Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι γονείς για τα σχολεία του Ηρακλείου

Παραμένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα στα σχολεία του Ηρακλείου. Εκπαιδευτικά κενά και κτιριακά προβλήματα στο επίκεντρο της συνάντησης γονέων και εκπαιδευτικών. Για υποχρηματόδοτηση από το κράτος και μη προτεραιοποίηση από τη δημοτική αρχή κάνουν λόγο οι γονείς.

Σχολικό τμήμα τέθηκε εκτός λειτουργίας αμέσως μετά τον αγιασμό!

Πλούσια σε περιεχόμενο ήταν η συνάντηση της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου Αττικής με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης αλλά και τον ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης» και τη Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής. Κατά τη συζήτηση αναδείχθηκαν ξανά τα προβλήματα των κτιριακών υποδομών των σχολείων του Δήμου, τα κενά στους εκπαιδευτικούς, οι ελλείψεις στο προσωπικό καθαριότητας, ενώ μεταξύ άλλων έγινε ειδική μνεία στο «ψαλίδι» στην παράλληλη στήριξη.

Οι γονείς κατέληξαν και σε ένα πλαίσιο δράσης για το επόμενο διάστημα προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις για τα εκπαιδευτικά κενά, στηρίζοντας παράλληλα και την αντιφασιστική συγκέντρωση της 1ης Νοεμβρίου.

Με ανακοίνωση τους αναφέρουν αναλυτικά:

Παρεμβάσεις Δ.Ε.: Για την κατάρρευση της τράπεζας θεμάτων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής θα ήθελε να ευχαριστήσει τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των
συλλογικών φορέων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 18/10/2023, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο με θέμα τα προβλήματα που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες του Δήμου μας και τον προγραμματισμό δράσεων το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην ανωτέρω σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 9ου νηπιαγωγείου, του Ειδικού Νηπιαγωγείου, του Ειδικού Δημοτικού, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Ηρακλείου, του 2ου, 5ου, 6ου, 7ου, 10ου Δημοτικού Σχολείου, του 1ου, 4ου, 5ου Γυμνασίου και του 2ου και 4ου λυκείου, ενώ από συλλογικούς φορείς συμμετείχαν εκπρόσωποι της Δ΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ” και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής & Νήσων (Παράρτημα Βόρειου Τομέα).

Στην σύσκεψη αναδείχθηκε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία οφείλονται στην
υποχρηματοδότηση της παιδείας από το κράτος και κατ’ επέκταση της Περιφέρειας και του
Δήμου σε τοπικό επίπεδο, αλλά και της μη προτεραιοποίησης του ζητήματος των σχολείων από πλευράς της εκάστοτε δημοτικής αρχής του Δήμου μας. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις τόσο των εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων όσο και των συλλογικών φορέων για τα κτιριακά προβλήματα (π.χ. πραγματοποίηση δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου), τα εκπαιδευτικά κενά ακόμα και σε τομείς κατεύθυνσης (ενδεικτικά στο 4ο λύκειο), σε βοηθητικό και ειδικό προσωπικό (ενδεικτικά στο Ειδικό Νηπιαγωγείο, στο Ειδικό Δημοτικό, το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Ηρακλείου, 4ο Γυμνάσιο), για τα ζητήματα υγιεινής σε συνδυασμό με την μη κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων σε σχολικές καθαρίστριες (ενδεικτικά η ύπαρξη μούχλας σε προκάτ του 9ου νηπιαγωγείου, ο πλημμελής καθαρισμός τουαλετών στο 6ο δημοτικό σχολείο και στα ειδικά σχολεία). Επίσης, επισημάνθηκε η ανάγκη επέκτασης των σχολικών γευμάτων/ή της σύστασης θέσης τραπεζοκόμου στα σχολεία, η μεταφορά της ευθύνης του κράτους στους γονείς οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιωτική παράλληλη στήριξη τόσο στα τυπικά όσο και στα ειδικά σχολεία, το πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών στα ειδικά σχολεία, η ανάγκη ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο ΕΕΕΕΚ Ηρακλείου φοιτά διπλάσιος του προβλεπόμενου αριθμός μαθητών), κτλ.. Τονίστηκε για πολλοστή φορά ότι εργασίες πρέπει να πραγματοποιούνται εκτός διδακτικού ωραρίου, άμεσες επιδιορθώσεις βανδαλισμών στα σχολεία, και ότι δεν ανεχόμαστε την ύπαρξη σχολείων εργοταξίων.

Τέλος, επισημάνθηκε για άλλη μία φορά η ανάγκη στενής συνεργασίας της Ένωσης με τους
Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων
και των εκπαιδευτικών, μέσω συσκέψεων ανά τακτά
χρονικά διαστήματα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Ένωση Συλλόγων Γονέων
Μαθητών Ηρακλείου Αττικής, μεταξύ άλλων, θα προβεί στις εξής δράσεις:

 1. Επικαιροποίηση της καταγραφής των κτιριακών προβλημάτων και των
  εκπαιδευτικών κενών των σχολικών μονάδων του Δήμου μας.
 2. Συνάντηση της Ένωσης Γονέων με άλλες Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων για τα
  σοβαρά ζητήματα των ειδικών σχολείων.
 3. Συνάντηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής με τα
  νεοεκλεγέντα 15 μέλη.
 4. Συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση στις 1/11 στις 6μμ στη συμβολή
  της Λ. Ηρακλείου & Ιφιγενείας.
 5. Πραγματοποίηση κινητοποίησης για τα εκπαιδευτικά κενά.
 6. Πραγματοποίηση ημερίδας για την παραβατικότητα των ανηλίκων.