά τα προβλήματα στα σχολεία

Εξελίξεις θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα σε σχέση με τον αθλητισμό. Για το θέμα του δημοτικού σταδίου ο νέος Δήμαρχος έχει ενημερώσει πως οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του χλοοτάπητα θα ξεκινήσουν τον Μάιο, αμέσως μόλις τελειώσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων. Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσουν νέες ενέργειες για την αναβάθμιση του γηπέδου. Ήδη από τις πρώτες μέρες στελέχη της δημοτικής αρχής μαζί με την τεχνική υπηρεσία προχώρησαν σε κάποιες άμεσες παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του σταδιόυ. Δείτε σχετικά εδώ.

Σχετικά με τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς της πόλης ο Παναγιώτης Μανούρης αναφέρθηκε στα μεγάλα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν και τόνισε πως υπάρχουν αρκετά εκκρεμή αιτήματα για συντηρήσεις από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Εστίασε και στη στέγαση παιδιών σε κοντέινερς στους παιδικούς σταθμούς. «Δέσμευση ότι το συντομότερο τα σχολεία μας θα είναι ασφαλή, σύγχρονα και καλαίσθητα θα είναι όπως οφείλουμε στα παιδιά μας», σημείωσε.