Η ΕΚΦΡΑΣΗ στα μεγάλα γεγονότα της αυτοδιοίκησης!

|||

|||

..
..
..

 

Όπως πάντα παρούσα στα κεντρικά γεγονότα της αυτοδιοίκησης, έτσι και φέτος η ΕΚΦΡΑΣΗ βρέθηκε στο τριήμερο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) στον Βόλο. Η δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας παρακολούθησε τις διαδικασίες, συνομίλησε με τους πρωταγωνιστές και σας μεταφέρει όσα συζητήθηκαν.

Παρά τη μαζικότητα και τις υψηλές προσδοκίες το αποτέλεσμα του συνεδρίου ήταν τουλάχιστον φτωχό για τους Δήμους. Το θετικό – αρχικά – κλίμα αντιστρεφόταν όσο περνούσαν οι μέρες με αποτέλεσμα, από τους 1.800 συνέδρους, την τελευταία μέρα είχαν μείνει μόλις 100 αυτοδιοικητικοί στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου για να ψηφίσουν επί της απόφασης της Κ.Ε.Δ.Ε.

«Μοιράζουμε τη φτώχεια μας – Ψάχνουμε έναν ώμο να κλάψουμε»

Το τελικό κείμενο καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση της Ένωσης ενώ υπήρξαν διαφοροποίησεις και στο «γαλάζιο στρατόπεδο» με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τον Γιάννη Μουράτογλου, προέδρους της Επιτροπής Θεσμών και της Επιτροπής Οικονομικών, αντίστοιχα, να απέχουν. Μάλιστα, είχαν εκφράσει και στις εισηγητικές τους τοποθετήσεις τη διαφωνία τους με τη στάση της διοίκησης τονίζοντας την έλλειψη διεκδίκησης προς το κεντρικό κράτος.

«Κόλαφος» ήταν η τοποθέτηση του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου, ο οποίος απαρρίθμησε τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των Δήμων αναφορικά με τα οικονομικά, το προσωπικό, την καταστατική θέση των αιρετών και το θεσμικό συνολικά. Τόνισε πως «είμαστε η χώρα με τους μικρότερους σε διαχείριση πόρους». «Νομίζω ότι ο κ. Βορίδης εισέπραξε περισσότερο χειροκρότημα γιατί έκατσε τόσο πολύ παρά για όσα έδωσε στην αυτοδιοίκηση» δήλωσε χαρακτηριστικά εκφράζοντας το κλίμα που επικρατούσε στο συνέδριο.

 

Προεκλογικά «ψίχουλα» – Καμία στήριξη προς τους Δήμους

 

Η αίσθηση του «άδειου καλαθιού του Δημάρχου», όπως καυστικά σχολίασε ο Γιώργος Ιωακειμίδης στην ΕΚΦΡΑΣΗ, άρχισε να επιβεβαιώνεται από την τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη. Ο Υπουργός δεν έδωσε παρά ελάχιστες παροχές προς τους Δημάρχους, οι οποίες έχουν και ένα προεκλογικό τόνο.

 

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε την καθιέρωση της χρηματικής αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις, καθώς και την κατάργηση του αυτοφόρου για τους Δημάρχους. Τέλος, σημείωσε πως πλέον οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων, που είναι και δημόσιοι υπάλληλοι, θα λαμβάνουν και τις δύο αποδοχές.

 

Σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα των οικονομικών και του προσωπικού, ο κ. Βορίδης όχι μόνο δεν ικανοποίησε κάποιο αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. αλλά υποστήριξε ότι «δε θα γυρίσουμε στο επίπεδο προ κρίσης ποτέ!». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι αριθμοί του προσωπικού και οι μισθοί της περιόδου οδήγησαν τον τόπο σε χρεοκοπια. Την ίδια ώρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει λόγο για 40% οργανικά κενά στους Δήμους. Φυσικά ούτε λόγος για τα δεκάδες δισεκατομμύρια παρακρατηθέντα της αυτοδιοίκησης.

 

Μια μεγάλη γκάμα κομβικών θεμάτων ανέπτυξαν αυτοδιοικητικοί συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους της Έκφρασης. Χαρακτηριστική του αποτελέσματος του συνεδρίου είναι η δήλωση του Γιώργου Ιωακειμίδη, Δημάρχου Νίκαιας και Αγ. Ιωάννη Ρέντη, ότι «ίσως πρόκειται για το χειρότερο συνέδριο των τελευταίων ετών». Ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, διερωτήθηκε: «Πότε θα δοθούν τα παρακρατηθέντα; Τα μνημόνια τελείωσαν».

 

Στην ΕΚΦΡΑΣΗ μίλησαν ακόμα μια σειρά από δημοτικούς συμβούλους της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, της Μεταμόρφωσης καθώς και άλλων Δήμων.

Β. Καραβάκος: Πάνω από 30 δις μας έχει παρακρατήσει παράνομα το κράτος

Το φλέγον ζήτημα των παρακρατηθέντων ανέλυσε ο Βασίλης Καραβάκος, επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» και υποψήφιος Δήμαρχος Μεταμόρφωσης. «Το κεντρικό κράτος έχει παράνομα παρακρατήσει πάνω από 30 δις ευρώ» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Κάθε χρόνο παρακρατά 3 δις από τα 5 δις που πληρώνει η κοινωνία για τους Δήμους» πρόσθεσε.

 

Ταυτόχρονα έθιξε και τη στάση πολλών Δημάρχων και της διοίκησης της Κ.Ε.Δ.Ε. λέγοντας πως «αντί να σηκώσουμε τη φωνή μας, χαριεντιζόμαστε με Υπουργούς που παρελαύνουν από το συνέδριο». «Το πιο “θερμό” χειροκρότημα ο κ. Βορίδης το έλαβε όταν ανακοίνωσε τα 30 ευρώ αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους. Φοβάμαι ότι για τόσο “μας μετράνε”» τόνισε ο κ. Καραβάκος.

 

Η ΕΚΦΡΑΣΗ στην Π.Ε.Δ.Α.

 

Λίγες μέρες πριν το συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. η εφημερίδα μας βρέθηκε και στη συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής. Εκεί συνομιλήσαμε μεταξύ άλλων με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής ΕΣΠΑ της Π.Ε.Δ.Α, πρόεδρο της Μ.Ο.Δ. και υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου, Γιώργο Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε πως «πάνω απ’ όλα προσπαθούμε οι Δήμοι, ως βασικοί δικαιούχοι στο ΕΣΠΑ, να μπορούν να αντλήσουν και να αξιοποιήσουν σημαντικά κονδύλια απαντώντας στις βασικές ανάγκες που αντιμετώπιζουμε στην αυτοδιοίκηση». «Η αυτοδιοίκηση ως κυματοθραύστης όλων αυτών που αντιμετωπίζει η χώρα μας με την ενεργειακή κρίση είναι σημαντικό να θωρακιστεί και να είναι ένας σημαντικός πυλώνας ενίσχυσης όλων των κοινωνικών ομάδων» πρόσθεσε.

 

Από την ΕΚΦΡΑΣΗ που κυκλοφορεί. 

 

Δείτε ακόμα: Το Υπουργείο Υγείας κατέλαβαν νοσοκομειακοί γιατροί – Νέα απεργία σήμερα