Μάριος Ψυχάλης: Οι πρώτες 100 ημέρες

Το στίγμα της πολιτικής της νέας δημοτικής αρχής θέλησε να δώσει ο Μάριος Ψυχάλης στη συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 26 Απριλίου για τις πρώτες 100 ημέρες. Οι συμβολικές κινήσεις, τα έργα ουσίας, οι δυσκολίες και τα επόμενα βήματα.

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και άτομα που μελετούν

Αρχικά ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους εργαζόμενους του Δήμου, τους αντιδημάρχους και τους ειδικούς συμβούλους καθώς και την Μαρίνα Πατούλη και τον Νικηφόρο Κωνσταντίνου, τονίζοντας πως το έργο που γίνεται στην πόλη είναι αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας. Στάθηκε σε κάποιες συμβολικές ενέργειες, οι οποίες δείχνουν την κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει ο Δήμος, όπως την μη καταβολή υπερωριών στους συνεργάτες του Δημάρχου και των εξόδων κίνησης των αντιδημάρχων.

Βασικό μέλημα για τη δημοτική αρχή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η καθημερινότητα και τα έργα ουσίας. Εξήγησε πως για να γίνει αυτό χρειάζεται «σφιχτή» οικονομική διαχείριση. Για αυτό αναφέρθηκε σε μια σειρά από μικρές μειώσεις δαπανών στα έξοδα του Δήμου, αλλά και σε μεγαλύτερες παρεμβάσεις όπως η τοποθέτηση αυτόνομου μετρητή στο αναψυκτήριο στο ΟΤ09 και η προσπάθεια επίλυσης του γνωστού θέματος με το κολυμβητήριο της Λυκόβρυσης, όπου ο Δήμος πλήρωνε την ΕΥΔΑΠ με οικιακό τιμολόγιο (3.2 ευρώ/κ.μ.) και όχι με ειδικό τιμολόγιο (0.98 ευρώ/κ.μ.).

Παράλληλα έθιξε την οικονομική «ασφυξία» των Δήμων από το τέλος ταφής, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση. Εξήγησε πως ο Δήμος θα κληθεί να καταβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για το τέλος ταφής του 24’, ενώ υποστήριξε ότι αυτό το 22’ έχει διπλοεισπραχθεί, πρώτα με την κανονική του πληρωμή και μετά με την παρακράτηση από τους φετινούς Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Έπειτα εστίασε στην κοινωνική πολιτική αναφερόμενος και στην έναρξη των εργασιών του ΚΑΠΗ Κάτω Πεύκης. Τόνισε πως πρόκειται για επιτυχία της προηγούμενης δημοτικής αρχής ευχαριστώντας την «προηγούμενη δημοτική αρχή που έχει προσφέρει στον τόπο», όπως είπε. Θυμίζουμε ότι μετά την ανακοίνωση του Δήμου για τις εργασίες, ο τέως Δήμαρχος, Τάσος Μαυρίδης, είχε αντιδράσει έντονα με ανάρτησή του λέγοντας πως «παρουσιάζουν έργα της προηγούμενης διοίκησης ως έργα της νέας διοίκησης».

Ακόμα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην καθαριότητα, με τη μείωση της ταφής των απορριμάτων, και τις παρεμβάσεις, εστιάζοντας στη δικαστική διαμάχη για το δάσος Μορέλλα. Τέλος, επανέλαβε τη θέση του Δήμου και του δημοτικού συμβουλίου για τα υπερτοπικά ζητήματα της διάνοιξης της Κύμης και της μετεγκατάστασης του καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι.