Ο Δήμος Ν. Ιωνίας παρουσίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η Υφαντική κι άλλες ιστορίες στο ΚΕΜΙΠΟ”. Η παρουσίαση, η οποία συνδυάστηκε με επισκέψεις μαθητών σε Μουσεία και ιστορικούς χώρους, καθώς και παρουσίαση θεατρικού δρώμενου με θέμα την υφαντική, έγινε σε μια ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για τη Νέα Ιωνία, αφού την 9η Δεκεμβρίου 1923 εγκαινιάστηκε ο οικισμός Ιωνία που την επόμενη χρονιά έγινε η πόλη που απέκτησε το σύγχρονο όνομα της, Νέα Ιωνία. Ακόμα η ίδια ημερομηνία, η 9η Δεκεμβρίου, έχει καθοριστεί ως Ημέρα Καταδίκης της Γενοκτονίας, γεγονότος που οι μικρασιάτες πρόσφυγες το έχουν ζήσει πάνω τους.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου επικοινωνίας του Δήμου Ν. Ιωνίας έχει ως εξής:
9 Δεκεμβρίου: Ημέρα Εορτασμού και Μνήμης
ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ Τοπικού και Παγκόσμιου ενδιαφέροντος
9 Δεκεμβρίου 1923, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του συνοικισμού ΙΩΝΙΑ που την επόμενη χρονιά θα πάρει το πρόθεμα Νέα και πλέον θα λέγεται Νέα Ιωνία, αν και για πολλά χρόνια θα την αποκαλούν ακόμα Ποδαράδες. Είναι η πόλη μας που έκλεισε ήδη ένα αιώνα ζωής.
9 Δεκεμβρίου. Ημέρα καταδίκης του εγκλήματος της Γενοκτονίας (Ο.Η.Ε.). Εμείς ως απόγονοι προσφύγων που έζησαν οι προπάτορές μας άλλοι λίγο-άλλοι πολύ την Γενοκτονία των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής από τους αιμοσταγείς Τούρκους, ζητάμε ΔΙΚΑΙΩΣΗ!
Την ημέρα αυτή (9 Δεκεμβρίου) επιλέξαμε να παρουσιάσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.» με την παράλληλη έκδοση σχετικού βιβλίου.
Έτσι στις 10 το πρωί ξεναγήσαμε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στα Μουσεία του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και ακολούθως παρουσιάστηκε στο Συνεδριακό Κέντρο, μέσα από ένα θεατρικό δρώμενο η τέχνη της Υφαντικής από μαθητές του Λυκείου Ίλιου. Ακολούθησαν σχετικές ομιλίες από τον Πρόεδρο της Διοικ. Επιτροπής του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. κ. Λουκά Χριστοδούλου, τον Δήμαρχο Ν. Ιωνίας κ. Παν. Μανούρη και τις υπεύθυνες που υλοποίησαν το πρόγραμμα κ.κ. Δέσποινα Πικοπούλου και Φωτεινή Κωστάκου.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ.