Νέα Ιωνία: Άμεση αντίδραση για τα σχολεία

Στα πρόθυρα της απώλειας η ΕΡΙΟΤΕΚ – Ύστατη προσπάθεια από τον Παναγιώτη Μανούρη

Έσκασαν καλοριφέρ σε σχολείο στη Νέα Ιωνία!

Άμεση ήταν η αντίδραση της δημοτικής αρχής στο πρόβλημα που προέκυψε με τα καλοριφέρ στο 6ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας. Αφενός συνεργείο του Δήμου έσπευσε στο σχολείο εντοπίζοντας και επιδιορθώνοντας το πρόβλημα. Έτσι σήμερα, Παρασκευή (11.01), τα παιδιά επέστρεψαν στις τάξεις τους. Αφετέρου, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, μετά από αίτημα του επικεφαλής της ΛΑΣ Πέτρου Αλέπη, για να συζητηθούν αναλυτικότερα τα προβλήματα των σχολείων ειδικά ενόψει της κακοκαιρίας.

Π. Αλέπης: Σε οικτρή κατάσταση τα σχολεία της Νέας Ιωνίας

Εισηγητικά ο Π. Αλέπης ανέδειξε την «οικτρή κατάσταση», όπως είπε, στην οποία βρίσκονται τα σχολεία της πόλης σημειώνοντας πως ευθύνες αναλογούν και στην κυβέρνηση για την υποχρηματοδότηση για την αλλά και στην απελθούσα δημοτική αρχή της Δέσποινας Θωμαΐδου, η οποία «δεν φρόντισε ούτε για τα στοιχειώδη». Ζήτησε επίσης από τη δημοτική αρχή να δεσμευθεί ότι θα γίνει άμεσα έλεγχος σε όλα τα σχολεία αλλά και ότι δεν θα μείνει κανένα σχολείο χωρίς θέρμανση το επόμενο διάστημα που θα πέσει η θερμοκρασία.

Ο Παναγιώτης Μανούρης κατά την τοποθέτηση του μέσω τηλεδιάσκεψης για λόγους υγείας

Στη συνέχεια ο δήμαρχος Παναγιώτης Μανούρης αναφέρθηκε συνοπτικά στα μεγάλα προβλήματα που εντοπίσε η δημοτική αρχή αυτές τις μέρες, τονίζοντας πως υπάρχουν δεκάδες έγγραφες διαμαρτυρίες των διευθυντών από τον Οκτώβριο για ζητήματα θέρμανσης και καλοριφέρ. Ενημέρωσε πως θα γίνει ένας σαφής προγραμματισμός για τις παρεμβάσεις στα σχολεία, ενώ έθιξε και το «σαθρό σύστημα με τις συντηρήσεις που απλώς καταφέρνει να αποφέρει χρήματα στους εργολάβους», όπως είπε. Στάθηκε, όμως, και στην ανάγκη να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση κάνοντας λόγο για «πενιχρές κρατικές επιδοτήσεις».

Παίρνοντας τον λόγο ο νέος αντιδήμαρχος Παιδείας Νίκος Δακουτρός προχώρησε σε μια αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση των σχολείων. Τα στοιχεία που παρουσίασε προέκυψαν από την προσπάθεια κατάγραφης των προβλημάτων, η οποία ξεκίνησε από την ώρα που η νέα διοίκηση ανέλαβε καθήκοντα (01.01.2024). Από τις αυτοψίες, οι οποίες έγιναν με τη συνδρομή των μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας, πως υπάρχουν αρκετά σοβαρά κτιριακά προβλήματα, όπως διαβρώσεις ή ζητήματα με τα υδραυλικά, ενώ απαιτούνται αρκετές αντικαταστάσεις σωμάτων θέρμανσης στα σχολεία.

Ο κ. Δακουτρός στάθηκε επίσης στην ανάγκη αντισεισμικών ελέγχων, όπως ζητά και η εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής. Ακόμα τόνισε, μεταξύ άλλων, πως χρήζουν επισκευής αρκετοί αύλειοι χώροι, ειδικά αυτοί που προορίζονται για αθλητικές δραστηριότητες. Αναφέρθηκε ακόμα στην έλλειψη ανελκυστήρων αλλά και στην καθαριότητα των σχολείων υποστηρίζοντας πως απαιτούνται προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας.

Απούσα η δημοτική ομάδα της Δ. Θωμαΐδου

Έστριψε δια… της διαδικασίας η τέως δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου καθώς μαζί με την υπόλοιπη δημοτική της ομάδα απουσίαζαν από την έκτατκη συνεδρίαση, παρ΄ όλο που όφειλαν να δώσουν κάποιες απαντήσεις για την κατάσταση των σχολείων και δη των σωμάτων θέρμανσης, με τα οποία προέκυψε πρόβλημα. Άλλωστε ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου ήταν γνωστό το περιστατικό με το καλοριφέρ που τρύπησε στο 6ο Γυμνάσιο. Θυμίζουμε πως η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε τα ηνία του Δήμου έως και τις 31.12.2023.

Την ενέργεια αυτή σχολίασε και ο επικεφαλής της «Ενότητας για τη Νέα Ιωνία» Χρήστος Κανλής τονίζοντας πως θα ήταν χρήσιμο η απελθούσα δήμαρχος να ήταν εκεί ώστε να δώσει διευκρινίσεις ακόμα και να υπερασπιστεί το έργο της παράταξης της. Η κα Θωμαΐδου υπεραμύνθηκε της απόφαση της ομάδας να απέχει υποστηρίζοντας πως υπήρχε ζήτημα με τη διαδικασία και θα έπρεπε το συμβούλιο να συγκληθεί ως τακτικό για την ερχόμενη Δευτέρα.

Η παραπάνω άποψη διατυπώθηκε και από τον επικεφαλής της «Αλλαγής για τη Νέα Ιωνία» Βασίλη Χριστοδούλου, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση. Κατά τις τοποθετήσεις του βέβαια προσπάθησε να προκαλέσει ένταση σχολιάζοντας ακόμα την παρουσία του Παναγιώτη Μανούρη μέσω τηλεδιάσκεψης για λόγους υγείας. Για αρκετή ώρα επίσης επέμενε πως κατά τη διαδικασία της «συζήτησης-ενημέρωσης» δεν προβλέπεται το στάδιο των ερωτήσεων και των τοποθετήσεων.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε και η λεκτική αντιπαράθεση που είχε ο κ. Χριστοδούλου με δημοτικούς συμβούλους πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση καθορίστηκαν οι θέσεις διοίκησης και αντιπολίτευσης, εκείνος επέλεξε να καθίσει σε άλλη θέση προκαλώντας ένταση μεταξύ του ίδιου, του Φώτη Τσομπάνογλου και της Γεωργίας Τσομπανίδου καθώς και του προέδρου του ΔΣ Χρήστου Αναμουρλόγλου.

Αδειάζει η κλεψύδρα για την ΕΡΙΟΤΕΚ

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Π. Μανούρης έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις πολύ σοβαρές τελευταίες εξελίξεις για το θέμα της ΕΡΙΟΤΕΚ. Όπως σημείωσε, σήμερα (12.01.2024), είναι η τελευταία μέρα προθεσμίας για τη συνεδρίαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης επί του αιτήματος του Δήμου κατά της ακύρωσης της απόφασης του ΔΣ τον Αύγουστο του ’23. Τόνισε, λοιπόν, πως η Αποκεντρωμένη φαίνεται πως θα απορρίψει σιωπηρά το αίτημα αυτό χωρίς να συνεδριάσει.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το επόμενο νομικό βήμα είναι η υπόθεση να πάει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ταυτόχρονα ενημέρωσε για την σχετική επιστολή που απέστειλε στα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, στην Αποκεντρωμένη και την ΚΤΥΠ, με την οποία ζητά την άμεση παρέμβαση τους και την πραγματοποίηση όλων των ενεργειών ώστε να εξασφαλιστεί ο χώρος της ΕΡΙΟΤΕΚ για τον Δήμο Νέας Ιωνίας και να ανεγερθούν σχολικά κτίρια.