Για την επέκταση του προγράμματος των καφέ κάδων και την καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών στη Νέα Ιωνία μίλησε στην ΕΚΦΡΑΣΗ και το «Συμβαίνει Τώρα» ο Φώτης Τσομπάνογλου.
Ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας σημείωσε πως ο Δήμος Νέας Ιωνίας προχωρά σταδιακά και με σχέδιο στην τοποθέτηση των καφέ κάδων και στις γειτονιές της πόλης. Πρώτος «σταθμός» η Αλσούπολη. Όπως εξήγησε ο κ. Τσομπάνογλου, στην περιοχή λειτουργεί η λαϊκή αγορά, υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις, ενώ και οι κάτοικοι έχουν χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν κομποστοποιητές. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Καλογρέζα και άλλες γειτονιές της πόλης.
Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος έχει ήδη τοποθετήσει καφέ κάδους στις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα της Νέας Ιωνίας. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τη σωστή χρήση των καφέ κάδων. Κατά την πρόσφατη παρέμβαση της υπηρεσίας με ενημερωτικά φυλλάδια στην λαϊκή αγορά της Αλσούπολης, οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να πάρουν και δείγματα κομπόστ για να το χρησιμοποιήσουν στις αυλές τους.
Όπως υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Φ. Τσομπάνογλου, στον καφέ κάδο οι κάτοικοι μπορούν να πετούν: υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών μαζί με τα κόκκαλα, υπολείμματα καφέ και τσάι μαζί με τα φίλτρα τους, φρούτα και λαχανικά με τις φλούδες και τα κοτσάνια τους, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τσόφλια αυγών, γαλακτοκομικά, λίγα φύλλα.
Οι πολίτες καλούνται να μην πετούν στους καφές κάδους τα εξής: νωπά κρέατα και νωπά ψάρια, μαγειρικά λάδια, λίπη, συσκευασίες μεταλλικές, πλαστικές ή χάρτινες, κάψουλες καφέ, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, αποτσίγαρα, στάχτη, ακαθαρσίες κατοικίδιων.
«Η προηγούμενη διοίκηση είχε μοιράσει τους καφέ κάδους για τα κοινά απορρίμματα»
Ο κ. Τσομπάνογλου σημείωσε επίσης ότι αρχικά έπρεπε να γίνει η προσπάθεια να διορθωθούν τα επιχειρησιακά και επικοινωνιακά λάθη της διοίκησης Θωμαΐδου. «Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε μοιράσει τους καφέ κάδους για τα κοινά απορρίμματα καθώς δεν είχε μεριμνήσει για να έχει αρκετούς πράσινους κάδους», δήλωσε και εξήγησε ότι για αυτό τον λόγο έπρεπε να μαζέψουν πίσω όλους τους καφέ κάδους τοποθετώντας αρχικά μικρότερους καφέ κάδους για να τους ξεχωρίζουν οι πολίτες.
Για την κατάσταση της υπηρεσίας και τις δυνατότητες της αποκομμιδής των απορριμμάτων υποστήριξε ότι ο Δήμος προχωρά βήμα βήμα για την καλύτερη υλοποίηση του σχεδίου. Εξήγησε πως στην υπηρεσία περιβάλλοντος χρειάζεται ενίσχυση του προσωπικού για σωστή αξιοποίηση του εξοπλισμού, ώστε στο τέλος να μπουν «όλα τα ρεύματα των απορριμμάτων στη σειρά» και να ενισχυθεί η «ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση και όχι η ταφή τους».