Φωτιά στη Δαδιά: Ανεμογεννήτριες θέλει η Siemens

|||

Φωτογραφία από Pixabay|||

..
..
..

Άδεια για την κατασκευή αιολικού πάρκου στα όρια του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς έχει ζητήσει η «SIEMENS GAMESA RENEWABLE ENERGY A.E.» στη θέση “Πλατοράχη” και “Θυμαριά”. Για θανάτωση προστατευόμενων ειδών” και “απώλεια κρίσιμων οικοτόπων” κάνει λόγο το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, με το δάσος να καίγεται για 8η μέρα.

 

Όπως αποκαλύπτει η “Δημοκρατία”, σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, το έργο είναι πολύ κοντά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης Σουφλίου όσο και στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, στα οποία παρατηρούνται πολλά σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών, χωρίς να βρίσκεται όμως εντός των ορίων της περιοχής Natura 2000. Η δε «Θυμαριά», που διοικητικά ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το νότιο μέτωπο της φωτιάς

 

Το έργο περιλαμβάνει σταθμό, ισχύος 49MW, στη θέση «Πλατοράχη», κι έναν υποσταθμό 33/150kV στη θέση «Θυμαριά», ενώ προβλέπονται και έργα βελτίωσης-διάνοιξης εσωτερικής οδοποιίας ώστε να διασυνδέονται τα έργα.

 

Αρνητική γνωμοδότηση από τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας

 

Στα συμπεράσματα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρεται πως “τίθενται σε άμεσο κίνδυνο θανάτωσης άτομα ειδών χαρακτηρισμού υπό καθεστώς προστασίας για τις γειτονικές περιοχές Natura 2000” . Μάλιστα η Επιτροπή προσθέτει ότι “αναμένεται να υπάρξει ΟΡΙΣΤΙΚΗ απώλεια κρίσιμων οικοτόπων για την τροφοληψία και τις τοπικές μετακινήσεις” για πολλά από τα 16 είδη σπάνιων πουλιών, που καταγράφηκαν στην περιοχή.

 

Για αυτούς τους λόγους το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας έδωσε αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή αιολικού πάρκου στα όρια του δάσους της Δαδιάς. Από την άλλη η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Αγροτικής Οικονομίας αποφάσισε, μετά από διαλογική συζήτηση, να παραπέμψει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Η “μπάλα” έτσι περνάει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το την οποίο θα κληθεί να απορρίψει ή να εγκρίνει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών δίπλα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, το οποίο έχει χάσει γύρω στο 25% των στρεμμάτων του.

Δείτε ακόμα: Τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα – Νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας