«Νίκη Πολιτών»: Επιτυχία της θητείας μας η δημοπράτηση του δημαρχείου

του Γεράσιμου Βλάχου
Δημοτικού Συμβούλου – πρ. Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου

Η υπόθεση του Δημαρχείου Αγ. Παρασκευής, στο οικόπεδο που αποκτήθηκε αυστηρά για αυτό επί Δημαρχίας Σωτ. Κατσάρα στην Κεντρική πλατεία, ξεκίνησε με τον Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε η Δημοτική αρχή Β. Γιαννακόπουλου και ολοκληρώθηκε το 2002.

Η Αρχιτεκτονική μελέτη ανατέθηκε επί Δημαρχίας Αντ. Σιδέρη το 2007, στους Αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το πρώτο βραβείο (ομάδα Μπίρη καθηγητού ΕΜΠ).

Οι υπόλοιπες προμελέτες και οριστικές μελέτες (Γεωτεχνική – Στατική – Ηλεκτρομηχανολογική), η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης, ανατέθηκαν μετά από διαγωνισμό σε κορυφαία μελετητικά γραφεία (Δοξιάδης – Ροϊκός) επί Δημαρχίας Γιαννακόπουλου 2007-10, με το τοπογραφικό στο οποίο αναφέρεται ο κ. Χαρδαλιάς και όπου υπάρχει μικρό λάθος που δεν δικαιολογεί διακοπή εργασιών (25 περίπου τ.μ.).

Ακολούθησε επί Δημαρχίας Β. Ζορμπά 2011-14, ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης και έκδοση Οικοδομικής άδειας.

Διαλύθηκε η σύμβαση του νέου δημαρχείου της Αγίας Παρασκευής

Έτσι φτάνουμε στην Δημαρχία Γ. Σταθόπουλου όποτε ολοκληρώνεται η μελέτη εφαρμογής και τευχών δημοπράτησης και γίνεται το σημαντικότερο και το ποιο δύσκολο, κατά τη γνώμη μου, η δημοπράτηση του έργου των 22 εκατ. ευρώ, από την Περιφέρεια Αττικής, με μεγάλο μας αγώνα.

Σημειώνω ότι, η μελέτη όπως και τα τεύχη δημοπράτησης εγκρίθηκαν κατ’ επανάληψη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και ψηφίστηκαν ομόφωνα από όλα τα Δημοτικά Συμβούλια του Δήμου Αγ. Παρασκευής.

Ένα όνειρο πήρε το δρόμο του.

Όλες/οι θυμόμαστε την έναρξη εργασιών το 2021 (λόγω ενστάσεων), έναρξη που δεν θα γινόταν χωρίς την επιτυχία της Δημοτικής αρχής Γ. Σταθόπουλου, δημοπράτησης του έργου.

Είμαστε ο μόνος Δήμος στην ευρύτερη Περιφέρεια που δεν έχουμε ιδιόκτητο Δημαρχείο και πληρώνουμε 500.000 το χρόνο σε ενοίκια.

Γιατί δεν δημοπρατήσαμε εμείς;

Μα γιατί η Περιφέρεια, που έβαλε τα χρήματα, ήταν που αποφάσισε ποιος θα δημοπρατήσει.

Θα ήθελα, επί τη ευκαιρία, να ζητήσω κάτι σημαντικό:

Να δημοσιευθεί η αλληλογραφία των δυο Δημάρχων κ. Ζορμπά και Μυλωνάκη, με τους Περιφερειάρχες κ. Πατούλη και Χαρδαλιά αντίστοιχα, για το θέμα του Δημαρχείου ή τα πρακτικά συναντήσεων τους.

Θυμίζω επίσης ότι ζητήσαμε συνάντηση και με τις δυο Περιφερειακές αρχές, κάτι που άγνωστο γιατί, δεν κατέστη δυνατό.

Εν κατακλείδι ισχυρίζομαι ότι φταίει σημαντικά και ο ανάδοχος, ο οποίος αφού καθυστέρησε για δυο χρόνια την έναρξη των εργασιών, όταν εκτίμησε ότι δεν τον συμφέρει εγκατέλειψε το έργο και έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος.

Αναρωτιόμαστε οι κ. Ζορμπάς και Μυλωνάκης εάν τον συνάντησαν (δυστυχώς χωρίς την παρουσία της Αντιπολίτευσης), τι συζήτησαν και αν επίσης υπάρχουν πρακτικά.

Επίσης υπήρξε απραξία κάποιες φορές της Δημοτικής αρχής 2020-23, όπως και από συγκεκριμένες Υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Η προσπάθεια ολίγων να μας αποδοθούν κάποιες ευθύνες, όντας 5 χρόνια εκτός Δημοτικής αρχής, είναι άδικη και εν πολλοίς κακοήθης.

Ξαναλέω:

Δεν θα συζητούσαμε σήμερα, χωρίς την δημοπράτηση που πετύχαμε.

Σε κάθε περίπτωση στόχος τώρα, πρέπει να είναι η ολοκλήρωση, με κάθε τρόπο, του έργου.