Η πρόταση της Μ. Διακολιού για το τέλος ταφής

Μαίρη Διακολιού

Για το μεγάλο πρόβλημα του τέλους ταφής τοποθετείται με ανακοίνωσή της η Μ. Διακολιού

..

Η Κυβέρνηση προίκισε τους πολίτες/ πολίτιδες με ένα ακόμη οικονομικό βάρος, αφού περικόπτει με το «έτσι θέλω» τις επιχορηγήσεις των Δήμων με το τέλος ταφής, δηλαδή με ένα τέλος που αντιστοιχεί στους τόνους απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται!

..

Το μέχρι σήμερα ποσό που αντιστοιχεί στον Δήμο Αμαρουσίου, είναι περί το 1.150.000 ευρώ, ενώ για όλους τους δήμους της χώρας το ποσό επιβάρυνσης φτάνει τα 240 εκ! Έτσι, αποδεικνύεται «άνθρακες» ο θησαυρός των δήθεν αυξήσεων των επιχορηγήσεων των δήμων, αφού το νέο άδικο και αντισυνταγματικό «χαράτσι» καταναλώνει τις υποτιθέμενες αυξήσεις των 200 εκ και απομένουν επιπλέον 40 εκ., τα οποία πρέπει να καλυφθούν από τους δημότισσες/δημότες!

..

Φτάνει πια οι πολίτες/πολίτιδες να πληρώνουν το μάρμαρο και οι δήμοι να τιμωρούνται από την κεντρική εξουσία, για θέματα που η ίδια η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει. Παράλληλα βέβαια, φτάνει η υποκρισία του ότι αντιστεκόμαστε εκ του ασφαλούς, με λόγια, χωρίς οι διεκδικήσεις μας να έχουν διάρκεια και συνέπεια. Φτάνει να θυμόμαστε να διεκδικούμε όψιμα, όταν πια ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, έχοντας στο ενδιάμεσο στηρίξει ή σιωπήσει στις ίδιες πολιτικές, όπως εκδηλώνονται σε διάφορα πεδία. Η ΚΕΔΕ είχε πολλές ευκαιρίες να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη πολιτικής για την ανακύκλωση, για την απαξίωση της ΕΕΑΑ στην οποία είναι μέτοχος, για τη θέσπιση μη ρεαλιστικών στόχων στο ΕΣΔΑ για τους δήμους και δεν το έπραξε. Τώρα, στο «και πέντε»  προσφεύγει δικαστικά. Σύμφωνοι.

..

Η προσφυγή στα Δικαστήρια, όμως, δεν φτάνει. Η παράταξή μας συμφώνησε με τον διορισμό δικηγόρων που θα εκπροσωπήσουν με κόστος της ΚΕΔΕ τον Δήμο μας στις σχετικές δίκες, όμως δεν αρκεί αυτό.

..

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα εκλεγούν (ΠΕΔ / ΚΕΔΕ) θα πρέπει:

1)      Να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να τον κινητοποιήσουν εξηγώντας του με απλά λόγια και κοστολογημένα, τι σημαίνει το μέτρο του τέλους ταφής για την τσέπη του.

2)      Να διεκδικήσουν ενίσχυση και υποστήριξη του προγράμματος Διαλογή στην Πηγή για τους Δήμους.

3)      Να διεκδικήσουν το δικαίωμα οι ίδιοι οι δήμοι να επιβάλλουν εισφορές στις επιχειρήσεις που παράγουν ανακυκλώσιμα, ανάλογα με την ποσότητα παραγωγής, ώστε να μην επιβαρύνεται ο κόσμος, αλλά οι ίδιες οι επιχειρήσεις, που τελικά θα έχουν κίνητρο να παράγουν λιγότερες ποσότητες συσκευασίας.

4)      Να απαιτήσουν προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων στην καθαριότητα ώστε να στηρίζονται τα προγράμματα ανακύκλωσης/ διαλογής στην πηγή και να μην παρατηρείται πάλι να γίνονται εξαγγελίες και μεγάλα λόγια που δεν έχουν αντίκρισμα στην πράξη.

Διαβάστε ακόμα: