Εξελίξεις στην υπόθεση της μόλυνσης του Κηφισού – Ευρήματα από τον έλεγχο της διεύθυνσης περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης – Σε απολογία η ΕΥΔΑΠ, καταλυτική η επιμονή των πολιτών στην εξέλιξη αυτή
..
Σε έλεγχο στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Μεταμόρφωσης προχώρησε η διεύθυνση περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής για τις εικόνες στον Κηφισό στις 30 Σεπτεμβρίου όταν το ποτάμι γέμισε απόβλητα και μαύρα νερά. Κάτοικοι από τη Νέα Φιλαδέλφεια και τη Μεταμόρφωση κατήγγειλαν το περιστατικό με την ΕΚΦΡΑΣΗ να δημοσιεύει αποκαλυπτικές φωτογραφίες.
..
Άμεσα τότε κάτοικοι της γειτονιάς της Κίρκης, πολίτες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Μεταμόρφωσης, μέλη του συλλόγου “Ροή”, στελέχη της «Συμμαχίας Πολιτών για τη Μεταμόρφωση» είχαν μεταβεί στην ΕΥΔΑΠ για να διαμαρτυρηθούν για αυτή την κατάσταση. Εκεί είχαν βρει μόνο έναν υπάλληλο φύλαξης και στη συνέχεια προσπάθεια δικαιολόγησης από κάποιον υπεύθυνο, ο οποίος προσήλθε μετά από ώρες. Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι είναι συχνό φαινόμενο να υπάρχουν απόβλητα στον Κηφισό σε μέρες αργίας καθώς δεν υπάρχει ελεγκτικό προσωπικό που να διενεργεί ελέγχους.
Εντυπωσιακή είναι μέσα σε όλα αυτά, η παντελής απουσία του Δήμου Μεταμόρφωσης από κάθε ενέργεια προστασίας του Κηφισού, καθιστώντας έτσι βάσιμες τις απόψεις ότι “κάνει πλάτες” στην ΕΥΔΑΠ δια της αδράνειας
Τα αποτελέσματα του ελέγχου της Περιφέρειας στις 4 Οκτωβρίου φανέρωσε υψηλά επίπεδα πληθυσμού μικροοργανισμών κοπρανωδούς και εντερικής προέλευσης. Ως εκ τούτου η διεύθυνση περιβάλλοντος καλεί την ΕΥΔΑΠ να γνωστοποιήσει εντός 10 ημερών ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ προαναγγέλλει και κύρωση σε περίπτωση κωλυσιεργίας.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:
1. Δειγματοληψία ύδατος πραγματοποιήθηκε και στον αγωγό εξόδου των επεξεργασμένων λυμάτων του ΚΕΛΜ, αφού έχει γίνει η χλωρίωση και πριν διοχετευτούν στο ρέμα Πύρνας (σκουφοειδής αγωγός). Σύμφωνα με το (15) σχετικό, στο δείγμα βρέθηκαν υψηλά επίπεδα πληθυσμού μικροοργανισμών κοπρανώδους και εντερικής προέλευσης. Δεν παρατηρήθηκε επιβάρυνση από βαρέα μέταλλα, θρεπτικά στοιχεία, οργανικό φορτίο και επιμολυντές.
2. Ελήφθη δείγμα ύδατος στην έξοδο του σκουφοειδούς αγωγού (ρέμα Πύρνας). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων [(15) σχετικό], στο δείγμα βρέθηκαν υψηλά επίπεδα πληθυσμού μικροοργανισμών κοπρανώδους και εντερικής προέλευσης, περίπου διπλάσιου αριθμού σε σχέση με τα επίπεδα που βρέθηκαν στα ύδατα που ελήφθησαν στον αγωγό εξόδου των επεξεργασμένων λυμάτων του ΚΕΛΜ. Δεν παρατηρήθηκε επιβάρυνση από βαρέα μέταλλα, θρεπτικά στοιχεία, οργανικό φορτίο και επιμολυντές.
3. Ελήφθη δείγμα ιζήματος στην έξοδο του σκουφοειδούς αγωγού (ρέμα Πύρνας). Σύμφωνα με το (15) σχετικό, τα αποτελέσματα για τα μέταλλα είναι σύμφωνα με τις οριακές τιμές της Απόφασης 2033/33/ΕΚ.