Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελ. Λύση και Νίκη

Στη ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο που επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτκών πανεπιστημίων. Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη. Την Παρασκευή η κρίσιμη ψηφοφορία.

Νέο συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια - Στάση εργασίας σε ιδιωτικό τομέα και σχολεία

Με εκατοντάδες καταλήψεις πανελλαδικά ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Η ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου φοιτητές από όλη την Ελλάδα ετοιμάζονται για άλλη μια μεγάλη κάθοδο στην Αθήνα διοργανώνοντας πανελλαδικό συλαλλητήριο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας συμμετέχουν με 24ωρη απεργία, ενώ οι καθηγητές των πανεπιστημίων, μέσω της ΠΟΣΔΕΠ, έχουν προκηρύξει 48ωρη απεργία (7-8/3).

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και πρόταση δυσπιστίας στο τραπέζι

Αίτηση αντισυνταγματικότητας σχετικά με τα άρθρα που επιτρέπουν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατά την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια. Όπως είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θ. Τζάκρη, κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τα προβλεπόμενα Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και όχι Δημοσίου Δικαίου, ενώ, τα σχετικά άρθρα, δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των ΝΠΠΕ, προβλέπουν διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα ΝΠΠΕ έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων, και δεν περιέχουν εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των ΝΠΠΕ.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν επίσης το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η «Νίκη». Από τη μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, και την Πλεύση Ελευθερίας, «να καταθέσουμε, από κοινού, πρόταση δυσπιστίας».

Η συζήτηση επί του αιτήματος αντισυνταγματικότητας θα διεξαχθεί μετά το πέρας των τοποθετήσεων των εισηγητών των κομμάτων επί του νομοσχεδίου.