Με σπασμένα φρένα η πανδημία – Ολοταχώς για 20.000 κρούσματα σήμερα

|||||

|||||

       Η πανδημία του κορονοϊού είναι εδώ, δεν μας άφησε λεπτό όσο και αν η κυβέρνηση «έκλεινε» τα μάτια για χάρη της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού. Με τα μέτρα να είναι ανύπαρκτα και καλά.. χωμένα στα κυβερνητικά ντουλάπια, σήμερα, Τρίτη αναμένεται ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού.

 

       Είναι αδιαμφισβήτητο πως η χώρα μας διανύει το έκτο κύμα της πανδημίας. Άλλωστε τα επιδημιολογικά στοιχεία που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ καθημερινά δείχνουν με τον πιο εμφατικό τρόπο πως ο κορονοϊός δεν εξαφανίστηκε εν μία νυκτί και πως η ολική κατάργηση των μέτρων έφερε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

 

       Ωστόσο, κυβέρνηση και ειδικοί έκριναν πως η τέταρτη δόση του εμβολίου για τους άνω των 30 ετών θα ήταν αυτή που θα συγκρατούσε τα χαλινάρια της πανδημίας και όχι η… μάσκα.

 

       Σήμερα, όπως εκτιμά, ο Γκίκας Μαγιορκίνης (δείτε φωτο 2) θα είναι η μέρα που θα δούμε καλοκαιρινό ρεκόρ μολύνσεων, με το έκτο κύμα να παραμένει στο πικ για άλλες 15 μέρες Σύμφωνα με την ανάρτηση του καθηγητή Επιδημιολογίας το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερα από 20.000 κρούσματα κορονοϊού, με τον κ. Μαγιορκίνη να τονίζει πως «το βασικό σενάριο πρόβλεψης για την θερινή έξαρση παραμένει σε κορύφωση μέχρι τις 10 Ιουλίου που θα κυμανθεί στο επίπεδο των 20.000 διαγνώσεων (7-ήμερος μέσος όρος)».

 

      Λίγες ώρες μετά την αρχική ανάρτηση ο Γκίκας Μαγιορκίνης επανήλθε με νέα ανάρτησή του στο Facebook (φωτο 3) για να εξηγήσει ποιες είναι οι παρατηρήσεις που τον οδήγησαν στην εκτίμηση για περισσότερα από 20.000 κρούσματα σήμερα.

 

      Διαβάστε κι αυτό: Προεκλογική «φούσκα» ότι θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος – Τα ερωτήματα που προκύπτουν και μένουν αναπάντητα

 

      Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής οι παρατηρήσεις που τον οδήγησαν στην εκτίμησή του αυτή είναι:

 

  • Την Τρίτη 14 Ιουνίου είχαμε 9109 διαγνώσεις για 48 ώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Δευτέρας του Αγ.Πνεύματος).
  • Την Τρίτη 21 Ιουνίου είχαμε 14458 διαγνώσεις. Αύξηση μεγαλύτερη από 58% (λογικά παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη αύξηση, καθώς υπήρχαν μέσα και διαγνώσεις της Δευτέρας).
  • Εντός της τελευταίας εβδομάδας βλέπουμε σταθερά αύξηση περίπου 60%. Αν υποθέσουμε ότι ακόμα δεν έχουμε μπει σε επιβράδυνση της επιδημίας, τότε λογικά θα παρατηρήσουμε πάνω από 20.000 διαγνώσεις αύριο (σ.σ. σήμερα).

 

      «Το σενάριο να έχουμε μπει σε επιβράδυνση, έχει μικρότερη πιθανότητα. Σε αυτή την περίπτωση θα παρατηρήσουμε λιγότερες από 19.000 διαγνώσεις. Αυτές οι προβλέψεις είναι ενδεικτικές και βοηθάνε να προβλέψουμε πότε η έξαρση θα οδηγηθεί στην κορύφωση» καταλήγει.

 

       Η κυβέρνηση σφυρίζει: Κανένα μέτρο

 

      Τουλάχιστον, παρακολουθεί η «γαλάζια» κυβέρνηση την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι βρίσκεται σε επιφυλακή. Τις σχετικές διαβεβαιώσεις έδωσε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε, και επιχειρηματολόγησε σχετικά, πως δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα.

 

      Ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, αρχικά παραδέχθηκε πως «τα κρούσματα αυξάνονται. Ήταν κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο και είναι ένα κύμα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη».

 

      Κατόπιν, προσπαθώντας να αντικρούσει την σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης περί κατάργησης ή αναστολής μέτρων λόγω του Τουρισμού, πέταξε το μπαλάκι μακριά, φέρνοντας ως παράδειγμα τις… βόρειες χώρες. «Είμαστε τελευταίοι από τις χώρες που ήραμε μια σειρά από μέτρα και αυτή είναι απάντηση σε όσους λένε ότι καταργούμε μέτρα ή αναστέλλουμε μέτρα λόγω του τουρισμού. Δηλαδή, οι βόρειες χώρες που πολύ πιο πριν από εμάς κάνανε άρση των μέτρων, για ποιο λόγο το έκαναν;» είπε ο υπουργός Υγείας.

 

      «Είναι το νέο μοντέλο της συνύπαρξης με τον ιό, όχι στη λογική ότι το επιθυμούμε, αλλά ότι στην πορεία των πανδημιών, όταν πλέον γίνονται πολύ μεταδοτικές οι μεταλλάξεις, αυτομάτως κάνεις πιο στοχευμένα μέτρα, κυρίως στους ευάλωτους συμπολίτες» ήταν η εξήγηση που έδωσε ο υπουργός Υγείας. «Οπότε, παρακολουθούμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης για το πως συμπεριφέρεται η κυβέρνηση αυτή την περίοδο απέναντι στην κορύφωση του νέου πανδημικού κύματος.

 

      Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη «οι σκληροί δείκτες είναι αρκετά πιο χαμηλά από αυτούς που θα έφταναν σε πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρακολουθούμε και τις νοσηλείες που έχουμε σε απλές κλίνες, που, όπως ήταν λογικό, θα αυξηθούν» περιέγραψε ο υπουργός Υγείας για την… παρακολούθηση της πορείας του κορονοϊού που κάνει η κυβέρνηση.

 

      Και σε αυτό το πλαίσιο ο αρμόδιος υπουργός Υγείας εκτίμησε πως «δεν θεωρούμε ότι, τουλάχιστον μέσα στο θέρος, θα υπάρξει ιδιαίτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» και υποστήριξε, ακόμα πιο χαρακτηριστικά, πως δεν χρειάζονται νέα μέτρα. «Υπό αυτήν την έννοια, δεν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα, αλλά είμαστε σε επιφυλακή, εάν πιέσει το σύστημα, ειδικά προς τους φθινοπωρινούς μήνες, να πάμε σε πιο στοχευμένα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας» δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.