Debate: Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

Μετά από την τελευταία ενότητα στο χθεσινό debate οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν δικαίωμα για μια τρίλεπτη τοποθέτηση στέλνοντας μήνυμα στον ελληνικό λαό.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι πολίτες θα κληθούν να πάρουν μία κρίσιμη απόφαση για το δικό τους μέλλον

Πιστεύω, κάνοντας τον απολογισμό μίας δύσκολης τετραετίας, μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω ότι παρέμεινα συνεπής και κράτησα τη χώρα ασφαλή εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων.

Οι πολίτες ψηφίζουν με γνώμονα το μέλλον και έχω ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα για την Ελλάδα του 2027.

Μία Ελλάδα απου θα φέρει την ανεργία κάτω από το 10% με πολλές καλές θέσεις εργασίας. Να ανέβει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

Οι νέοι να ξέρουν ότι μπορούν να μείνουν στην πατρίδα μας

Εχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε.

Εχουμε σαφές σχέδιο για την Υγεία για το πώς θα επενδύσουμε σε υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό

Η ελλάδα μπορει να γίνει πρωταγωνίστρια στην πράσινη ανάπτυξη. Μπορούμε να παράγουμε περισσότερη ενέργεια από τον ήλιο και από τον άνεμο, ακόμα και σε επίπεδο νοικοκυριού, αγρότη.

Να συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα.

Αλέξης Τσίπρας

Τα 4 τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς. Ο μισθός τελειώνει την 3η βδομάδα του μήνα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη, οι νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται, 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν εάν θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς.

Δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα. Είναι στο χέρι μας να φέρουμε μια μεγάλη αλλαγή. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ένα μεγάλο βήμα για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας που θα αλλάξει τις ζωές μας, θα αλλαξει το ΕΣΥ, θα προχωρήσει στη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Ξέρουμε και μπορούμε.

Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες. Κάναμε λάθη, όμως κυβερνήσαμε με εντιμότητα. Δεν κυβερνήσαμε με βάση το πρόγραμμά μας. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα. Να ξανακάμουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Με δικαιοσύνη για όλους, δικαιοσύνη παντού.

Νίκος Ανδρουλάκης

Στις 21 Μαΐου κρίνεται αν θα αλλάξει κάτι ριζικά στην πατρίδα ή θα έχουμε πάλι μια απ’ τα ίδια. Δεκαπέντε χρόνια ανισότητας και τώρα στο επίπεδο της θεσμικής παρακμής. Η χώρα χρειάζεται μεγάλες αλλαγές. Κάποιοι επισείουν τον κίνδυνο της ακυβερνησίας. Κυβέρνηση θα υπάρχει την επόμενη μέρα των εκλογών. Το θέμα είναι τι κυβέρνηση.

Πυξίδα μου είναι οι τρεις λέξεις: εμπιστοσύνη, αξιοπρέπεια και ανάπτυξη και προοπτική.

Ότι λέω σήμερα αυτό θα κάνω και αύριο. Δεν θέλω να νιώσει κανένας πολίτης ότι τον απογοήτευσα, ότι εργαλειοποίησα την ψήφο του.

Μίλησε για δημόσια υγεία και δημόσια παιδεία, οικονομία ανταγωνιστική, με εξωστρέφεια, εθνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια.

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Τα κέρδη τους, οι ζωές μας». Το σύνθημα αυτό αποτυπώνει όλη την πορεία της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει μέχρι τώρα. Με τον έναν ή άλλο τρόπο, έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι, ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Άρα δεν μπορούν να αποτελέσουν μέρος της λύσης.

Εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να γίνει κυβέρνηση και την 22η Μαΐου. Όμως, άλλες «επιταγές» τούς οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα είναι αντιλαϊκή. Ο λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του, να ενισχύσει το ΚΚΕ.

Κυριάκος Βελόπουλος

Συνάντησα τέσσερις δημοσιογράφους σήμερα για πρώτη φορά στη ζωή μου. Δεν με κάλεσαν στην εκπομπή τους. Εξαιρώ τον ΑΝΤ1 και την ΕΡΤ και λίγο τον Alpha. Εχω πικρία πολιτική, δεν μπορέσαμε να πούμε αυτό που πιστεύουμε, ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Αρκεί να αναλάβει κάποιος που αγαπά την πατρίδα, το έθνος. Να έχεις πρόγραμμα αλλά να μη λες ψέματα ότι έχεις πρόγραμμα.

Εχουμε το σχέδιο αρκεί να «ματώσουν» οι κομματικοί τους, οι ανεξάρτητες αρχές, όλοι αυτοί που βολεύτηκαν. Επιτέλους αξιοκρατία στη χώρα, όχι στο ακαταδίωκτο.

Το πολιτικό προσωπικό δεν λέει όλη την αλήθεια. Εμείς στην Ελληνική Λύση μπορούμε να ξανακάνουμε του Ελληνες περήφανους.

Γιάνης Βαρουφάκης

Ζητάμε από τους νέους να ψηφίσουν, αλλά δεν κάνουμε τίποτα για να τους διευκολύνουμε. Ο κ. Μητσοτάκης ιδρώνει στη σκέψη ότι θα ψηφίσουν οι νέοι, κυρίως αυτοί που δουλεύουν στα κάτεργα σε Μύκονο, Ρόδο, Σαντορίνη. Είμαστε στο 4ο Μνημόνιο, το υπέγραψε ο κ. Τσίπρας το 2018 μέχρι το 2060 και μας καθηλώνει στα κάτεργα. Από το 2016-2017 έχουμε μία μόνιμη λεηλασία του λαού και της εθνικής περιουσίας. Πρέπει να καταργηθούν οι μηχανισμοί λεηλασίας της ελληνικής πραγματικότητας.

Πληροφορίες από thepressproject.gr