Εκδοχές βίας στον σύγχρονο κόσμο και η Φιλοσοφία: Νέος κύκλος διαλέξεων του Κέντρου Φιλοσοφίας

|||

|||

        Οι διαλέξεις θα ξεκινήσουν στις 24 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. και θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, κάθε  δεύτερη Δευτέρα

 

       Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας και η Δρ Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρυσάνθη Κεχρολόγου συνεχίζουν με επιτυχία για πέμπτο έτος, νέο κύκλο διαλέξεων με κύρια θεματική: «Εκδοχές βίας στον σύγχρονο κόσμο και η Φιλοσοφία».

 

      Η εποχή μας μαρτυρεί την έξαρση της βίας και η βία εξακολουθεί να αναδεικνύεται σε ένα από τα πλέον προσφιλή θέματα της φιλοσοφίας. Διότι  η Φιλοσοφία μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά  στη διαμόρφωση ενός τοπίου μέσα στο οποίο είναι αδύνατο να σκεφθούμε τη γνώση, την ατομικοσυλλογική ταυτότητα και τους κοινωνικούς δεσμούς πέρα και έξω από την παρουσία κάποιου μηχανισμού εξαθλίωσης, εκμετάλλευσης, υποταγής και κατοχής που βρίσκει έκφραση και πραγμάτωση μέσω της βίας.

 

      Η σχέση φιλοσοφίας και βίας μπορεί να υποκινήσει ριζικά ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη φύση, τα όρια και τις δυνατότητές της: μπορούμε σήμερα να σκεφθούμε φιλοσοφικά για θέματα όπως αυτά της γνώσης, της ηθικής ευθύνης και της πολιτικής εξουσίας πέρα και έξω από την εικονογραφία της βίας; Ποια είναι η σχέση πολιτικής και βίας; Είναι η σχέση αυτή φυσική ή διαλεκτική-ιστορική και υπόκειται στη Λογική της εξέλιξης; Μήπως κάθε εποχή διαμορφώνει με το δικό της τρόπο τις συνθήκες απελευθέρωσης του ανθρώπου από τα δεσμά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας;

 

      Οι διαλέξεις θα ξεκινήσουν στις 24 Οκτωβρίου, στις 7 μ.μ. και θα πραγματοποιούνται διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, κάθε  δεύτερη Δευτέρα.