Επαναλειτουργούν οι καφέ κάδοι βιοαποβλήτων στην Αγία Παρασκευή

Σε υπεραγόρες, οπωροπωλεία, μαγαζιά εστίασης, λαϊκές αγορές και άλλους οργανισμούς θα λειτουργούν από σήμερα (17.05), οι καφέ κάδοι συλλογής βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών) στην Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν και κάδοι κοντά σε σπίτια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής, μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί από την Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, 35 καφέ κάδοι, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συλλογής και οι Δημοτικοί παιδικοί Σταθμοί. Προηγήθηκε η εκπαίδευση των εργαζόμενων στην καθαριότητα, ως προς την ορθή λειτουργία του απορριμματοφόρου.

..

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας των καφέ κάδων, ο  Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης σημείωσε:

«Όπως υποσχεθήκαμε στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής,  από αύριο ξεκινάμε και πάλι τη λειτουργία των καφέ κάδων συλλογής  βιοαποβλήτων στην πόλη μας. Ήρθε επιτέλους η ώρα να αξιοποιήσουμε τον εξοπλισμό που είχαμε παραλάβει ως Δήμος από την Περιφέρεια το 2020, με στόχο να ενισχύσουμε  την ανακύκλωση και  να κάνουμε την πόλη μας ένα Δήμο-Πρότυπο σε αυτόν τον τομέα. Έχοντας ως προτεραιότητα την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων μας, θα συνεχίσουμε τη συστηματική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου μας. Δεσμευόμαστε πως κάθε ευρώ των πολιτών θα πιάνει τόπο και θα αξιοποιείται, με στόχο να γίνει η Αγία Παρασκευή μία πόλη σύγχρονη, βιώσιμη, φιλική προς  τους κατοίκους της».

..

Διαδικασία χωριστής συλλογής στους καφέ κάδους και αποκομιδή

Ακόμα ο Δήμος αναφέρει τα παρακάτω:

Ο Δήμος θα πραγματοποιεί την αποκομιδή των βιοαποβλήτων από  τους  καφέ κάδους, με ειδικό απορριμματοφόρο, το οποίο έχει ενσωματωμένο σύστημα πλύσης κάδου και το υλικό θα οδηγείται σε μονάδα κομποστοποίησης για την παραγωγή υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού υλικού (κόμποστ). 

..

Σημειώνεται πως στους καφέ κάδους-που σημειωτέον διαθέτουν κλειδαριά, απορρίπτονται μόνον υπολείμματα τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, υπολείμματα από μαγειρεμένο κρέας και ψάρια, ζυμαρικά, υπολείμματα καφέ κ.ά. Τα βιοαπόβλητα αποτελούν περίπου το 40% του συνόλου των παραγόμενων οικιακών αποβλήτων οπότε η χωριστή συλλογή τους και η διάθεσή τους για την παραγωγή κομπόστ μόνο οφέλη προσφέρει, πρωτίστως στο περιβάλλον μας, εφόσον αποφεύγεται η ταφή τους.

..

Μέσα στο επόμενο διάστημα, στους πολίτες που διαμένουν σε οδούς πλησίον των σημείων τοποθέτησης των κάδων και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων, θα διατεθεί το ειδικό κλειδί ανοίγματος του κάδου.

..

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το άρθρο 50 του ν. 4819/2021 τίθεται σαφής υποχρέωση, χωριστής συλλογής για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας που λειτουργούν σύμφωνα με την υπ’αρ. 16228/2017 (Β’1723) ΚΥΑ καθώς και για ειδικές κατηγορίες επιχειρήσεων όπως εγκαταστάσεις τροφίμων, λαχαναγορές, υπεραγορές τροφίμων και κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. 

..

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής καλεί όλους τους εμπλεκόμενους, να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή για την ομαλή έναρξη της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και τη σωστή χρήση του κάδου. 

Για οποιαδήποτε πληροφορία δείτε εδώ και επικοινωνήστε  στο τηλ. 213 2004500 εσ. 571, ή μέσω e-mail: kathariotita@agiaparaskevi.gr