Όπως καταγγέλλει, με ανακοίνωση του γραφείου τύπου, το ΜέΡΑ 25, η κυβέρνηση μετατρέπει την Ψυχική Υγεία σε μπίζνα με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΜέΡΑ 25 έχει ως εξής:

Κατατέθηκε και συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης». Το νομοσχέδιο, που θα τεθεί σε ψήφιση την επόμενη εβδομάδα, εμπορευματοποιεί πλήρως και την ψυχική υγεία, κλείνοντας τα Ψυχιατρικά Νοοσοκομεία Αττικής (ΨΝΑ) και Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ), αφήνοντας ένα μοναδικό δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο να λειτουργεί στη χώρα, προς όφελος των ιδιωτών κλινικαρχών, και καταργεί πλήρως την αυτονομία κάθε δομής που έχει ως αποστολή την πρόληψη, την έρευνα, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των μελών της κοινωνίας μας που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής υγείας ή/και εξαρτητικών συμπεριφορών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με στόχο την πλήρη ιατρικοποίηση της ψυχικής υγείας, δείχνει ξανά την αδιαφορία της για τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών! Μονάδες απεξάρτησης, όπως το ΚΕΘΕΑ, το 18 Άνω, ο ΟΚΑΝΑ, βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διάλυση του χαρακτήρα τους και την υποτίμηση της κρίσιμης συνεισφοράς τους. Η δημιουργία ενός κεντρικού φορέα, ενός Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, που θα διαχειρίζεται και θα εποπτεύει τις δομές ψυχικής υγείας, στερεί από τα θεραπευόμενα άτομα το δικαίωμα να συμμετέχουν ενεργά στη θεραπεία τους.

Το ΝΠΙΔ με όνομα Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) θα ελέγχει τις θεραπευτικές διαδικασίες και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Αυτός ο οργανισμός θα ενσωματώνει τα κατηργημένα και τα εν ενεργεία δημόσια προγράμματα, ιδιωτικές κλινικές, ΜΚΟ και ΑΜΚΕ. Η απεξάρτηση γίνεται ιδιωτική υπόθεση και οι παρεμβάσεις για τη δημιουργία νέων δομών εξαρτώνται από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που έχουν περιορισμένη διάρκεια.

Δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα, όπου οι θεραπευτικές υπηρεσίες βασίζονται σε διοικητικά και οικονομικά κριτήρια αντί για τις ανάγκες των ασθενών. Η λογική του κόστους-οφέλους υπερισχύει, και οι γιατροί και θεραπευτές δεν καθορίζουν πλέον τη θεραπεία, αλλά τα οικονομικά συμφέροντα και οι κυβερνητικές πολιτικές είναι αυτά που θα έχουν τον τελικό λόγο.

Οι διοικητικές αλλαγές του νομοσχεδίου στοχεύουν στην αποκοινωνικοποίηση των δομών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και την ιδιωτικοποίησή τους. Οι ψυχικές ασθένειες και οι εξαρτητικές συμπεριφορές αποσυνδέονται από το κοινωνικό πλαίσιο το οποίο στην πραγματικότητα της δημιουργεί. Η κοινότητα, η οικογένεια και οι θεραπευτικές σχέσεις αγνοούνται, και τα προβλήματα υγείας γίνονται ατομική υπόθεση.

Αυτό το νομοσχέδιο αντιστρέφει την ανθρωπιστική προσέγγιση προς όφελος της εμπορευματοποίησης του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας. Μας επαναφέρει σε εποχές δαιμονοποίησης των εξαρτημένων ατόμων και των ασθενών, όταν η κοινωνία, έχοντας την πλήρη άγνοια για το τί πραγματικά συμβαίνει, οδηγούσε τα άτομα αυτά στην αποξένωση και τον αποκλεισμό.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον επιστημονικό κόσμο, τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και τις δομές απεξάρτησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση αγνοεί τις διαμαρτυρίες τόσο από τους αρμόδιους φορείς όσο και από τις οικογένειες των ψυχικά ασθενών και εξαρτημένων ατόμων. Σωματεία και οργανώσεις έχουν εκφράσει την απόλυτη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, το οποίο το Υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι θα «ολοκληρώσει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση» στην Ελλάδα. Συλλογικότητες, σωματεία και οργανώσεις του κλάδου της ψυχικής υγείας δίνουν ηχηρά μηνύματα πως αυτό το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τα ωφελούμενα από τις υπηρεσίες των μονάδων της ψυχικής υγείας άτομα στην πλήρη απαξίωση και εξαθλίωση αντιμετωπίζοντας τα με παντελή έλλειψη ανθρωπισμού.

Το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι η απόδειξη ενός προμελετημένου εγκλήματος κατά της κοινωνίας και των αδύναμων μελών της. Να αποσυρθεί άμεσα!