Επείγουσα επιστολή της Κίνησης Πολιτών Λυκόβρυσης για τη Λ.Κύμης

Από την “Κίνηση Πολιτών Λυκόβρυσης” εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση – επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λυκόβρυσης – Πεύκης:

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ – ΠΕΥΚΗΣ

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

έχουμε υποχρέωση απέναντι στο μέλλον της περιοχής να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και παρενέργειες που δημιουργούνται από την διάνοιξη της Λ. Κύμης, πριν είναι αργά !

Η νέα λεωφόρος περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη αστική σήραγγα της χώρας, μήκους 2,4 Km, προβλεπόμενης ημερησίας κίνησης 30 – 50.000 αυτοκινήτων .

Οι συνηθέστεροι αέριοι ρύποι πού θα συσσωρεύονται στην υπόγεια λεωφόρο, είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου, η αιθάλη και πολλοί άλλοι ρύποι που προκαλούνται από τους κινητήρες των αυτοκινήτων και την τριβή των ελαστικών στο οδόστρωμα και θα απορρίπτονται στην περιοχή μας, που έχει ήδη υψηλούς ρύπους μικροσωματιδίων (από τους μεγαλύτερους στο Αττικό λεκανοπέδιο).

Οι ανησυχίες μας για τους αέριους ρύπους είναι έντονες και δημοσιοποιημένες από την πρώτη στιγμή, γιατί δεν υπάρχουν στα τεύχη δημοπράτησης μελέτες αερισμού – πυρασφάλειας και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά αναφέρεται μόνο σε … φρεάτια αερισμού που δεν θα υπερβαίνουν τα κτήρια εξυπηρέτησης ! Τέτοια κτήρια είναι μόνο στον ισόπεδο κόμβο της οδού Αγ. Βαρβάρας και στην αρχή !!

Μετά από δική μας έρευνα των τεχνικών δεδομένων, της σχετικής νομοθεσίας για τις αστικές σήραγγες και την ανυπαρξία άλλων τεχνικών προβλέψεων (πχ απαλλοτριώσεις για φρεάτια αερισμού) οι ανησυχίες μας γίνονται εντονότερες, γιατί η ενδεχόμενη απόρριψη των αέριων ρύπων της σήραγγας μόνο σε ένα σημείο, θα προκαλέσει σοβαρή ατμοσφαιρική επιβάρυνση στο γειτονικό οικιστικό ιστό, το νέο σχολικό συγκρότημα και το δάσος Κάσδαγλη!

Η διεθνής εμπειρία δείχνει, ότι όταν επιβαρύνουμε σημειακά με ρύπους μια περιοχή με ήδη υψηλούς δείκτες μικροσωματιδίων, προκαλούνται απρόβλεπτες και ανεπίστρεπτες συνέπειες, με υπαρκτό τον κίνδυνο της περιβαλλοντικής καταστροφής!

Ζητάμε επομένως, να διασφαλιστεί από το αρμόδιο υπουργείο, η ισόρροπη διασπορά των αγωγών αερισμού κατά όλο το μήκος της σήραγγας με παράλληλη πρόβλεψη τοποθέτησης μονάδων συγκράτησης μικροσωματιδίων και άλλων ρύπων.

Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

θεωρούμε πολύ κρίσιμο και επείγον το θέμα της επιστημονικής στήριξης του δήμου που ακόμα εκκρεμεί, από ειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο η καθηγητή του Πολυτεχνείου αντίστοιχης ειδικότητας, για :

– Αναδειξη του παραπανω θεματος με αμεση παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο.

-Νομική προσφυγή για διασφάλιση της προστασίας περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής .

Παραμένουν βεβαιως και τα αλλα θέματα για την Λ. Κύμης που εχουμε αναδείξει κατα καιρους και απαιτουνται συγκροτημενες παρεμβασεις, για την :

– Μεγάλη κυκλοφοριακή επιβάρυνση του οδικού άξονα Βύρωνος.

– Μείωση τεχνικού έργου εντός της κοίτης της Πυρνας και ηχομονωτικό στέγαστρο.

– Μελέτη τοπίου για την υπό δημιουργία πράσινη ζώνη, άνωθεν λεωφόρου.

– Λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για αναβάθμιση δασών και Πύρνας.

– Προβλεψη μέτρων για τα πολυετή έργα διάνοιξης (σκόνη, ρύποι, βαρέα οχήματα).

Ζητάμε την άμεση σύγκληση της επιτροπής, για την Λ. Κύμης !

30/03/2023

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ