Την μεγάλη ικανοποίησή τους εκφράζουν οι σύλλογοι για τη λαογραφική έκθεση στο ΠΠΙΕΔ του περασμένου Σαββάτου (18.05), με τίτλο «Οι γυναίκες του περασμένου αιώνα μέσα από τα χειροποίητα έργα τους».
Συγκεκριμένα οι σύλλογοι που συνδιοργάνωσαν την έκθεση αναφέρουν:
“Με μεγάλη επιτυχία έκλεισε το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 «το σεντούκι της γιαγιάς».
Η λαογραφική έκθεση αφιερωμένη στη μητέρα, με τίτλο «Οι γυναίκες του περασμένου αιώνα μέσα από τα χειροποίητα έργα τους» ήταν στη διάθεση του κοινού από 13-18 Μαΐου 2024, στην αίθουσα διαλέξεων και εκθέσεων του ΠΠΙΕΔ (ισόγειο).
Με την ευρεία αποδοχή και την υπόσχεση ότι η επόμενη συνεργασία όσων συμμετείχαν στην διοργάνωση και πολλών άλλων, δεν είναι μακριά. Ο μεγάλος αριθμός εκθεμάτων, και η επισκεψιμότητα πλήθους πολιτών όσο και εκπαιδευτικών φορέων, κ.ά. ξεπέρασε τις προσδοκίες μας.
Ανέλπιστη ήταν η προσέλευση και στα εγκαίνια της έκθεσης που
πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Μαίου . Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με τον Χαιρετισμό του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ. Γιάννη Τομπούλογλου, συνεχίστηκαν με Εισαγωγική ομιλία για την μητέρα –καλωσόρισμα από τη Βιβή Πλατά, εκ μέρους του Δικτύου Γυναικών, Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας. Συνέχισαν οι βασικές ομιλήτριες κ. Στέλλα Κοντοπίδη, φιλόλογος, με θέμα «Το κέντημα είναι γλέντισμα, κι η ρόκα είναι σεργιάνι κι ο πικραμένος αργαλειός είναι σκλαβιά μεγάλη. Η γυναίκα κατά τον 19 ο αιώνα στον ελληνικό χώρο», η κ. Ρένα Χωρέμη, μουσειολόγος-διαχειρίστρια πολιτισμού, με θέμα «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη. Η γυναίκα στην παραδοσιακή κοινωνία και τα χειροποίητα δημιουργήματά της». Έκλεισαν με τους χαιρετισμούς των διοργανωτών κ. Ελένης Κανατά, Προέδρου της «Ένωσης Κρητών», κ. Μάρως Τσιλιμπάρη, Προέδρου του Συλλόγου «Πολιτιστική Αναγέννηση», κ. Γιώργου Ουσταμπασίδη, τ. Πρόεδρου Συλλόγου Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης».
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεγάλο πλήθος συνδημοτών και φίλων, καθώς και οι κ. κ.: Γιάννης Τομπούλογλου, Δήμαρχος Νέας
Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, Μανώλης Διαγουμάς, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλέκος Γούλας, αντιδήμαρχος Παιδείας, Γιάννης Βούρος, δημοτικός σύμβουλος, τ. Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής,
Στέφανος Γατσούλης , δημοτικός σύμβουλος, Ηλίας Τάφας, δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Τζέλης, δημοτικός σύμβουλος.
Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι το εξαιρετικό αποτέλεσμα ήταν συνέπεια της συνεργασίας.
Η παρουσία εκπροσώπων και άλλων συλλόγων της πόλης μας εκτός των διοργανωτών μας έδωσε μεγάλη χαρά, και μια υπόσχεση ότι θα το επαναλάβουμε και θα είμαστε πολύ περισσότεροι.
Η έκθεση αποτελεί έργο της συνεργασίας των Συλλογικοτήτων Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας Ένωση Κρητών Σύλλογος Πελοποννησίων « ο Γέρος του Μοριά», Σύλλογος «Πολιτιστική Αναγέννηση», Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης», Πρόσκοποι Ν. Φιλαδέλφειας, Δίκτυο Γυναικών με το ΠΠΙΕΔ-Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού Φιλιώ Χαϊδεμένου».
Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με ευκαιρία τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων(18 Μαΐου)2024 του
Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού, Φιλιώ Χαϊδεμένου.
Στην έκθεση χειροτεχνημάτων-έργων λαϊκής τέχνης εκτέθηκαν κεντήματα, πλεκτά, υφαντά, κ.α. έργα που έφτιαξαν οι μητέρες και οι
γιαγιάδες, μέλη μιας κοινωνίας όπου τα καθιερωμένα κοινωνικά στερεότυπα του προηγούμενου αιώνα , κρατούσαν τις γυναίκες εξαρτημένα άτομα περιορισμένες στους παραδοσιακούς ρόλους, όμως αυτές δημιούργησαν αριστουργήματα τέχνης με ευφυία, μεράκι, φαντασία.
Εμείς με τη σειρά μας, τα φυλάξαμε με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση. Όλα αυτά που έφτασαν στις ημέρες μας περνώντας από γενεά σε γενεά, από μάνα σε κόρη. Έτσι ξαναφέραμε στη μνήμη μας τις γυναίκες αυτές και τους δώσαμε μια θέση στην ιστορία της πόλης.
Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης είχε η κ. Κατερίνα Σαμαρτζίδου.
Θερμά ευχαριστούμε τις γυναίκες του Δήμου μας που συμμετείχαν στην έκθεση με τα οικογενειακά τους κειμήλια.