Διαδήλωση στην Αγία Παρασκευή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Διαδήλωση φοιτητών – Φωτο Κ. Κυρίτσης

▸Σάββατο 2 Μαρτίου στις 12.00 η διαδήλωση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αγία Παρασκευή που διοργανώνει το «Φυσάει Κόντρα». Σημείο συγκέντρωσης η κεντρική πλατεία Αγίας Παρασκευής.

Με ανακοίνωση του το δημοτικό σχήμα αναφέρει: «Η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων την Παρασκευή 8/3. Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας για να  τους σταματήσουμε. Γι αυτό σας καλούμε το Σάββατο 2/3 στις 12:00 σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στη γειτονιά μας στην πλατεία Αγ.Παρασκευής καθώς αυτό το νομοσχέδιο μας αφορά όλους και όλες! Να σταθούμε δίπλα στους φοιτητικούς συλλόγους που σε όλη την Ελλάδα με πορείες και καταλήψεις διαμαρτύρονται. Να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια (καθηγητές, ερευνητές, διοικητικούς) που έχουν πάρει μέσα από τα σωματεία τους και τους Συλλόγους Διδασκόντων θέση ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο.

Όμως γιατί αναφερόμαστε στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων; Αφού το νομοσχέδιο μιλά για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, πως αυτό επηρεάζει τα δημόσια; Έχουμε δει ξανά και ξανά πως όταν ένα δημόσια αγαθό γίνεται εμπόρευμα τότε είναι θέμα χρόνου και το δημόσιο κομμάτι είτε να εξαφανιστεί είτε να λειτουργεί κι αυτό σαν ιδιωτικό. Το είδαμε στο ρεύμα που άνοιξε η αγορά για τους ιδιώτες και τώρα, μετά την πώληση της ΔΕΗ, δεν υπάρχει τίποτα δημόσιο. Το αποτέλεσμα; Τιμές τριπλάσιες από πριν και ένα ιδιωτικό καρτέλ με τεράστια κέρδη. Τα ίδια και στην υγεία με τα νοσοκομεία να βάζουν “τιμοκατάλογο” για τα χειρουργεία. Τα ίδια θα δούμε και στα Πανεπιστήμια αν δεν αντιδράσουμε.

Ήδη και σε αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση βάζει την ιδιωτική λογική μέσα στα δημόσια Πανεπιστήμια με δίδακτρα στα προπτυχιακά για αλλοδαπούς φοιτητές. Η δημόσια χρηματοδότηση για τα Πανεπιστήμια έχει μειωθεί από το 2009 κατά 65%! Αν τους αφήσουμε είναι θέμα χρόνου να βάλουν δίδακτρα παντού και να προστεθεί ένα ακόμα οικονομικός ταξικός φραγμός για την πρόσβαση στην εκπαίδευση. Και λέμε ένας ακόμα διότι ήδη η ανάγκη φροντιστηρίου, η απουσία εστιών για τα παιδιά από άλλη πόλη και το γεγονός ότι δεν υπάρχει φοιτητικό επίδομα εμποδίζει την πρόσβαση παιδιών φτωχότερων οικογενειών σε σπουδές. Το θέμα όμως είναι να μειώσουμε τους ταξικούς φραγμούς, όχι να τους αυξήσουμε!

Γιατί, πέρα από το να εξυπηρετήσει κάποια συγκεκριμένα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κολεγίων, αυτός είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης: οσο λιγότερα χρήματα έχεις τόσο λιγότερο να σπουδάζεις. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη πολιτική της που θέλει να κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Γι’ αυτούς δεν γίνεται το παιδί μιας οποιαδήποτε οικογένειας να σπουδάζει δωρεάν και να βελτιώνει έτσι τη ζωή του! Αυτό πρέπει να είναι προνόμιο των δικών τους οικογενειών. Πρέπει το πτυχίο να αποκτάται με χρήματα όχι με διάβασμα! Τα υπόλοιπα παιδιά πρέπει είτε να μη σπουδάσουν ώστε να μείνουν με λιγότερα επαγγελματικά δικαιώματα είτε αν το κάνουν να χρωστάνε πολλά όπως στις ΗΠΑ. Αυτή την κοινωνία θέλουν να φτιάξουν, γι αυτό κλείνουν πανεπιστημιακά τμήματα, για αυτό βάζουν την ελάχιστη βάση εισαγωγής, γι’ αυτό φέρνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θέλουν να ακυρώσουν τον βασικό τρόπο κοινωνικης κινητικότητας στην μεταπολεμική Ελλάδα.  

Εμείς όμως θέλουμε μια κοινωνία που η γνώση θα είναι προσβάσιμη στον καθένα και στην καθεμία ασχέτως τι έχει στο πορτοφόλι του. Γι αυτό θέλουμε να σταματήσει η είσοδος στα ΑΕΙ να προϋποθέτει τα πολυδάπανα φροντιστήρια. Θέλουμε εστίες για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και δωρεάν μετακινήσεις. Θέλουμε φοιτητικό εισόδημα. Αυτά έχουν κερδηθεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Θέλουμε Πανεπιστήμια ανοιχτά με γνώση και έρευνα από και για την κοινωνία και όχι επιχειρήσεις που σκοπό έχουν το κέρδος. Δεν θέλουμε ούτε χρειαζόμαστε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να αποτρέψουμε την ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος από την κυβέρνηση, το οποίο ρητά ορίζει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν.

Γι αυτό στεκόμαστε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, τις καθηγήτριες και τους ερευνητές που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν παιδεία.

Είναι υπόθεση όλων μας και χρέος μας για τις γενιές που θα έρθουν. 

Έχουμε σκοπό να νικήσουμε και θα νικήσουμε!».