Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων εν όψει του καύσωνα ζητά η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Ιωνίας

Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων εν όψει του καύσωνα ζητά με ανακοίνωση της η ΔΑΣ ΟΤΑ Ν. Ιωνίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΔΑΣ – ΟΤΑ Ν. Ιωνίας έχει ως εξής:

Μπροστά στον καύσωνα των επόμενων ημερών, απαιτούμε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή και την υγεία όλων των συναδέλφων.

Ιδιαίτερα για τους συναδέλφους που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες (πράσινο, αποκομιδή απορριμμάτων, οδοκαθαρισμό, τεχνικά συνεργεία κ.λ.π) αλλά και για τους οδηγούς βαρέων οχημάτων τα οποία είναι γνωστό πως είναι παλιά και ταλαιπωρημένα, χωρίς air-condition και σε πολλές περιπτώσεις με εισροή καυσαερίων στην καμπίνα, η εργασία σε συνθήκες καύσωνα είναι κίνδυνος – θάνατος. Ακόμα και για συναδέλφους που δουλεύουν σε εσωτερικούς χώρους χωρίς επαρκή κλιματισμό (διοικητικές υπηρεσίες, σχολεία, container) θα πρέπει να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα.

Η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εργατικών ατυχημάτων. Αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε με τους ελλιπείς ελέγχους από την διαλυμένη επιθεώρηση εργασίας, τις ελλείψεις προσωπικού, τη μη χορήγηση ΜΑΠ, οι εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε για τη προστασία της ζωής μας κόντρα στις δημοτικές αρχές και τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν την προστασία της υγείας μας ως κόστος που πρέπει να περικόψουν.

Καλούμε την επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας να συνεδριάσει και να απαιτήσει από τη Δημοτική Αρχή να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των συναδέλφων.

Απαιτούμε:

  • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C
  • Πλήρης αποχή από την εργασία,των συναδέλφων που εντάσσονται σε ομάδες κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονιοπαθεις, διαβητικοί, νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς κ.λ.π)
  • Συχνά διαλείμματα και διάθεση σε συνεχή βάση πόσιμου νερού στα εξωτερικά συνεργεία, ακόμα και όταν η θερμοκρασία είναι ελάχιστα κάτω από το όριο διακοπής εργασιών. Γιατί οι δείκτες τους δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές συνθήκες σε χώρους δουλειάς.
  • Ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας, ΑΜΕΣΑ να ενημερώσουν τις υπηρεσίες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Απαιτούμε από τη κυβέρνηση να εκδοθεί δεσμευτική υπουργική απόφαση για τα μέτρα προστασίας, ώστε να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια.
    Καλούμε τους συναδέλφους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτές τις μέρες και να απαιτούν την αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας. Να ενημερώνουν άμεσα τους εκπροσώπους της ΔΑΣ για κάθε παραβίαση των μέτρων και για οποιαδήποτε αυθαιρεσία.
    Δεν παίζουμε με την υγεία μας και την ασφάλεια μας. Διεκδικούμε το δικαίωμα μας να επιστρέφουμε στις οικογένειες μας υγιείς και αρτιμελείς.