Π. Μανούρης σε συνέντευξη τύπου για τα έργα, τις χρηματοδοτήσεις κ.α. (vid)

Οι εξελίξεις στα κρίσιμα έργα, οι πιέσεις προς την Περιφέρεια για τις χρηματοδοτήσεις, τα εμπόδια στις απαλλοτριώσεις και ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής τέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης τύπου του Δημάρχου Νέας Ιωνίας Παναγιώτη Μανούρη.

Όπως προέκυψε για άλλη μια φορά από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, μεγάλο στοίχημα για τη δημοτική αρχή είναι να καταφέρει να θέσει προς υλοποίηση μια σειρά από έργα τα οποία είτε χάθηκαν είτε καθυστέρησαν δραματικά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Συγκεκριμένα εστίασε στο υπόγειο πάρκιγνκ (12.000.000 ευρώ), την πεζογέφυρα Παναγούλη (650.000 ευρώ), τα αντιπλημμυρικά του Περισσού (8.000.000 ευρώ), την ανάπλαση του κέντρου (3.500.000 ευρώ) και τη συντήρηση του κλειστού γυμναστηρίου στα Πευκάκια (180.000 ευρώ).

..

Ιδιαίτερα δύσκολη προς αυτή την κατεύθυνση είναι η έλλειψη χρηματοδοτήσεων. Χαρακτηριστική η αναφορά του Π. Μανούρη στην απορρόφηση χρημάτων από το Πράσινο Ταμείο. Τη στιγμή που οι Δήμοι της Αττικής λαμβάνουν πάνω από 80%, ενώ άλλοι αγγίζουν το 100% όσων χρειάζονται, ο Δήμος Νέας Ιωνίας έλαβε μόλις 20% από το Πράσινο Ταμείο, χάρη στη διαχείριση της διοίκησης Θωμαΐδου.

Π. Μανούρης σε συνέντευξη τύπου για τα έργα, τις χρηματοδοτήσεις κ.α. (vid)

..

Ενημέρωσε για την πορεία των έργων του Φιλόδημου για την πυροπροστασία και την τοποθέτηση στεγάστρων στις στάσεις δημοτικής συγκοινωνίας. Για το δεύτερο οι διαγωνισμοί αναμένονται εντός του Ιουνίου. Έκανε γνωστό πως πέτυχαν τη δημοπράτηση των έργων για τα βιοαπόβλητα, τα ψηφιακά, ενώ μετά από δύο χρόνια αδράνειας ολοκληρώθηκε η μελέτη γα την αστική αναζωογόνηση και ανάπλαση.

Αναμένεται συνάντηση με τον Περιφερειάρχη για τα έργα

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται επίσης για την εύρεση χρηματοδότησης για τα αντιπλημμυρικά του Περισσού. Θυμίζουμε πως, ενώ το έργο προϋπολογισμού ύψους 8.000.000 ευρώ είχε δημοπρατηθεί το 2019, η διοίκηση της Δ. Θωμαΐδου δεν κατάφερε να το ολοκληρώσει. Αντίθετα, θετική ήταν η έκβαση στην υπόθεση του βρεφονηπιακού σταθμού στην Αγίου Κωνσταντίνου, όπου εξασφαλίστηκε, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο, η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου. Έτσι ο Δήμος θα αποφύγει την καταβολή του ποσού των 885.654 ευρώ που απαιτούνται.

Για όλα τα παραπάνω τόνισε πως βρίσκεται σε επικοινωνία με την Περιφέρεια Αττικής πιέζοντας ώστε να βρεθεί λύση. Σύμφωνα με την ενημέρωσή του, αναμένεται συνάντηση με τον Ν. Χαρδαλιά το επόμενο διάστημα, με το υπόγειο πάρκινγκ να βρίσκεται – προφορικά τουλάχιστον – σε πρώτη προτεραιότητα.

Οι απαλλοτριώσεις και η έλλειψη πρασίνου

Πολύ χαμηλή η θέση της Νέας Ιωνίας στην κατάταξη των πόλεων με βάση το ισοζύγιο πρασίνου. Όπως ανέφερε ο Π. Μανούρης η αναλογία ιδιωτικού πρασίνου ανά κάτοικο είναι 0.4. Η αντίστοιχη αναλογία πρασίνου και δέντρων σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό. Εδώ η Νέα Ιωνία βρίσκεται στον πάτο της σχετικής λίστα με 1.1, με υψηλότερο το Μαρούσι με αναλογία 22.6.

Ο Π. Μανούρης βασίστηκε σε αυτά τα αρνητικά στατιστικά για να αναδείξει την ανάγκη απαλλοτριώσεων αλλά και αποδόσεων ελεύθερων χώρων στους πολίτες. Για το δεύτερο σκέλος γνωστοποίησε πως το επόμενο διάστημα θα μπει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που αφορά σε δεκάδες (70+) κτίρια στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, όπως έγινε με την Εθνικής Αντιστάσεως, την Αλαμάνας κλπ

..

Σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, τόνισε πως υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι τους οποίους πρέπει να εξασφαλίσει, ώστε να δημιουργήσει χώρους πρασίνου. Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται το οικόπεδο της ΕΡΙΟΤΕΚ, το οποίο ο Δήμος συνεχίζει να διεκδικεί με κήρυξη νέας απαλλοτρίωσης. Μάλιστα, ο Π. Μανούρης υπογράμμισε πως άμεσα θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για δανεισμό που θα αφορά τις απαλλοτριώσεις, ώστε να μπορέσει ο Δήμος να αποκτήσει τον χώρο άμεσα.

Κάνουμε άμεσα αυτά που θα γίνοταν σε πέντε χρόνια

Απαντώντας σε ερώτηση της Έκφρασης, ξεκαθάρισε ότι το όποιο δάνειο δεν θα επιβαρρύνει τους δημότες μέσω της αύξησης των τελών καθώς το δάνειο δεν θα αφορά τα ανταποδοτικά τέλη. Το ίδιο ισχύει, όπως είπε, και για ενδεχόμενο δανεισμό για τις αναπλάσεις. Εξήγησε ότι ο στόχος είναι με τα δύο δάνεια να υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι για να μπορεί να προχωρά ο σχεδιασμός του Δήμου, ενώ την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή θα συνεχίζει να πιέζει και να εξετάζει όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησεις από φορείς και προγράμματα.

..

Ειδική αναφορά, τέλος, έκανε και στην υπόθεση της πλατείας στον Άγιο Κωνσταντίνο και την δικαστική διένεξη με την εκκλησία. Υπογράμμισε πως η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε πρωτόδικα την εκκλησία δίνοντας της όλο το Ο.Τ. Ενημέρωσε για την πρότασή του να γίνει συμβιβασμός με την άλλη πλευρά, ώστε να εξασφαλιστεί ο χώρος της πλατείας για τον Δήμο. Η πρόταση αυτή όμως δεν έγινε δεκτή από την εκκλησία και έτσι αναμένεται η εκδίκαση της έφεσης του Δήμου Νέας Ιωνίας.