Έγγραφο «βόμβα» της Frontex για την Πύλο

Με μια 17σέλιδη αναφορά η Frontex αναδεικνύει τις ευθύνες του ελληνικού λιμενικού στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Το Γραφείο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex τονίζει ότι «κρίνοντας από τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματικότητα, καθώς και με βάση ορισμένες μαρτυρίες μεταναστών, φαίνεται ότι η άμεση εστίαση των αρχών πριν από το ναυάγιο δεν ήταν η διάσωση».

«Οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν την έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης (SAR) και την εκκίνησαν μόνο όταν το Adriana ανατράπηκε, δηλαδή όταν ήταν πολύ αργά για να διασωθούν όλοι οι μετανάστες», είναι το συμπέρασμα.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία δικηγόρων και νομικών για το ναυάγιο της Πύλου, το έγγραφο της Frontex αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η βύθιση να προήλθε από ρυμούλκηση του πλοίου από το σκάφος του λιμενικού.

Παράλληλα η Πρωτοβουλία υπογραμμίζει τα βασικά σημεία του «ευαίσθητου/εμπιστευτικού» εγγράφου, που δημοσιεύει δημοσιογράφος του Euractiv. Αυτά είναι τα παρακάτω:

«- Είναι άγνωστο γιατί οι ελληνικές αρχές δεν εκκίνησαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μετά την λήψη του σήματος του Frontex.

– Οι απόπειρες ανεφοδιασμού που διετάχθησαν από τις ελληνικές αρχές έθεσαν σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους περίπου 700 επιβαίνοντες στο Adriana.

Το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού ΠΠΛΣ 920 κατέγραψε τον επικίνδυνο κλυδωνισμό του πλοίου Adriana.

Το δέσιμο σκοινιών σε ένα τέτοιο πλοίο εγκυμονούσε σημαντικούς κινδύνους.

– Το Adriana έπλεε χωρίς κινητήρα για πολλές ώρες, σε αντίθεση με τον ισχυρισμό των ελληνικών αρχών.

Οι πόροι που κινητοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές δεν ήταν επαρκείς.

Η άμεση εστίαση των ελληνικών αρχών πριν από το ναυάγιο δεν ήταν η διάσωση.

– Οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν την έναρξη επιχείρησης έρευνας και διάσωσης (SAR) και την εκκίνησαν μόνο όταν το Adriana ανατράπηκε, δηλαδή όταν ήταν πολύ αργά για να διασωθούν όλοι οι μετανάστες.

– Οι ελληνικές αρχές δεν έκαναν χρήση των πόρων που προσέφερε η Frontex.

– Ύπαρξη συνεπών μαρτυριών για πρόκληση τής ανατροπής του Adriana από τη ρυμούλκηση από το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού».