«Ντου» της ΠΟΕ – ΟΤΑ στο συνέδριο της ΚΕΔΕ (video)

Πριν από λίγη ώρα οι εργαζόμενοι στους Δήμους έκανα μαζική παρέμβαση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ με συνθήματα και πανό.

Μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ μπήκαν με πανό και συνθήματα στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και του νέου Εποπτικού Συμβουλίου της νέας δημοτικής περιόδου 2024-2028. Τα μέλη της ομοσπονδίας διαμαρτύρονται έντονα για την υποστελέχωση των Δήμων και ζητούν μαζικές μόνιμες προσλήψεις στους Δήμους και αυξήσεις. Διεκδικούν ακόμα την κατάργηση της «Διάταξης Βορίδη» για υποχρεωτικές εφέσεις μόνο σε ότι αφορά σε εργασιακές διεκδικήσεις, με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκο Τράκα, να τονίζει πως η κυβέρνηση έχει καταργήσει το αυτοδιοίκητο των Δήμων και διώκει Δημάρχους.

..

«Είμαστε με την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες ή με την κυβέρνηση και τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών και του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Τράκας από το βήμα του συνεδρίου για την κατάσταση στους Δήμους. Στη συνέχεια παρέμβαση έκανε και το κλαδικό συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής.

..

Με ανακοίνωση της για το συνέδριο η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει απωλέσει το 40% του ανθρώπινου δυναμικού της τα τελευταία χρόνια, ενώ μέρος αυτού έχει αντικατασταθεί από εργαζόμενους είτε με ελαστικές σχέσεις εργασίας είτε μέσω προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. ή του Ο.Α.Ε.Δ. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, οι εργαζόμενοι στους Δήμους (και κατ΄ επέκταση και οι ίδιοι οι Δήμοι) αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες, δίχως πόρους, ανθρώπινους και οικονομικούς. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των Δημοτών και των τοπικών Κοινωνιών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, από την μια η εντατικοποίηση της εργασίας και τα συνεχιζόμενα εργατικά δυστυχήματα (λόγω και της έλλειψης σύγχρονου και σοβαρού πλαισίου Υγιεινής και Ασφάλειας, αλλά και της καταστρατήγησης ακόμα και του υφιστάμενου) και από την άλλη, μια Τοπική Αυτοδιοίκηση «επαίτης», απόλυτα εξαρτημένη από την εκάστοτε πολιτική εξουσία, αφού για καθετί εκλιπαρεί για την ένταξη της σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο!!! Οι ευθύνες των αιρετών είναι τεράστιες, αφού είτε υποκύπτουν, είτε συναινούν με «ανταλλάγματα» (όπως οι Αναπτυξιακές, η αύξηση θητείας κ.λπ.) στο «σύστημα» πολιτικής εξάρτησης ακυρώνοντας στην πράξη τον Αυτοδιοικητικό τους ρόλο που πρέπει να είναι καθαρά διεκδικητικός.

Χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση είναι η υποτέλεια και υποταγή στην αυταρχική και αντισυνταγματική “Διάταξη Βορίδη” την οποία έχει καταγγείλει επανειλημμένα η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και ζητά την κατάργησή της.


Παρακολουθείτε ζωντανά τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Οι εργαζόμενοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διεκδικούν:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια οργανικά κενά σε όλες τις υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.
Μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις για χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κατάργηση της «Διάταξης Βορίδη» για υποχρεωτικές εφέσεις μόνο σε ότι αφορά σε εργασιακές διεκδικήσεις.
Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» που αποτελούν «όχημα» συναλλαγής, κατασπατάλησης Δημοσίου χρήματος και διαφθοράς», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.