Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων – «Καμπανάκι» από τους γιατρούς

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων – «Καμπανάκι» από τους γιατρούς

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σοβαρή έλλειψη φαρμάκων παγκοσμίως όσο και στην Ελλάδα, με τη γρίπη να βρίσκεται σε έξαρση. Σε έλλειψη βρίσκονται απλά φάρμακα όπως αντιβιοτικά, σιρόπια για τον βήχα, εισπνεόμενα και παυσίπονα. Η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών ενώ αναστολή λειτουργίας έχει επιβληθεί σε δύο φαρμακαποθήκες επειδή δεν δέχτηκαν να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με το protothema.gr, βασικό ρόλο παίζει η μείωση της παραγωγής φαρμάκων σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, που έχουν αυξήσει δραματικά το κόστος των πρώτων υλών. Ακόμα παρατηρείται έλλειψη προσωπικού καθώς και υλικών συσκευασίας. Παράλληλα σημειώνεται πως την κατάσταση δυσκολεύει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πολλών χωρών τα χρόνια της κρίσης.

Ακόμα στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως κυρίαρχος λόγος είναι τα κέρδη της βιομηχανίας του φαρμάκου. Τονίζεται ότι πολλές φορές ουσιαστικό είναι ασύμφορο για τις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή.

«Καμπανάκι» από ΠΙΣ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένoνται κατά το νέο έτος παγκοσμίως, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας , η οποία όπως αναφέρει “φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση“.

«Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ»

Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, “στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση”, αναφέρει ο ΠΙΣ. Επίσης κάνει λόγο για “αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς”.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει “άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους”.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *