Απεργία: Διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα ένα χρόνο από τα Τέμπη

Παραλύει σήμερα όλη η Ελλάδα στο πλαίσιο μεγάλη απεργία ένα χρόνο από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών. Συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις. «Χειρόφρενο» για όλη τη μέρα σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, προαστιακό αλλά και ταξί. Στάση εργασίας στα λεωφορεία (λειτουργούν 09.00 – 21.00), ενώ δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια.

Τη δράση τους συντονίζουν σωματεία και ομοσπονδίες

Η αντζέντα των αιτημάτων των εργαζομένων να αναφέρεται στις αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς και στην ακρίβεια που ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά. Η ΑΔΕΔΥ ζητά μεταξύ άλλων την επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού, ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στέκεται στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και διεδκικεί επίσης τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

Ένα χρόνο μετά τα Τέμπη η συζήτηση στρέφεται ξανά γύρω από τις ιδιωτικοποιήσεις και την υποβάθμιση των κοινωνικών αγαθών. Έτσι ψηλά βρίσκονται τα αιτήματα για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, την ώρα που έχουν «φουντώσει» οι αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία. Φυσικά στη σημερινή απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην υγεία μετά από αποφάσεις της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ.

Μαζικό παρών αναμένεται να δώσουν φοιτητές και καθηγητές. Μετά από δύο μήνες κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια οι φοιτητικοί σύλλογοι επιδιώκουν σήμερα να ενώσουν τον αγώνα τους με την υπόλοιπη κοινωνία για την ανάγκη δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Από τη μεριά τους και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καλούν στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στην Αθήνα προγραμματίζονται τρία παράλληλα συλλαλητήρια στο κέντρο. Το ΠΑΜΕ καλεί στις 10.30 στα Προπύλαια, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, σωματεία και ομοσπονδίες στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ πρωτοβάθμια σωματεία θα συγκεντρωθούν στις 11.00 στα Χαυτεία.