Νεκροί ναυτεργάτες σε ελληνόκτητο πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η ΠΕΝΕΝ ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 18.00 στον προαύλιο χώρου του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά. Το κάλεσμα προέκυψε μετά τον θάνατο των δύο πρώτων ναυτεργατών σε ελληνόκτητο πλοίο στην περιοχή.

ΚΥΣΕΑ: Τις επόμενες μέρες αναχωρεί η φρεγάτα «Ύδρα» για την Ερυθρά Θάλασσα

Με ανακοίνωση της αναφέρει: «Δύο Ναυτεργάτες έπεσαν θύματα και ακόμη έξι τραυματίστηκαν χθες στην Ερυθρά Θάλασσα στον βωμό των εφοπλιστικών κερδών και συμφερόντων.

Είναι η όγδοη επίθεση που γίνεται την τελευταία περίοδο σε ελληνόκτητο πλοίο. Οι δυο νεκροί Ναυτεργάτες φέρνουν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την επαίσχυντη στρατιωτική και επιχειρηματική ανάμειξη της χώρας χιλιάδες μίλια μακριά από τα σύνορα μας.

Δεκάδες φορές έως τώρα έχουμε προειδοποιήσει ότι ο δρόμος που άνοιξαν οι Έλληνες εφοπλιστές αγνοώντας και περιφρονώντας τους κινδύνους για την ζωή των Ναυτεργατών θα οδηγήσει αναπόφευκτα να θρηνήσουμε θύματα.

Την ίδια περίοδο 18 μεγάλοι Ναυτιλιακοί κολοσσοί που ελέγχουν πάνω από το 80% των containerships έχουν αλλάξει ρότα στα πλοία τους κάνοντας τα δρομολόγια πλέον μέσω της Νότιας Αφρικής.

Αντίθετα η ΕΕΕ και δεκάδες Έλληνες εφοπλιστές εξακολουθούν να στέλνουν τα καράβια τους καθημερινά στο στόμα του λύκου θέτοντας τα πληρώματα σε θανάσιμο κίνδυνο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο όνομα των τυχοδιωκτικών εφοπλιστικών συμφερόντων (και της δήθεν ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας) ανέλαβε ρόλο πρωταγωνιστή στην αποστολή ναυτικών δυνάμεων με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στέλνοντας την φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στην περιοχή και αναλαμβάνοντας Έλληνας ανώτατος στρατιωτικός την ευθύνη για τον συντονισμό της πολεμικής επέμβασης στην Ερυθρά Θάλασσα από την βάση της Λάρισας.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς της ιμπεριαλιστικής δύσης συνεχώς διευρύνεται από την Ουκρανία στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Μέση Ανατολή με την ισραηλινή σφαγή κατά του ηρωικού παλαιστινιακού λαού.

Αυτή η εμπλοκή εκθέτει την χώρα μας σε τεράστιους κινδύνους ακόμη και σε πιθανά αντίποινα σε βάρος μας.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει αμέσως η διέλευση ελληνικών και ελληνόκτητων πλοίων από την Ερυθρά Θάλασσα.
  • Να θεσπιστεί ειδική ΣΣΕ που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα των Ναυτεργατών για τον επαναπατρισμό τους πριν τα πλοία που εργάζονται εισέλθουν στην επικίνδυνη και χαρτογραφημένη περιοχή.
  • Υπογραφή ΣΣΕ για όλους τους Ναυτεργάτες με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Να γυρίσει πίσω τώρα η φρεγάτα «ΥΔΡΑ».
  • Καμία εμπλοκή της χώρας και καμία αποστολή έξω από τα σύνορα της Ελλάδας.
  • ΌΧΙ στα τυχοδιωκτικά και κερδοσκοπικά σχέδια των εφοπλιστών.
  • Καμία θυσία για τα κέρδη και τα συμφέροντα τους.
  • Κανένας στρατιωτικός έξω από τα σύνορα μας.

Καλούμε Σωματεία, Φορείς, Συλλόγους, Εργατικά Σχήματα και Συλλογικότητες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στις 14 Μάρτη 2024».