Εντυπωσιακή συγκέντρωση της Συμμαχίας Πολιτών (βίντεο+φώτο)

Στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης ο Βασίλης Καραβάκος παρουσίασε την πρόταση νίκης και αλλαγής για την πόλη. Η συμμετοχή του κόσμου έδειξε την απήχηση της πρότασης της Συμμαχίας Πολιτών, σε μια γνήσια αυτοδιοικητική συνάντηση, αφού δεν συμμετείχαν βουλευτές, υπουργοί (με τη συνοδεία τους) κ.α..

Αρχικά ο κ. Καραβάκος αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών τονίζοντας πως «όταν το κέρδος είναι το κριτήριο τότε η ασφάλεια, η ποιότητα, η καθολικότητα των κοινωνικών αγαθών μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα». Άλλωστε είναι γνωστές οι θέσεις της παράταξης για την προάσπιση των δημόσιων αγαθών καθώς και η παρουσία του ίδιου στους αγώνες για την προάσπιση τους.

Διαρκώς παρούσα η «Συμμαχία Πολιτών»

«Το όνομα της, Συμμαχία Πολιτών, περιγράφει με ακρίβεια αυτό το οποίο είναι», ήταν η φράση του επικεφαλής της παράταξης για να περιγράψει τη συνένωση ανθρώπων διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων για το καλό της πόλης. Αναφέρθηκε επίσης στη σταθερή – επί 10 συναπτά έτη – παρουσία της παράταξης στα δημοτικά πράγματα, «δίνοντας νέο περιεχόμενο στην έννοια της συμμετοχής» και αποτρέποντας την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ, ήδη από την προηγούμενη διοίκηση.

Στον αντίποδα μια δημοτική αρχή «δορυφόρος» της κυβέρνησης, όπως σημείωσε, καθώς αρκείται απλώς σε δημόσιες σχέσεις και επισκέψεις Υπουργών, χωρίς καν να κερδίζει κάτι ουσιαστικό για τη Μεταμόρφωση.

Τα κομβικά σημεία του προγράμματος

Το Κτήμα Δηλαβέρη, η πράξη εφαρμογής του γενικού πολεοδομικού σχεδίου στο ΒΙΟΠΑ, ο Κηφισός, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, η κοινωνική πολιτική είναι ψηλά στην αντζέντα της «Συμμαχίας», ενώ απουσιάζουν από τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. «Εφόσον ο λαός της μεταμόρφωσης αναθέσει τη διοίκηση του δήμου η επόμενη μέρα ξεκινάει με το Κτήμα Δηλαβέρη», είπε ο Β. Καραβάκος. «Διεκδικούμε τη χρηματοδότηση για την απόκτησή του από το κεντρικό κράτος», εξήγησε.

«Όλοι μαζί, όλο και περισσότεροι κάθε μέρα, θα προχωρήσουμε για την αλλαγή της πόλης! Σας καλούμε όλοι μαζί να δώσουμε αυτή τη μάχη! Για να αλλάξει πραγματικά η πολιτική στη Μεταμόρφωση και όχι μόνο τα πρόσωπα!»

«Η απώλεια γης και η συνεπακόλουθη απώλεια πόρων για το δήμο είναι τεράστια από την αδράνεια για το ΒΙΟΠΑ», σημείωσε. Σχετικά με την κατασκευή του Mall, ο κ. Καραβάκος δεσμεύτηκε πως η επόμενη δημοτική αρχή «θα λάβει όλα τα δυνατά κι απαραίτητα πολιτικά νομικά και διοικητικά μέτρα για την αποτροπή της δημιουργίας του, με τις τεράστιες συνέπειες στην πόλη».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος υποστήριξε ότι «η πόλη αναστενάζει γιατί οι αθλητικοί χώροι δεν επαρκούν για να στεγάσουν τις αθλητικές ανάγκες», ενώ οι κάτοικοι «είναι σταθερά εξοβελισμένοι από τους αθλητικούς χώρους». «Οι ανάγκες της Μεταμόρφωσης επιβάλλουν ένα νέο κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου κι ένα νέο κλειστό γυμναστήριο», τόνισε υποστηρίζοντας πως για αυτόν τον σκοπό θα αξιοποιηθούν το ΒΙΟΠΑ και το οικόπεδο της ΚΤΥΠ, που έγινε το 2ο Λύκειο.

Ειδική αναφορά έκανα στον πολιτισμό, λέγοντας πως «στόχος η δυνατότητα να δημιουργηθούν μουσικά σύνολα, θεατρικά σχήματα, εικαστικές δράσεις, να αναπτυχθούν οι τέχνες». «Η Μεταμόρφωση πρέπει να φτάσει στο σημείο να δημιουργεί πολιτιστικό προϊόν όχι να καταναλώνει εισαγώμενο», κατέληξε.

Καθαριότητα: Αδράνεια, καύση και τεράστιο κόστος

Στο κρίσιμο θέμα της καθαριότητας και των απορριμμάτων τόνισε ότι η διοίκηση Σαραούδα ακολουθεί πιστά την πολιτική της Περιφέρειας, στην οποία βρίσκεται και η καύση απορριμμάτων. Παράλληλα, η ταφή των απορριμμάτων εκτινάσσει τα έξοδα του Δήμου, τα οποία επωμίζονται οι δημότες.

Η «Συμμαχία Πολιτών» σταθερά προτείνει τη διαλογή στην πηγή. «Με αυτό τον τρόπο μπορούμε σε βραχύ σχετικά χρονικό διάστημα να μειώσουμε τα υλικά προς ταφη περίπου στο μισό, να μειώσουμε δηλαδή το κόστος κατά 800.000 ευρώ ποσό, με το οποίο μπορούν να ελαφρυνθούν τα δημοτικά τέλη», εξήγησε ο κ. Καραβάκος.

«Πού θα βρείτε τα χρήματα;»

Τέλος, αναφέρθηκε στα απαραίτητα χρηματοδοτικά μέσα για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της παράταξης. Αφενός σχολίασε το ζήτημα των πάνω από 30 δις παρακρατηθέντων από το κεντρικό κράτος, υποστηρίζοντας πως πρέπει να αποδοθούν στο σύνολο τους στους Δήμους. Αφετέρου, όμως, εξήγησε πως η άμεση λύση για την εξεύρεση πόρων βρίσκεται στο Δημοτικό ταμείο και στην αλλαγή οικονομικού μοντέλου για τον Δήμο Μεταμόρφωσης. Υπενθύμισε την οικονομική διαχείριση και το «μπαράζ» απευθείας αναθέσεων από τη διοίκηση Σαραούδα, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα που αποδεικνύουν την απώλεια χρημάτων για τον Δήμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κολυμβητήριο, που προϋπολογίστηκε στις 600.000 ευρώ και κόστισε συνολικά 1.900.000 ευρώ.

Κατάμεστο ήταν το Συνεδριακό Κέντρο Μεταμόρφωσης. Φωτογραφία από το βάθος της αίθουσας.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι εξής αυτοδιοικητικοί :

· Μεταμόρφωση: Οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Τσίκνας και Νίκος Ζυγούνας

· Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα οι Γιώργος Ανεμογιάννης (Δύναμη Πολιτών) και Στέφανος Γατσούλης (Σύγχρονη Πόλη), υποψήφιοι Δήμαρχοι

· Νέα Ιωνία ο Παναγιώτης Μανούρης – υποψήφιος Δήμαρχος – και Μιλτιάδης Καναβός – δημοτικός σύμβουλος (Δημιουργία Αλληλεγγύη)

· Ηράκλειο οι Παντελής Βλασσόπουλος (πρ. Δήμαρχος) και Γιώργος Παπαδημητρίου (υποψήφιος Δήμαρχος), Χρήστος Τσουλουχάς (δημοτικός σύμβουλος)

· Λυκόβρυση – Πεύκη ο Μάριος Ψυχάλης (υποψήφιος Δήμαρχος) και ο Κώστας Ξανθόπουλος (δημοτικός σύμβουλος)

· Μαρούσι: η Κατερίνα Ψάλτη (υποψήφια Δήμαρχος) και ο Λευτέρης Μαγιάκης (στέλεχος του Συντονισμού Αιρετών)

– Ο πρώην Περιφερειακός σύμβουλος με τη Δύναμη Ζωής Άρης Βρούστης

– Η Περιφερειακή σύμβουλος Αττικής Φωτεινή Δαλιάνη