Η ΚΟΒ Νεάπολης-Σαφράμπολης Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ για το 2ο – 13ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας

Ανακοίνωση για την κατάσταση που επικρατεί στο 2ο – 13ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας εξέδωσε η ΚΟΒ Νεάπολης-Σαφράμπολης Ν. Ιωνίας του ΚΚΕ, η οποία αναλυτικά είναι η παρακάτω:

Παιδιά εγκλωβισμένα, σε κτίρια-φυλακές, λεφτά για τα σχολεία και τις υποδομές! Να σημάνει συναγερμός!

Δεν πάει άλλο παιδιά 4-6 χρονών στη γειτονιά μας να φοιτούν σε σχολεία-φυλακές!

Το 2ο και 13ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας στεγάζονται σε ένα ακατάλληλο κτίριο στην οδό Αγ. Λαύρας. Μάλιστα, από το σχολικό έτος 2019-2020 λειτουργεί – υποτίθεται προσωρινά, εδώ και 5 χρόνια (!!!) – παράρτημα του νηπιαγωγείου στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας στην Αλσούπολη, 3 χλμ. μακριά, στο οποίο μεταφέρονται τα νήπια καθημερινά με μισθωμένο λεωφορείο.

Παρ’ όλη την αναγκαία θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, δεν συνοδεύτηκε από όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, όπως είναι  η χρηματοδότησή της για την υλοποίησή της με παιδαγωγικούς όρους και αναγκαίες υποδομές, η έλλειψη των οποίων συνεχίζει να υπάρχει και να μην αντιμετωπίζεται.

Στον Δήμο Ν. Ιωνίας αντιμετωπίζουμε σοβαρότατο πρόβλημα στέγασης των προνηπίων και νηπίων, αφού με νομοθετικές παρεμβάσεις όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων μετακυλίστηκαν αρμοδιότητες του κράτους προς τους δήμους, με τις δημοτικές αρχές να συναινούν σε αυτήν την πολιτική, καταφεύγοντας σε…προσωρινές δήθεν λύσεις, που προκαλούν αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς της πόλης μας.

Έτσι, με ευθύνη των δημοτικών αρχών Γκότση, Θωμαΐδου και Μανούρη, δεσμεύονται εδώ και χρόνια ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας από τα Δημοτικά Σχολεία, βιβλιοθήκες ή τραπεζαρίες, έχουν εγκατασταθεί κοντέινερ σε προαύλιους χώρους (βλ. 6ο Νηπιαγωγείο), μετακινούνται παιδιά σε άλλα σχολεία μακριά από τον τόπο διαμονής (βλ. 2ο Νηπιαγωγείο) και άλλες τέτοιες απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές “λύσεις”, προκειμένου να απορροφηθούν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία.

Αποδεικνύεται ότι μόνο προσωρινές δεν ήταν αυτές οι “λύσεις”, αφού όχι μόνο δεν έχει προβλεφθεί η κατασκευή κανενός νηπιαγωγείου ή σχολείου στην περιοχή, αλλά δεν έχουν διεκδικηθεί από καμία δημοτική αρχή χρήματα για απαλλοτριώσεις οικοπέδων, ανέγερση νέων σχολείων κ.λπ. Αντιθέτως, είδαμε «μέσα σε μια νύχτα» δεκάδες εργοστάσια και ελεύθεροι χώροι να μετατρέπονται σε super-market μεγάλων αλυσίδων, να αποχαρακτηρίζονται στρέμματα κ.ο.κ.

Στο επίκεντρο να είναι πάντα το παιδί – Σύγχρονα σχολεία και κτίρια ασφαλή!

Καλούμε τον λαό της περιοχής, της Νεάπολης και της Σαφράμπολης Ν. Ιωνίας, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του!

Απαιτούμε:

·        Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθούν κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, σύγχρονες και ασφαλείς για τη στέγαση όλων των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Να εξασφαλιστεί η μετεγκατάσταση του 2ου και 13ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας σε κατάλληλο χώρο.

·        Να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότηση για την ανέγερση νηπιαγωγείων και για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες φοίτησης για τα μικρότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

·        Εδώ και τώρα να υπάρξει επαρκής χρηματοδότηση όλων των σχολείων, με έκτακτο κονδύλι του Δήμου που να καλύπτει τις ανάγκες!

Στον προϋπολογισμό του Δήμου Ν. Ιωνίας προβλέπεται για τη λειτουργία και συντήρηση των σχολείων μόλις το 1,34%!!!

Δεν συγκινούνται μάλλον από το ότι στα σχολεία μας σκάνε καλοριφέρ, πέφτουν σοβάδες, πλημμυρίζουν τα προαύλια με την πρώτη βροχή, δεν έχουν γίνει αντισεισμικοί έλεγχοι κ.λπ._

·        Να είναι ολοκληρωμένη η λειτουργία των ολοήμερων νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, με σίτιση και όλες τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό.

·        Να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού, ειδικού παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού.

·        Να υπάρξει δέσμευση του οικοπέδου της ΕΡΙΟΤΕΚ και να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για να φτιαχτούν σχολεία, κάτι που αποτελεί απόφαση 20 χρόνων!

·        Να υπάρξει δέσμευση του οικοπέδου της πρώην Altec (ανθρακωρυχεία) στην Αλσούπολη, με σκοπό να γίνει χώρος ιστορικής κληρονομιάς και αθλητικό – πολιτιστικό κέντρο.

·        Καμία σκέψη για κάμερες στα σχολεία! Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σχολικών φυλάκων και να ενισχυθεί ο φωτισμός στις εισόδους και περιμετρικά των σχολικών κτιρίων.