Γ.Ζαχαριάδης: Προϋπολογισμός για λίγους

Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας για τον προϋπολογισμό του Δήμου

Από τη Δημοτική Ομάδα της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Ο προϋπολογισμός του δήμου υποτάσσεται όπως και ο κρατικός  προϋπολογισμός στις ανάγκες των λίγων, αγνοώντας τις ανάγκες των πολλών. Ευθυγραμμίζεται αυστηρά με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του δημοσιονομικού «κορσέ» που έχουν προσδιοριστεί με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2018 – 2022 προκειμένου να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το χρέος, στις πλάτες του λαού. Μετά από 20 χρόνια και πλέον συνεχών αντιδραστικών  αναδιαρθρώσεων στην  Τ.Δ  (αρμοδιότητες, λειτουργία, χρηματοδότηση, πόρους) σήμερα έχουμε την πιο  συστηματική και διευρυμένη στήριξη της δράσης του κεφαλαίου και  επιχειρηματικών ομίλων με επιμερισμό αρμοδιοτήτων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τα εξής: Το 37% των εσόδων του δήμου είναι από το κράτος και το 63% είναι ίδια έσοδα. Δηλαδή τα 2/3 περίπου των εσόδων του δήμου προέρχονται από την επιπλέον αφαίμαξη του λαού από το δήμο με τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα και άλλα χαράτσια κι ενώ έχουμε ήδη πληρώσει ένα κάρο κρατικούς φόρους!

Οι Δήμοι  έχουν ως κύρια αρμοδιότητα  την διαχείριση τομέων της κοινωνικής πολιτικής και άλλων βασικών υποδομών της καθημερινότητας των πολιτών. 

Οι δομές της κοινωνικής  πολιτικής  δεν αντανακλούν τις σύγχρονες  λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής  άλλα δένονται  πιο οργανικά  με  κεντρικές  αντιδραστικές  επιδιώξεις του κεφαλαίου σε αυτούς τους τομείς με στόχο την συνολική μείωση της τιμής της  εργατικής δύναμης και την εμπορευματοποίηση τους. Αυτή η κατεύθυνση  αποτυπώνεται σχεδόν στο σύνολο των τομέων που έχουν στην ευθύνη τους. Όσο καλές προθέσεις και να έχετε κάνετε απλώς διαχείριση της φτώχειας σε συνεργασία με τις αμαρτωλές ΜΚΟ, τις οποίες θαυμάσαμε τον τελευταίο καιρό: είτε λέγεται Κιβωτός του Κόσμου και πάτερ Αντώνιος – το “θεάρεστο έργο” των οποίων διαφημίζει το σχολικό βιβλίο των θρησκευτικών της Γ Γυμνασίου , είτε Χαμόγελο του Παιδιού στην Κέρκυρα, είτε με τα καμώματα της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη Καταριάδα, αγκαλιά με τον κ Αβραμόπουλο, τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κα.  Και δε μας κάνει καμμία εντύπωση ότι στην προσπάθεια ξεπλύματος των ΜΚΟ και των λόμπυ στην Ευρωβουλή μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ έδωσε την ψήφο του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε υγεία-πρόνοια, πολιτισμό, αθλητισμό, παιδεία, με  στόχο την μείωση της χρηματοδότησης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και  την «εξοικονόμηση» κρατικών πόρων  που  κατευθύνονται  για τις   ανάγκες του κεφαλαίου. Μοχλός οι  διοικητικές αναδιαρθρώσεις  στην ΤΔ  και η λεγόμενη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το  κράτος . Αποτελέσματα είναι: η εμπορευματοποίηση κρίσιμων κοινωνικών δομών, η επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, η ανατροπή των  εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, η συρρίκνωση και υποβάθμιση υπηρεσιών και δομών   κλπ  . Πάνω από 200 αρμοδιότητες πέρασαν τα τελευταία χρόνια στους δήμους, χωρίς όμως χρηματοδότηση και χωρίς το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

 

Έτσι, οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός  για την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων και αποποίηση των ευθυνών της κεντρικής εξουσίας, είτε ως “τροχονόμοι” των επιχειρηματικών συμφερόντων. Δείτε τη μόνιμη απάντησή σας : «δεν έχουμε λεφτά» ας πούμε για καθαρίστριες, βρίσκετε όμως 2εκ για ανάπλαση 6 τετραγώνων, παρόλο που δεν ήταν δική σας υποχρέωση.

Τα ποσά που δίνονται για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τις επισκευές στα σχολεία είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες, ιδιαίτερα μετά τις υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας η οποία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που συμφωνείτε όλοι σας εδώ, της στρατηγικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.. Ενώ δεκάδες σχολεία του δήμου μας έχουν ανάγκη από ουσιαστικές παρεμβάσεις στις μονώσεις, στους αύλειους χώρους, στις αίθουσες κλπ.. θα μου πείτε αναβαθμίσαμε ενεργειακά το 1ο Λύκειο και το 2ο Δημοτικό. Τι κάνατε όμως για την αντισεισμική προστασία των ίδιων κτηρίων που κτυπήθηκαν από το σεισμό του 19; Απλώς καλύψατε τα τυχόν προβλήματα. 

Ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημοτικού Νέας Φιλαδέλφειας αναφέρει ότι το “ενεργειακά αναβαθμισμένο” σχολείο μπάζει νερά, εμφάνισε επικίνδυνη καθίζηση στο προαύλειο , και παραμένουν ζητούμενα ο αντισεισμικός έλεγχος και άλλα θέματα ασφαλείας

Δεν πάει καιρός που είδαμε τι έγινε στις Σέρρες, σε ένα άλλο ενεργειακά αναβαθμισμένο σχολείο

Στα σχολεία πρέπει να γίνονται έγκαιρα όλες οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες, και όχι ότι περισσεύει από τα προγράμματα που σχεδιάζονται με βασικό κριτήριο το σπρώξιμο δημόσιου χρήματος στους επιχειρηματίες.

Από την άλλη έχουμε τη διαιώνιση του κτιριακού ελλείμματος  στην 2χρονη προσχολική αγωγή, την ανάγκη  γενναίας αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης για τις σχολικές επιτροπές που σε αυτή την φάση θα επιβαρυνθούν με την αύξηση ενέργειας. Τι προβλέπετε για απαλλοτριώσεις χώρων για ανέγερση νηπιαγωγείων;  Για τον 3ο Βρεφονηπιακό σταθμό που οδηγείτε σε κατάργηση μετά την αρπαγή του οικοπέδου του από τη Μητρόπολη; Για την κατασκευή ανθρώπινων υποδομών για τους εργαζόμενους που τους αφήνετε στιβαγμένους όπου νάναι, σε ζωώδεις συνθήκες;  Μηδέν, μηδέν, μηδέν. 

Έχουμε καταλάβει ότι για την δημοτική αρχή, την περιφέρεια, την κυβέρνηση χρήματα για απαλλοτριώσεις και έργα υπάρχουν μόνο σε ότι αφορά τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Εκεί κάνει και τις αυτοψίες ο κ. Δήμαρχος.  

Τι είναι η τρύπα που έχετε ανοίξει στην περίφραξη του ΕΠΑΛ; Για να φτιάξετε τα σχολεία του συγκροτήματος, να τα εντάξετε στον αντισεισμικό έλεγχο, να κάνετε τις παρεμβάσεις και επισκευές που χρειάζονται τη μια δεν έχετε λεφτά, την άλλη δεν έχετε προσωπικό, την τρίτη δεν έχετε δήθεν αρμοδιότητα. Για να φάτε όμως  κομμάτι το κομμάτι το μεγάλο φιλέτο που βρίσκεται παραπλεύρως  τα βρίσκετε εύκολα όλα.

Έχουμε έναν προϋπολογισμό υποχρηματοδότησης με μειώσεις ή στην καλύτερη περίπτωση διατήρηση κονδυλίων σε κρίσιμους τομείς παρά την δυσθεώρητη αύξηση των λειτουργικών δαπανών. Και εδώ κάνω την εξής σκέψη. Η κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους έχει μειωθεί κατά 62% από το 2009, δεν θα μπορούσε να μηδενισθεί ο ΦΠΑ και ο φόρος στο πετρέλαιο για τα σχολεία για να μειώσουμε το ύψος της κλοπής; Αλήθεια γιατί δεν το διεκδικείτε; 

Και μην ξεχνάτε ότι οι πολύχρονες διεκδικήσεις των γονιών, των εκπαιδευτικών, των μαθητών ανάγκασαν την  δημοτική αρχή να κάνει τα όποια πολύ λίγα κάνει για τα σχολεία.

Ας δούμε λίγο όμως και τη διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού.

Κύρια υποχρέωση ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, η ευθυγράμμιση των τελών με το κόστος στις ανταποδοτικές υπηρεσίες αφήνοντας φυσικά ανέγγιχτη την ιερή αγελάδα των κερδών των επιχειρηματιών και των ομίλων που κάνουν μπίζνες στην περιοχή. 

Μια διαδικασία ευθυγράμμισης με το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο  που την παρακολουθεί και την εποπτεύει το  Οικονομικό Παρατηρητήριο και το αντίστοιχο  υπουργείο. Μιλάμε για ένα σύνολο μέτρων πειθάρχησης με την δημοσιονομική πολιτική και την αστική στρατηγική την οποία οφείλει θεσμικά να ακολουθεί  η ΤΔ, με αποκορύφωμα  τις  ρυθμίσεις του Κλεισθένη Ι της  κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες  της κυβέρνησης  ΝΔ που εξοβελίζουν την αρνητική ψήφο για προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα.

Η καταψήφιση από τη Λαϊκή Συσπείρωση είναι δεδομένη, το θέμα είναι η διεκδίκηση πόρων, έργων, απαλλοτριώσεων, η εναντίωση στη φορομπηξία, η στήριξη των εργαζομένων, των ομήρων συμβασιούχων για μόνιμη δουλειά, η καταδίκη συνολικά της πολιτικής σας.

Το ΚΚΕ επιμένει στην πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δήμων από τον προϋπολογισμό. Η δήθεν οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια των δήμων είναι και παγίδα και ουτοπία. Είναι η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής που φέρνει φόρους, τέλη που δεν αντέχει πλέον να πληρώνει ο κόσμος.  Εμείς λέμε όχι στην συνδιαχείριση, λέμε ναι στις λαϊκές διεκδικήσεις, ναι στην λαϊκή αντεπίθεση που θα ανατρέψει τις αντιλαϊκές πολιτικές και στην κεντρική και στην τοπική διοίκηση.