Διαχρονικός πνεύμονας πρασίνου το δάσος Συγγρού

Διαχρονικός πνεύμονας πρασίνου για τη Βόρεια Αθήνα αποτελεί το δάσος Συγγρού, σύμφωνα με τη Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Παράταξης, θα πρέπει με κάθε τρόπο να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτό. Τέλος, η Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι συντάσσεται με το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Συμμαχίας για την Ανατροπή στο Μαρούσι έχει ως εξής:

Ένας χώρος σαν το Δάσος Συγγρού αποτελεί ανέκαθεν μια πηγή ζωής, ανάπαυλας και ευεξίας τόσο για τους Μαρουσιώτες, όσο και για τους κατοίκους των όμορων δήμων. Σε όλη του την έκταση το δάσος βρίθει ποικίλων δένδρων, θάμνων και ποώδους βλάστησης. Αυτή του η σύσταση και το ενδιαφέρον των ιδρυτών του, με προεξάρχουσα την φυσιογνωμία της συζύγου του Ανδρέα Συγγρού, Ιφιγένειας έθεσαν τις βάσεις ώστε ο χώρος να καταστεί σημείο αναφοράς στην διαφύλαξη του πρασίνου, της χλωρίδας και της πανίδας του καθώς και στην καθιέρωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Η εκπόνηση του εκπαιδευτικου σχεδίου προέβλεπε την ίδρυση Γεωργικής Σχολής με κύριους τομείς την ελαιοκομία, την μελισσοκομία, την σηροτροφία, την αγελαδοτροφία και άλλους τομείς. Εντός του χώρου του Δάσους έχουν κτιστεί το κύριο μέγαρο που είχε ως λειτουργία του την διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά και χώρο φύλαξης αρχείων και κειμηλίων. Ο γοτθικού ρυθμού ναός λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Σε μικρή απόσταση από αυτά τα κτίσματα συναντούμε ένα μικρό θέατρο που κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζονταν επίλεκτα θεατρικά έργα η διοργανώνονταν μουσικές βραδιές. Τα κτίσματα στον χώρο του Δάσους φέρουν την υπογραφή του μέγιστου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ, του Γερμανού που σε νεαρά ηλικία εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πλειάδα αριστουργημάτων. Έναν τέτοιο φυσικό θησαυρό, ήταν μοιραίο να τον επιβουλευτούν διάφοροι επιχειρηματικοί φορείς . Κατά τις δεκαετίες του ’90 και του 2000, επί δημαρχίας Τζανίκου, το Δάσος κινδύνεψε να παραχωρηθεί σε ορισμένους «καρχαρίες» για δήθεν ανάπλαση και επιχειρηματικές εγκαταστάσεις. Η ταχεία αντίδραση των δραστήριων συλλόγων της περιοχής και ενεργών πολιτών απέτρεψαν τα υστερόβουλα επιχειρηματικά σχέδια και ο πολύτιμος αυτός πνεύμονας διασώθηκε. Ο κίνδυνος όμως δεν περιορίζεται στα όσα εξετέθησαν, αλλά και στην πύρινη απειλή που κάθε καλοκαίρι εκδηλώνεται με τραγικές συνέπειες επί του εναπομείναντος δασικού μας πλούτου. Σήμερα επιβάλλεται η συστράτευση όλων των περιβαλλοντικών φορέων, εξωραϊστικών συλλόγων και για την προστασία αυτής της όασης, μέσα στην έρημο της ασφάλτου και του τσιμέντου.

Η Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι υποστηρίζει σε κάθε ευκαιρία το δημόσιο χαρακτήρα του δάσους, την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και την ανάγκη αύξησης της κρατικής επιχορήγησης προς το ΙΓΕ ώστε να επιτελεί τους σκοπούς του κληροδοτήματος, μεταξύ των οποίων είναι η πυροπροστασία, η περιφρούρησή του από κακόβουλες ενέργειες και η απόκρουση κάθε σκέψης ιδιωτικοποίησης σαν αυτές που διατυπώθηκαν στο παρελθόν από Βορίδη και Χατζηδάκη. Συντάσσεται με το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Αμαρουσίου και θα αγωνιστεί για την υλοποίηση των στόχων του.