Ως εδώ με την κατάσταση των σχολείων…

..λένε μέλη του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου Αττικής

Η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του Ηρακλείου επισημαίνεται στην ανακοίνωση που μας έστειλαν μέλη του Δικτύου Πολιτών.

Η ανακοίνωση:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!!!! η κατάσταση των σχολείων έχει φθάσει στο απροχώρητο !!!! Ταβάνια που πέφτουν, παράθυρα που ξεκολλάνε, αίθουσες που πλημμυρίζουν, επισκευές που δεν ολοκληρώνονται, προσεισμικοί έλεγχοι που καρκινοβατούν.

Τι κάνει η Δημοτική Αρχή; Επαίρεται για τις χρηματοδοτήσεις που έχει πάρει για ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολείων, για μελέτες αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, για επισκευές σεισμόπληκτων σχολείων, υπογράφει πανηγυρικά τις σχετικές συμβάσεις με τους εργολάβους και τα αντίστοιχα έργα υλοποιούνται είτε με καθυστερήσεις, είτε πρόχειρα. Οι Αντιδήμαρχοι οργανώνουν συμπαθητικές εκδηλώσεις στις αυλές των σχολείων (μην μας συμβεί καμιά στραβή), γιορτές στο Πνευματικό Κέντρο κ.α. Καμιά αντίρρηση αλλά με την ασφάλεια και λειτουργικότητα των σχολείων τι γίνεται;

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι για την κατάσταση των σχολείων ευθύνεται μόνο η Δημοτική Αρχή, αλλά ο σεισμός του 2019 επιβάρυνε ήδη τα προβληματικά κτίρια και επιτάχυνε την κατάρρευση ορισμένων. Η Δημοτική Αρχή φταίει πρώτον γιατί υποτίμησε το πρόβλημα, δεύτερον γιατί λειτούργησε με λογική μπαλωμάτων όταν χρειαζότανε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για την επισκευή κάποιων αλλά και το γκρέμισμα – χτίσιμο άλλων και τρίτον γιατί δεν αξιοποίησε υπαρκτές δυνατότητες χρηματοδότησης. Δεν έβαλε το θέμα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), δεν συνεργάστηκε με γειτονικούς δήμους, δεν ανέδειξε τις ευθύνες της Κυβέρνησης στην υποχρηματοδότηση των σχολείων.

Στις επικείμενες δημοτικές εκλογές το θέμα των σχολείων θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής περιόδου. Το εκπαιδευτικό προσωπικό, οι μαθητές, οι γονείς απαιτούν απαντήσεις, αλλά και λύσεις.

  • Να αυξηθούν οι χρηματοδοτήσεις για νέα σχολεία και για ριζικές ανακατασκευές των υπαρχόντων.
  • Να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για την υλοποίηση των παραπάνω με την υποστήριξη της ΚΤΥΠ Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ).
  • Να εκπονήσει ο Δήμος επιχειρησιακό πρόγραμμα για τα σχολεία, να το θέσει σε διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους συλλόγους γονέων.
  • Να πάρουν θέση όλες οι δημοτικές παρατάξεις αλλά κυρίως η Δημοτική Αρχή. Να μην υπεκφεύγουν, να πιέσουν τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, να ξεκινήσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Στις δημοτικές εκλογές όλοι θα κριθούμε για τις λύσεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία μας !!!!!