Ανακοίνωση μελών της Ε.Ε. του Ιωνικού Συνδέσμου

Α.Π.Π

Τι συμβαίνει με τα οικονομικά του Ιωνικού Συνδέσμου;

..

Η Εξελεγκτική Επιτροπή του Ιωνικού Συνδέσμου απαρτίζεται από πέντε μέλη, τρία της πλειοψηφούσας παράταξης «Πανιωνικός Συνδυασμός» και δύο της μειοψηφούσας παράταξης «Αγωνιστική Πολιτιστική Παρέμβαση».

..

Ως καθήκον της η Εξελεγκτική Επιτροπή σε κάθε σύλλογο ή σωματείο, μεταξύ άλλων, έχει τον έλεγχο των οικονομικών πράξεων του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή της ορθής τήρησης του βιβλίου ταμείου, του βιβλίου εσόδων-εξόδων, του περιουσιολογίου και γενικότερα όλων των βιβλίων του συλλόγου, καθώς και τον έλεγχο των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου και κατά πόσο αυτές είναι εναρμονισμένες με τους σκοπούς του συλλόγου, όπως περιγράφονται από το καταστατικό του.

..

Ο Ιωνικός Σύνδεσμος εκτός από τις συνδρομές των μελών του, εισπράττει έσοδα από συνδρομές για την συμμετοχή μελών του στα διάφορα τμήματα του, όπως και διαχειρίζεται μεγάλη περιουσία, εισπράττει δεκάδες χιλιάδες ευρώ από ενοίκια από ακίνητα κ.α. Αρά, ο έλεγχος των οικονομικών του συλλόγου από την Εξελεγκτική Επιτροπή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Στην διοίκηση του Ιωνικού Συνδέσμου βρίσκεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια ως πλειοψηφία η παράταξη «Πανιωνικός Συνδυασμός» με πρόεδρο τον Γιάννη Κοντίτση, μια παράταξη που μέλη της εμπλέκονται στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της περιόδου 2014-2018 και που αμαύρωσε το όνομα του ιστορικότερου πολιτιστικού συλλόγου της πόλης μας.

..

Θα περίμενε κάποιος ότι τουλάχιστον μετά από αυτό το άνευ προηγουμένου οικονομικό σκάνδαλο για έναν πολιτιστικό σύλλογο, η διοίκηση του συλλόγου θα ασκούσε τα καθήκοντα της τουλάχιστον με διαφάνεια χωρίς να παρεκκλίνει στο ελάχιστο.

Και όμως:

Στην τελευταία συνέλευση των μελών του Ιωνικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε πριν τις εκλογές το 2022, ο απερχόμενος πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής εκλεγμένος με την πλειοψηφία, παρουσίασε την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής και ανέφερε στα μέλη του συλλόγου ότι το ταμείο, έως την 31/12/2021, είχε μηδενικό υπόλοιπο. Την συγκεκριμένη έκθεση την υπέγραφαν τα τότε τέσσερα μέλη της πλειοψηφίας στην Εξελεγκτική Επιτροπής, ενώ το ένα μέλος της «Αγωνιστικής Πολιτιστικής Παρέμβασης», έχοντας σοβαρές ενστάσεις για την ορθότητα του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, δεν την υπέγραψε.

..

Επίσης, ενώ υπήρχαν καταγγελίες από τα μέλη της «Αγωνιστικής Πολιτιστικής Παρέμβασης» του τότε απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου για την μη τήρηση των πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου, κάτι που έκανε αδύνατο τον έλεγχο των αποφάσεων του από την Εξελεγκτική Επιτροπή, ως δια μαγείας η πλειοψηφία παρουσίασε ένα βιβλίο πρακτικών που δεν είχε ελεγχτεί από κανέναν!!! Όλα αυτά υπάρχουν βιντεοσκοπημένα καθώς η συνέλευση μεταδόθηκε διαδικτυακά!!!

..

Στην συνέχεια, στην πρώτη συνεδρίαση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, μετά τις εκλογές του συλλόγου, πραγματοποιήθηκε καταμέτρηση μετρητών του ταμείου, καθώς επίσης και η καταγραφή των δαπανών και των εσόδων για την περίοδο 1/1/2022 έως 31/3/2022, όπου τελικά αποκαλύφθηκε ότι το υπόλοιπο του ταμείου την 31/12/2021 δεν ήταν μηδενικό!

..

Κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών που λειτουργεί και συνεδριάζει η Εξελεγκτική Επιτροπή του Ιωνικού Συνδέσμου, κοινή διαπίστωση όλων των μελών της είναι ότι δεν υπάρχει περιουσιολόγιο, δεν υπάρχει βιβλίο ταμείου συμπληρωμένο και ότι τελικά δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στις πραγματοποιούμενες δαπάνες καθώς κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα κυκλοφορούν!!!

..

Επίσης το βιβλίο εσόδων-εξόδων του συλλόγου δεν τηρείται ορθά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η δυνατότητα ορθού ελέγχου του σύνολο των δαπανών παρά μόνο όσων παραστατικών μας προσκομίζει κάθε φορά η πλειοψηφία του συλλόγου που ελέγχει απόλυτα το προεδρείο (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Γραμματέας, Ταμίας, Κοσμήτορας κ.α.) και άρα κάνει ότι θέλει!!!

..

Επίσης, ποτέ δεν προσκομίσθηκε στην Εξελεγκτική Επιτροπή το βιβλίο πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε πόσα χρήματα π.χ. δίνονται ως ενίσχυση σε άλλους φορείς (Αντικαρκινική Εταιρεία κ.α.), καθώς αυτές δεν αποτυπώνονται στα πρακτικά ως αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου και ως εκ τούτου δεν μπορεί πραγματοποιηθεί έλεγχος των σχετικών αποδείξεων ή παραστατικών.

..

Επιπλέον, έχουν συνταχθεί εκθέσεις της εξελεγκτικής επιτροπής που υπογράφονται και από τα πέντε μέλη που επισημαίνουν πλευρές των παραπάνω αναφερόμενων, έχουν σταλεί στο πρόεδρο του συλλόγου για να τα παρουσιάσει στο διοικητικό συμβούλιο, κάτι που είναι καταστατική του υποχρέωση, όμως αυτός πότε δεν το πραγματοποίησε!!!

..

Γιατί άραγε;;;

..

Μάλιστα η φορολογική δήλωση του Ιωνικού Συνδέσμου για το έτος 2022, η οποία κατατέθηκε στις φορολογικές αρχές και παρουσιάστηκε στην Εξελεγκτική Επιτροπή, ήταν μηδενική (!), δηλαδή δεν αποτυπώνονται ούτε έσοδα ούτε έξοδα, απολύτως τίποτα!!!

..

Επιπλέον, για τον καλύτερο έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης από την πλευρά της πλειοψηφίας, οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Πολιτιστικής Παρέμβασης» στο διοικητικό συμβούλιο, έχουν ζητήσει εγγράφως από την πλειοψηφία να δοθεί αναλυτική κατάσταση εξόδων για κάθε εκδήλωση που έχει πραγματοποιήσει ο σύλλογος, κάτι που επίσης δεν έγινε ποτέ, όταν μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος του συλλόγου έχει αναφέρει προς το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου ότι, μεταξύ άλλων δαπανών, αμοιβές δίνονται και σε συντελεστές των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η πλειοψηφία…

..

Είναι φανερό ότι κανένας έλεγχος από τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μπροστά στις εκλογές του συλλόγου, ακόμη και για το αν π.χ. κάποιο μέλος πλήρωσε την συνδρομή ή την εγγραφή του ή αν αυτή μπορεί να καλύπτεται με άλλο τρόπο, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα έχει στα χέρια της η διοίκηση!!!

..

Όπως είναι χαρακτηριστική η ακροτελεύτια προσπάθεια της πλειοψηφίας, μέσα στον πανικό τους και δέκα μέρες πριν τις εκλογές, να καλέσει σε διοικητικό συμβούλιου με θέμα τον έλεγχο στα οικονομικά του συλλόγου,που όμως διαχειρίζονται οι ίδιοι αποκλειστικά ως μέλη του προεδρείου (!!!).

..

Είναι εκτεθειμένοι καθώς τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει συνεδριάσει ποτέ το διοικητικό συμβούλιο για να συζητήσει τις εκθέσεις της εξελεγκτικής επιτροπής, να συντάξει στην συνέχεια έκθεση συμπερασμάτων, κάτι που επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.

..

Έτσι, στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Γενάρη (!!!), η «Αγωνιστική Πολιτιστική Παρέμβαση» πρότεινε για ακόμη μια φορά να έρθουν οι εκθέσεις τις εξελεγκτικής επιτροπής προς συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο και στην συνέχεια, αφού θα υπάρχει έκθεση συμπερασμάτων, να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα οικονομικά πεπραγμένα του συλλόγου από ορκωτό λογιστή σε βάθος πενταετίας.

..

Επίσης, επειδή ο έλεγχος των οικονομικών του συλλόγου είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, η «Αγωνιστική Πολιτιστική Παρέμβαση» πρότεινε οι εκλογές του συλλόγου να πραγματοποιηθούν μετά το πέρας του, και έχοντας και τα συμπεράσματα του έλεγχου στα χέρια μας, κάτι που είναι σύμφωνο και με το καταστατικό του Ιωνικού Συνδέσμου.

..

Και όμως!!!

..

Η πλειοψηφία, κόντρα ακόμη και στην κοινή λογική, αποφάσισε να πραγματοποιηθούν οι εκλογές του συλλόγου με τον οικονομικό έλεγχο σε εξέλιξη (!!!) και μάλιστα αρνήθηκε να ελεγχτεί η πενταετία, παρά μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, και βέβαια κουβέντα δεν είπε για το περιεχόμενο των εκθέσεων της εξελεγκτικής επιτροπής που έχει εδώ και καιρό στα χέρια της…

..

Αν προστεθούν σε όλα αυτά οι καταγγελίες των 4 μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου που είναι εκλεγμένα με την «Αγωνιστική Πολιτιστική Παρέμβαση» ότι η πλειοψηφούσα παράταξη έχει καταπατήσει κάθε άρθρο του καταστατικού, δηλαδή δεν ενημερώνει τα υποψήφια νέα μέλη ότι εγκρίθηκε η αίτηση τους, δεν πραγματοποιεί 2 συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου το μήνα, δεν τηρεί πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου όταν αυτό συνεδριάζει, δεν πραγματοποίησε την καταστατική τακτική γενική συνέλευση των μελών για το 2023, δεν έφερε προς συζήτηση τις εκθέσεις της εξελεγκτικής επιτροπής για την οικονομική διαχείριση του συλλόγου, δεν τηρεί αλλά και παραποιεί ομόφωνες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου, δεν τους επέτρεπαν την πρόσβαση στα βιβλία και τα μητρώα του συλλόγου επικαλούμενοι αστείες δικαιολογίες, ότι αποκλείει πραξικοπηματικά 200 νέα μέλη του συλλόγου από τις εκλογές, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά…

..

Συμπερασματικά, η παράταξη «Πανιωνικός Συνδυασμός» έχει μετατρέψει τον Ιωνικό Σύνδεσμο σε τσιφλίκι της, κάνει ότι θέλει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν.

..

Φυσικά τέτοια είναι και η αγάπη τους και για τον πολιτισμό…

..

Όλα αυτά πρέπει να τα γνωρίζει κάθε μέλος του Ιωνικού Συνδέσμου και κάθε Ιωνιώτισσα και Ιωνιώτης ώστε επιτέλους να σταματήσει αυτή η αρρωστημένη και σίγουρα αμφισβητούμενη από πλευράς καταστατικής νομιμότητας, κατάσταση.

..

Έχει φτάσει η ώρα ο Ιωνικός Σύνδεσμος να γυρίσει σελίδα, να απομακρυνθούν από την διοίκηση του αυτοί που έχουν φέρει το σύλλογο σε αυτή την κατάσταση και με την Αγωνιστική Πολιτιστική Παρέμβαση μπροστά ο σύλλογος να επανέλθει εκεί που του αξίζει:

Να ξαναγίνει ο πυρήνας, η καρδιά του πολιτισμού για το λαό της Νέας Ιωνίας!!!

Μιχάλης Χασιώτης και Μπάμπης Κουμπούνης, μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής του Ιωνικού Συνδέσμου εκλεγμένοι με την παράταξη «Αγωνιστική Πολιτιστική Παρέμβαση».