Τα «απόνερα» της δημοτικής αρχής Θωμαΐδου

Κληρονομιά χαμένων έργων και άλλων που κινδυνεύουν να χαθούν φαίνεται πως άφησε η δημοτική αρχή της Δέσποινας Θωμαΐδου. «Κόλαφος» τα όσα παρουσίασε ο Παναγιώτης Μανούρης για την κατάσταση των έργων στον Δήμο Νέας Ιωνίας, με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών.

Σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος» ανέφερε τα εξής:
– Το έργο για την πυροπροστασία των σχολικών μονάδων εντάχθηκε το 2019 και η σύμβαση υπεγράφη το 2024 από τη νέα δημοτική αρχή.
– Το έργο για την προμήθεια και την τοποθέτηση στεγάστρων στις στάσεις εντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και δεν δημοπρατήθηκε ποτέ!

– Η αποκατάσταση του χλοοτάπητα του δημοτικού σταδίου εντάχθηκε τον Μάιο του 2023, ενώ η σύμβαση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2023. Ο Δήμαρχος σημείωσε πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Μάιο που θα σταματήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων.

«24 μήνες για να δημοπρατηθεί μια μελέτη»

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Τρίτσης» υπογράμμισε πως ο μέσος όρος εντάξεων των Δήμων είναι πάνω από 80% όσων δικαιούνταν, ενώ μερικοί έχουν πάρει πάνω από το 100%. Ο Δήμος Νέας Ιωνίας συνολικά δεν έχει απορροφήσει πάνω από 15%! Από τις τρεις πράξεις που κατάφεραν να εντάξουν στο Τριτση οι δυο παρέμεναν αδημοπράτητες από το 2022. Για την τρίτη, την ανάπλαση της Πάρσης κατάφεραν μετά από 24 μήνες να δημοπρατήσουν την μελέτη ενώ η πρόσκληση απαιτούσε 18 μήνες μετά την ένταξη να δημοπρατηθεί το έργο. Ως αποτέλεσμα η μια διασφαλισμένη πλέον χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου η οποία κινδυνεύει πλέον σοβαρά να χαθεί. «Δεν έχουμε δημοπρατημένο έργο παρά μόνο μια μελέτη 400.000 ευρώ», είπε ο Π. Μανούρης τονίζοντας πως για δύο χρόνια το έργο ήταν σε αδράνεια.



Από το Ταμείο Ανάκαμψης ο Δήμος Νέας Ιωνίας είχε τη δυνατότητα να υποβάλει αίτηση για την οδική ασφάλεια. Όλοι οι Δήμοι άλλωστε που κατέθεσαν προτάσεις εγκρίθηκαν. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, όμως, δεν φρόντισε να κάνει αίτηση. Αντίστοιχα δεν κατέθεσε κάποια πρόταση για το πρόγραμμα αναπλάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αρκετά δύσκολη είναι η υπόθεση των έργων που θα χρηματοδοτούνταν από την Περιφέρεια. Κατά τη θητεία της Δέσποινας Θωμαΐδου ο Δήμος έχασε τα τρία μεγάλα έργα του υπόγειου πάρκινγκ, της πεζογέφυρας Παναγούλη και των αντιπλημμυρικών στον Περισσό. Έτσι αυτή τη στιγμή ο Δήμος ξεκινά «από μηδενική βάση».

Ακόμα πρόσθεσε πως για το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο δεν υπεγράφη ποτέ η σύμμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και δεν εντάχθηκε το έργο στο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου. Για τα προγράμματα του περιβαλλοντικού ισοζυγίου το 2022 ζητήθηκαν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία δεν στάλθηκαν ποτέ, ενώ για το 2023 δεν έγινε καμία αποστολή.

Στα «βράχια» και ο βρεφονηπιακός σταθμός

Χαρακτηριστική της κακοδιαχείρισης είναι η περίπτωση του βρεφονηπιακού σταθμού στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Ο Δήμος είχε υπογράψει προγραμματική σύμβαση, η οποία έληγε στις 31/12/2023. Η προηγούμενη δημοτική αρχή, παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τις εργασίες, αφήνοντας ανεκμετάλλευτο ένα πόσο ύψους 800.000+ ευρώ, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί από πόρους του Δήμου. Μετά από πιέσεις της νέας δημοτικής αρχής υπήρξε ενημέρωση από το υπουργείο πως θα καλυφθούν τα χρήματα από νέο πρόγραμμα αρκεί να ολοκληρωθούν οι εργασίες εντός του ‘24.

Από την ΕΚΦΡΑΣΗ που κυκλοφορεί (26.02).