Αποχαιρετισμός στον Παναγιώτη Πέτρουλα

Παναγιώτης Πέτρουλας

Ο αποχαιρετισμός στο Παναγιώτη Πέτρουλα, όπως διαβάστηκε, στην τελετή, στο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών, στη Ριτσώνα

..

Ο αποχαιρετισμός ενός προσφιλούς προσώπου είναι πάντα ένα δύσκολο καθήκον.  Αυτές τις ώρες πρυτανεύουν τα συναισθήματα. Ωστόσο σε αυτόν τον αποχαιρετισμό θα ήθελα να προσεγγίσω τη ζωή του Παναγιώτη Πέτρουλα όχι ως συγγενής αλλά ως αντικειμενικός παρατηρητής.

.

Ο Παναγιώτης Πέτρουλας ήταν παιδί μια θυελλώδους εποχής. Γεννήθηκε στον τόπο της εσωτερικής μετανάστευσης, εκεί που κατέληξε η οικογένειά του όχι από επιλογή αλλά από ανάγκη.

.

Μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες, αντίστοιχες τις εποχής και της κοινωνικής θέσης της οικογένειας. Εργάστηκε από μικρός, παρακολουθώντας ταυτόχρονα νυχτερινό σχολείο.

..

Η δολοφονία του αδελφού του Σωτήρη στην διαδήλωση σημάδεψε όλη την οικογένεια και συντάραξε όλη τη χώρα.

..

Σύντομα βρέθηκε στη φιλόξενη Σοβιετική Ένωση για να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές σπουδές, ειδικά για την εποχή.

..

Ακολούθησε η Σουηδία, η επιστροφή στην Ελλάδα, η δημιουργία οικογένειας.

..

Σε αυτόν τον απολογισμό θέλω περισσότερο να σταθώ στο δημόσιο βίο του Παναγιώτη. Του ανατέθηκαν σημαντικοί ρόλοι, αντιστοιχοι των ικανοτήτων του και της δέσμευσής του στην υλοποίηση των ιδέων του.

..

Εμβληματική ήταν παρουσία του στο Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, την εποχή που δημιουργήθηκε και θεμελιώθηκε το εθνικό σύστημα υγείας.

..

Βρέθηκε σε σημαντικές θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Όπου κι αν εργάστηκε ξεδίπλωσε τις αναμφισβήτητες ικανότητές του, γεγονός που αναγνωρίζεται από όσους συνεργάστηκαν μαζί του.

.

Στο ρόλο του στα δημόσια πράγματα υπήρξε συνεπής στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και της θεσμικής λειτουργίας

.

Πάντα στοργικός στους κοντινούς του, πάντα με κατανόηση για όλους.

.

Κλείνοντας τον κύκλο της ζωής του αφήνει σημαντική παρακαταθήκη στα παιδιά και τα εγγόνια του.

..

Η μνήμη του θα είναι ισχυρή όχι μόνο σε όσους τρέφουν συναισθήματα για τον πατέρα, τον σύζυγο, τον παππού, το θείο, τον ξάδερφο αλλά και σε όσους τον γνώρισαν έστω και για λίγο. Το επιβάλλει η ζωή του αυτό.

..

Για όλους τους παραπάνω λόγους που ανέφερα εδώ και για πολλούς περισσότερους ακόμα, η μνήμη του Παναγιώτη Πέτρουλα θα μας συντροφεύει πάντα