Ηχηρή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών

Καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαστήριο για τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012. Με μια ιστορική απόφαση επιδίκασε αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ στα θύματα.

70.000 ευρώ σε κάθε θύμα για ηθική βλάβη θα αναγκαστεί να καταβάλλει το ελληνικό κράτος μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διαπόμπευση οροθετικών γυναικών το 2012. Τα χρήματα θα δοθούν στις τρεις επιζώσες οροθετικές αλλά και στα παιδιά μιας από τις γυναίκες που έδωσε τέλος στη ζωή της.

Οι ελληνικές αρχές τότε είχαν προχωρήσει στη δημοσίευση προσωπικών και ιατρικών στοιχείων σεξεργατριών, οι οποίες είχαν διαγνωστεί ως οροθετικές. Η απόφαση του ΕΔΔΑ αναφέρεται επίσης στις συνθήκες υπό τις οποίες έπρεπε να υποβληθούν σε εξέταση αίματος οι οροθετικές γυναίκες. Υπουργός Υγείας τότε ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος και Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι είχαν δεχθεί έντονη κριτική για τη δημοσίευση των φωτογραφιών και των στοιχείων των γυναικών πρώτα στην ιστοσελίδα της αστυνομίας και στη συνέχεια στον Τύπο.

Η αιτιολογία, με βάση τη διάταξη 39Α του υπουργείο Υγείας, ήταν η δημόσια υγεία. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει πλέον καταργηθεί. Οι γυναίκες αρχικά κατηγορήθηκαν για κακούργημα αλλά τον Δεκέμβριο του 2016, αθωώθηκαν, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία που να επιβεβαίωναν κάποια από τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, η αποκάλυψη των ταυτοτήτων και των ιατρικών δεδομένων των γυναικών, που έχουν διαγνωστεί με HIV, ήταν παραβίαση του δικαιώματός τους στην ιδιωτική ζωή, και συγκεκριμένα του άρθρου 8. Μάλιστα, το δικαστήριο έκρινε ότι και η λήψη αίματος χωρίς τη συγκατάθεση των γυναικών αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους.

Μετά από τις νομικές ενέργειες των γυναικών εναντίον της Ελλάδας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με μια ιστορική απόφαση, έκρινε ομόφωνα, ότι υπήρξαν δύο παραβιάσεις του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωήςτης Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.