Δηλώστε τα όπλα για αποφυγή κυρώσεων

Τα κυνηγετικά τους όπλα καλούνται να δηλώσουν οι πολίτες σε περίπτωση που η άδεια τους έχει λήξει, για την αποφυγή ποινικών κυρώσεων.

Η ανανέωση της άδειας κατοχής γίνεται στο τοπικό τμήμα Ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ίδια διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί και από τους κληρονόμους θανόντων κατόχων κυνηγετικών όπλων ώστε να μεταβιβαστεί για τους ίδιους λόγους η άδεια στους νέους κατόχους.

Σύμφωνα με τον νόμο 2168/1993 και τις τροποιήσεις του νόμου 4678/2020 ισχύουν τα παρακάτω:  

1. Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων υποχρεούνται, εντός τριάντα (30) ημερών από την απόκτησή τους, να ζητήσουν τον εφοδιασμό τους με άδεια κατοχής, η οποία χορηγείται από την αστυνομική αρχή του τόπου κατοικίας τους.
Σχετικό: ΥΑ ΔΙΑΔΠ/Α/438/12.1- 16.1.2004 (ΦΕΚ Β΄ 41), παρ. 29.
Σχετικό:  ΥΑ 7011/10/72ιζ/2005 (ΦΕΚ 1158 Β΄/2005) περί “αντικατάστασης του αντιγράφου ποινικού μητρώου, ως δικαιολογητικού για την επαναχορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικών όπλων που έχει λήξει, από υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986”.

2. Οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων υποχρεούνται:
α. Να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή φύλαξη των όπλων τους και να συμμορφώνονται με τις σχετικές υποδείξεις των αρμόδιων αστυνομικών αρχών.
β. Να μην παραχωρούν αυτά σε τρίτα πρόσωπα, αν δεν είναι εφοδιασμένα με άδεια θήρας.

3. Με απόφαση των Υπουργών Δημάσιας Τάξης και Γεωργίας κοθορίζονται:
α. Οι προδιαγραφές κυνηγετικών όπλων που κατασκευάζονται, κατέχονται ή μετασκευάζονται με οποιονδήποτε τρόπο, για τη χρησιμοποίησή τους σε όλη τη διάρκεια του έτους από καλλιεργητές για την καταπολέμηση των χαρακτηριζόμενων ως επιβλαβών ζώων.
β. Ο αριθμός των κυνηγετικών όπλων που επιτρέπεται να κατέχει κάθε άτομο.

4. Σε περίπτωση που δεν χορηγείται άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου, εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 10 του παρόντος.

5. Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος άρθρου τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους και χρηματική ποινή“.
Σημ.: όπως τροποποιήθηκε  με την παρ.3 του άρθρου 4 του Ν.2334/1995 (Α 184)

6. Ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου που δεν έχει εφοδιαστεί με την προβλεπόμενη από τις διατάξεις του ν. 2168/1993 άδεια κατοχής, δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν με δική του θέληση και πριν εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου από την αρχή, υποβάλει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας κατοχής. “Στην περίπτωση αυτή, ο κάτοχος υποχρεούται να καταβάλει, για την έκδοση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, το δεκαπλάσιο των τελών που προβλέπονται κάθε φορά. Ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν εντός διετίας από τη λήξη της ισχύος της άδειας κατοχής υποβάλει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας και καταβάλει το πενταπλάσιο των προβλεπόμενων τελών για την ανανέωση της. Μετά την πάροδο της ως άνω διετούς προθεσμίας, ο κάτοχος του κυνηγετικού όπλου δεν υπέχει ποινική ευθύνη αν με δική του θέληση και πριν εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου από την αρχή υποβάλει στις αρμόδιες αστυνομικές αρχές τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας και καταβάλλει το πενταπλάσιο των προβλεπόμενων τελών.

Σε όλες τις ως άνω περιπτώσεις, ο κάτοχος όπλου για θήρα δεν υπέχει ποινική ευθύνη, αν με δική του θέληση,πριν εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για παράνομη κατοχή όπλου για θήρα από την αρχή και εφόσον δεν επιθυμεί τη χορήγηση/ανανέωση της άδειας κατοχής, παραδώσει το κατεχόμενο όπλο, μαζί με την άδεια κατοχής αυτού, εφόσον υπάρχει τέτοια.

Όπως τροποποιήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 6 ΝΟΜΟΣ 4678/2020 με ισχύ την 20/3/2020