Καταλήψεις στα σχολεία – Στους δρόμους για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (φώτο)

Στις 12.00 το μεγάλο συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, καθηγητές πανεπιστημίων, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, σπουδαστές καλλιτεχνικών και τεχνικών σχολών βρίσκονται σήμερα στο δρόμο. Υπό κατάληψη 180 σχολεία στην Αθήνα και 120 σχολές πανελλαδικά. Στάση εργασία από τις 11.00 και μετά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Γράφει ο Δημήτρης Τσεκούρας

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στις 12.00, σήμερα Πέμπτη (18.01), ξεκινά το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. Την ίδια ώρα συλλαλητήρια καλούνται σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Τη συμμετοχή τους έχουν αποφασίσει εκατοντάδες φοιτητικοί σύλλογοι πανελλαδικά, με 120 σχολές να τελούν υπό κατάληψη, μετά από ιδιαίτερα μαζικές γενικές συνελεύσεις (πχ Πολυτεχνείο Κρήτης 900+ άτομα). Μόνο στην Αθήνα κατειλημμένα είναι τα παρακάτω ιδρύματα: Πάντειο, Πα.Πει, ΑΣΟΕΕ, ΓΠΑ, ΠΑΔΑ, ΕΜΠ (όλες οι σχολές) και ΕΚΠΑ (το 80%).

Παράλληλα οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν συντονιστικό γενικών συνελεύσεων στο Πολυτεχνείο μετά το πέρας της πορείας, στο οποίο αναμένεται να συμμετέχουν και σωματεία εκπαιδευτικών αλλά και μαθητές. Επιπλέον στις σημερινές κινητοποίησεις συμμετέχουν και οι καθηγητές των πανεπιστημίων, ενώ το Πανελλήνιο Σωματείο Ερευνητών και Εργαζομένων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει προκηρύξει και στάση εργασίας από τις 12.00 έως τη λήξη του ωραρίου.

Καταλήψεις σε σχολεία του Ηρακλείου

Τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ετοιμάζουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της περιοχής με πολλά σχολεία να τελούν υπό κατάληψη. Η ΕΚΦΡΑΣΗ δημοσιεύει φωτογραφίες από το 1ο ΓΕΛ και 4ο ΓΕΛ Ηρακλείου Αττικής.

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ με κείμενο τους αναφέρουν πως η ομόφωνη απόφαση τους «σηματοδοτεί την επιθυμία όλων για δωρεάν εκπαίδευση και πτυχία με αξία που θα αναβαθμίσουν τη δημόσια παιδεία κόντρα στην υπονόμευση που της επιβάλλεται από το νέο νομοσχέδιο». Παράλληλα καλούν σε κοινό αγώνα τους εκπαιδευτικούς για την «επικράτηση και ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων».

Οι μαθητές του 4ου ΓΕΛ προχώρησαν στην ανάρτηση πανό στα κάγκελα του σχολείου το οποίο αναγράφει: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».