..
..
..
Η γνωστή τροπολογία της κυβέρνησης με την οποία στερείται το δικαίωμα των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να προτείνουν θέματα ως εκτός ημερησίας διάταξης στο δημοτικό συμβούλιο συνάντησε την αποδοκιμασία του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παλλήνης
Την πρόταση έφερε στο σώμα η Ειρήνη Κουνενάκη.
Η ανακοίνωση της παράταξης “Εμείς η Πόλη μας” για το θέμα έχει ως εξής:
Μετά από πρωτοβουλία της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς η Πόλη μας» Ειρήνη Κουνενάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης στην τελευταία συνεδρίασή του εξέφρασε την αντίθεσή του στις τελευταίες κυβερνητικές αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις για φίμωση της αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση, με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, που κατατέθηκε πρόσφατα για συζήτηση στη Βουλή, επιχειρεί να καταργήσει την δυνατότητα των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να θέτουν για συζήτηση και λήψη απόφασης προ ημερησίας διάταξης θέματα, στο δημοτικό συμβούλιο.
Δείτε ακόμα: Εκ νέου υποψήφιος για την Περιφέρεια ο Γιάννης Σγουρός
Πλέον, αυτή τη δυνατότητα θα έχουν μόνο, ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Είναι βέβαια γνωστό, ότι σε όλες αυτές τις επιτροπές, η πλειοψηφία ανήκει και ελέγχεται από τον δήμαρχο. Έτσι λοιπόν, χάνεται κάθε δυνατότητα που είχαν μέχρι σήμερα οι επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν για συζήτηση στα ΔΣ και επομένως, με τον τρόπο αυτό να αναδεικνύουν, σοβαρά κατεπείγοντα ζητήματα, τα οποία, θεωρούσαν, ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί είτε αντιμετωπίζονται πλημμελώς από τη δημοτική αρχή.
Με την πρόβλεψη αυτή, βαθαίνει η απαξίωση κάθε έννοιας δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων της ΤΑ. Η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι ελέγχει την πλειοψηφία των εκλεγμένων δημοτικών αρχών, αποδυναμώνει και εντέλει καταργεί, κάθε δυνατότητα των ΔΣ, να αποτελέσουν πόλους δημοκρατικής έκφρασης και λήψης αποφάσεων μέσα από αντιπροσωπευτικές διαδικασίες και διάλογο. Αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το ρόλο τους, αφαιρώντας από την αντιπολίτευση τη δυνατότητα κάθε ουσιαστικής παρέμβασης και δημοκρατικού ελέγχου. Οραματίζεται τα ΔΣ σε ρόλο κομπάρσου, γραφειοκρατικούς μηχανισμούς επικύρωσης των αποφάσεων του εκάστοτε δημάρχου, ενώ παράλληλα δίνει στο δήμαρχο το ρόλο του απόλυτου μονάρχη, που μόνο αυτός μπορεί να θέτει τα θέματα και αυτός να αποφασίζει. Ο ρόλος των εκλεγμένων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης πλέον υποβαθμίζεται στο επίπεδο του κάθε μεμονωμένου πολίτη ή συλλογικότητας που μπορεί να θέτει ζητήματα στο ΔΣ, μόνο εφόσον μαζέψει ικανό αριθμό υπογραφών.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αντιδράσει στην επιχειρούμενη αλλαγή της σχετικής διάταξης του νόμου και αποφάσισε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος αντίθεσης του σώματος.