Εναλλακτική Δράση για Ποιότητα Ζωής: Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023, ώρα 7.00′ μ.μ. στο Εναλλακτικό Στέκι «Alternativa», οδός Τζωρτζ 12, 6ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος

Με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την  Κατάληψη-Εξέγερση του Πολυτεχνείου  θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 14-15-16-17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973» εστιάζοντας στο νόημα και στις συνθήκες της Κατάληψης του Πολυτεχνείου το 1973.

Με την ανάγνωση αποσπασμάτων από το ιστορικό Χρονικό της Λιλής Ζωγράφου «ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΦΑΓΗΣ», θα εστιάσουμε στον τρόπο της αυθόρμητης Κατάληψης του ΕΜΠ από τους φοιτητές, την επιθυμία τους να μείνουν και να αγωνιστούν με αυτοοργάνωση και αποφασιστικότητα εναντίον της χούντας, εκφράζοντας εκείνη την ιστορική στιγμή τα συναισθήματα όλου του λαού που ήταν δίπλα τους, Παράλληλα με το κείμενο θα δείξουμε slides από την εξέγερση. 

Αναλύοντας τα γεγονότα ιστορικά και συνδέοντάς τα με το παρόν με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία τους θα μιλήσουν ο Μάκης Σταύρου, ιστορικός και ο Δημήτρης Παπαχρήστου, συγγραφέας (εκφωνητής του παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού ΕΜΠ).

Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι ένας, πολύ βασικός λόγος για τον οποίο ο αγώνας των φοιτητών είχε μεγάλη απήχηση και πέτυχε το ξεκίνημα της πολυπόθητης ανατροπής του καθεστώτος, ήταν το γεγονός ότι στη Συντονιστική Επιτροπή οι φοιτητές/τριες λειτουργούσε με αυτονομία και έπαιρναν αποφάσεις αγνοώντας τις «υποδείξεις» των  ποικίλων κομματικών  μηχανισμών

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με απαγγελίες ποιημάτων της Ρένας Χατζηδάκη «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑΣ» μελοποιημένη από τον Μίκη Θεοδωράκη, και από το ΚΑΤΑ ΣΑΔΔΟΥΚΑΊΩΝ του Μιχάλη Κατσαρού. Τέλος θα προβληθεί μέρος του φιλμ του Δημ. Κουτάντη ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ για ηχητική μετάδοση του παλμού των φοιτητών της εξέγερσης.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει  θα παραβρεθούν και θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους αγωνιστές που συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, όσο και στην εξέγερση και τις καταλήψεις του Μάη του ’68 στο Παρίσι

 

Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2023, ώρα 7.00μμ στο Εναλλακτικό Στέκι «Alternativa», οδός Τζωρτζ 12, 6ος όροφος, Πλατεία Κάνιγγος.