«Ώρα μηδέν» για την ΕΡΙΟΤΕΚ (video)

Τέσσερα χρόνια είχε στη διάθεση της η δημοτική αρχή της Δέσποινας Θωμαΐδου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της ΕΡΙΟΤΕΚ, με τον Δήμο να κινδυνεύει πλέον να απολέσει των χώρο οριστικά!

Μια μοναδική ευκαιρία ετοιμάζεται να χάσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας μετά τους τραγικούς χειρισμούς της δημοτικής αρχής στο θέμα της ΕΡΙΟΤΕΚ. Παρά τη θετική απόφαση του ΣτΕ για την απαλλοτρίωση του χώρου προς ανέγερση σχολικού συγκροτήματος δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και πλέον είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος να χαθεί το οικόπεδο. Ένς χώρος που θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των σχολείων της πόλης.

Μετά τη θετική απόφαση του ΣτΕ έλειπαν μόνο τα χρήματα

Ο χώρος της πρώην Ελληνικής Βιομηχανίας Υφαντουργικών Προϊόντων (ΕΡΙΟΤΕΚ), πλησίον του ΗΣΑΠ Περισσού, έχει κηρυχτεί προς απαλλοτρίωση ήδη από το 2009, όμως μέχρι τα τέλη του 2018 υπήρχε δικαστική εμπλοκή. Με απόφαση του όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τον Δήμο. Από εκεί και έπειτα ο Δήμος μπορούσε να κινηθεί προς την απαλλοτρίωση του οικοπέδου χαρακτηρισμένου ως χώρου ανέγερσης σχολικών κτιρίων.

Ένα βήμα έμενε μόνο για τον Δήμο Νέας Ιωνίας, να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Τέσσερα χρόνια, όμως, διοίκησης Θωμαΐδου αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, ενώ η προθεσμία των 15 ετών για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης λήγει σε δύο μήνες. Από τον Ιανουάριο του 2024 οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου θα μπορούν να ζητήσουν αυτοδικαίως την άρση της απόφασης και ο Δήμος θα είναι με δεμένα τα χέρια από εκεί και μετά. Την αδράνεια αυτή της διοίκησης σχολίασε και ο νεοκλεγείς δήμαρχος Παναγιώτης Μανούρης ρωτώντας τη δήμαρχο αν σκόπευε να κάνει κάποια ενέργεια ή θα άφηνε τον χώρο να χαθεί.

Η κρούση των ιδιοκτητών τον Φεβρουάριο και το «καμπανάκι» που δεν χτύπησε

Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο λόγω της παρέμβασης των ιδιοκτητών, οι οποίοι πριν λήξει η προθεσμία, χτύπησαν την πόρτα του Δήμου τον Φεβρουάριο του 2023 διεκδικώντας την επιστροφή του οικοπέδου στα χέρια τους. Η δήμαρχος επικοινώνησε αρχικά με την οικογένεια Μήτση τον Μάρτιο και, ενώ βρισκόταν σε αντιδικία μαζί τους, ο Δήμος αποδέχθηκε την περίφημη δωρεά του εξοπλισμού για την παιδική χαρά. Υπενθυμίζοντας αυτή την ενέργεια ο δημοτικός σύμβουλος με τη ΛΑΣ Θεόδωρος Χαμαλίδης εξήγησε πως αντί η δημοτική αρχή να οργανώσει την απάντηση της απέναντι στον κίνδυνο να χαθεί η ΕΡΙΟΤΕΚ, δεσμεύθηκε αποδεχόμενη τη δωρεά.

Παρά τη σημασία των εξελίξεων το δημοτικό συμβούλιο ενημερώθηκε περίπου 6 μήνες αργότερα! Η δήμαρχος τότε, παρά την απραξία της για τόσο μεγάλο διάστημα, πρότεινε τελευταία στιγμή, λίγους μήνες πριν το πέρας της 15ετίας, τη λήψη δανείου για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης. «Έχουν περάσει τόσοι υπουργοί και πρωθυπουργοί από εδώ. Διεκδικήσατε ποτέ χρήματα για την απόκτηση του χώρου;» ρώτησε σχετικά ο Παναγιώτης Κουτσός, δημοτικός σύμβουλος με την «Εκτός Σχεδίου».

Τους πρότειναν οι αντίδικοι να εγγράψουν ποσό για την απαλλοτρίωση!

Μάλιστα, σε μια αποκαλυπτική δήλωση η νομική σύμβουλος του Δήμου υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τον Μάρτιο η ίδια η δικηγόρος των ιδιοκτητών τους εξήγησε πως είναι απαραίτητο να εγγραφούν χρήματα στον προϋπολογισμό για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση.

Σε αδιέξοδο δύο μήνες πριν το πέρας της 15ετίας

Τελευταίο επεισόδιο στο «σίριαλ» της ΕΡΙΟΤΕΚ η προσφυγή των ιδιοκτητών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου τον Αύγουστο του ‘23, με την οποία ξεκαθάριζε ότι διεκδικεί την απαλλοτρίωση του χώρου με όλα τα μέσα. Παρά το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την απόφαση του ΔΣ η δήμαρχος απέκρυπτε και αυτή την εξέλιξη αυτή από τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι το έμαθαν από μια τυχαία ερώτηση κατά τη διάρκεια συνεδρίασης.

ΛΑΣ: Μαύρη σελίδα στις αγωνιστικές παραδόσεις του Ιωνιώτικου λαού

Προσπαθώντας να σώσει την κατάσταση το δημοτικό συμβούλιο, με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, πήρε νέα απόφαση ώστε να ανατρέψει την απόφαση της Αποκεντρωμένης δύο μήνες πριν το πέρας της 15ετίας για την απαλλοτρίωση του οικοπέδου της ΕΡΙΟΤΕΚ.

Συγκεκριμένα αποφάσισε ομόφωνα:

– Να ασκηθούν όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα προς αντίκρουση της απόφασης με αρ. πρωτ. 82857/19-10-2023 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την συνδρομή εξιδεικευμένου έγκριτου νομικού προσώπου.
– Να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
– Να δοθεί συνέντευξη τύπου σε όλα τα ΜΜΕ για ενημέρωση των δημοτών και γνωστοποίηση προς το κράτος ώστε το Ο.Τ 425 να απαλλοτριωθεί και να δοθεί στο Δήμο Νέας Ιωνίας αποκλειστικά για σχολική χρήση