Κ. Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις Ευρωεκλογές

Δυνατότητα επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, μία περιφέρεια όλη η χώρα και σταυροδοσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Αναλυτικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το απόγευμα από την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο για την «γενναία μεταρρύθμιση και ιστορική τομή», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Η δυνατότητα αυτή θα ισχύσει για τους απόδημους αλλά και εντός της επικράτειας για την περίπτωση ασθενών, εργαζόμενων, φοιτητών. Ο Κ. Μητσοτάκης δε ότι η επιστολική ψήφος αναμένεται να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Πιστεύω ότι είναι μία ιστορική τομή, καθώς ουσιαστικά η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, και αποτελεί και μια πολύ γενναία θεσμική μεταρρύθμιση, καθώς διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές. Νομίζω ότι είναι η πιο ισχυρή απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Γιατί όσον αφορά το εξωτερικό, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση δεν θα υπάρχει καν η ανάγκη να οργανώσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Κάθε απόδημος που θα είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς καταλόγους θα ψηφίζει χωρίς να πρέπει να ταξιδεύει, θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του, από την εργασία του με άνεση, διαθέτοντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας» είπε.

Συμπλήρωσε ότι η ίδια δυνατότητα θα δοθεί και στους πολίτες εντός Ελλάδος. «Θα επιτρέψει να συμμετέχουν στις εκλογές συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν. Και αυτό είναι μια πραγματικά αληθινή πρόοδος. Είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση» είπε διευκρινίζοντας πως θα αφορά κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων, για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη, όπως υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέους που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενους την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές και μαθητές στο τέλος του Λυκείου. «Όλοι θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία.» είπε προσθέτοντας πως μία τέτοια πρωτοβουλία δε θα μπορούσε να δημοσιοποιηθεί πριν διασφαλιστούν οι όροι για την επιτυχία της, κάτι το οποίο έχει ολοκληρωθεί.

Θέσπισης ενιαίας περιφέρειας για τις Ευρωεκλογές

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε πως οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με σταυροδοσία και όχι με λίστα, ενώ η χώρα δεν θα διαιρεθεί σε εκλογικές περιφέρεις. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια, όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981, αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση, καθώς είναι η χώρα συνολικά που στέλνει τους εκπροσώπους της στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Συνεπώς, τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές, τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε σχετικά.