Αυξήσεις σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και μπύρες

Στα 0.60€ το μπουκαλάκι νερού από 1η Ιουλίου. Ανεβαίνουν και οι τιμές στα αναψυκτικά, τις μπύρες και το γάλα.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Κατάργηση του χρηματιστηρίου ρεύματος, ΕΕ και κυβέρνησης

Αιτία για τις ανατιμήσεις είναι η εισαγωγή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS) στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, που θα επιβαρύνει τους καταλωτές, ειδικά λόγω της αύξησης της τιμής των πλαστικών, αλουμινένιων και γυάλινων μπουκαλιών.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, η εφαρμογή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) θα αφορά στις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης: αλουμίνιο έως 1 λίτρο, γυαλί έως 1,3 λίτρα, και πλαστικό έως 3 λίτρα. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες χρησιμοποιούνται για προϊόντα όπως μπίρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, στιγμιαία ποτά και γάλα.

Οι αυξήσεις υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 10 και 15 λεπτών του ευρώ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, οι συσκευασίες μια χρήσης που επιβαρύνονται είναι οι παρακάτω:

  • Αλουμινίου έως 1 λίτρο
  • Γυαλί έως 1,3 λίτρα
  • Πλαστικό έως 3 λίτρα  (μπίρας, κρασιού, νερού, αναψυκτικών, γάλακτος, στιγμιαίων ποτών)

Πως θα διαμορφωθούν τα «καπέλα»

  • 1) 0,10 € για συσκευασία από αλουμίνιο, γυαλί, πλαστικό έως και 0,5 λίτρα
  • 2) 0,15 € για συσκευασία από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα

Οι αυξήσεις

  • Μπουκαλάκι νερό από 0,50€-0,60€
  • Aναψυκτικό από 1€-1,10€
  • Μπίρα φιάλη από 1,66€-1,76€
  • Φρέσκο γάλα(1,5 λίτρο) από 1,49€-1,64€

Η παραπάνω ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων μέσω voucher. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που θα επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στο κατάστημα, θα λαμβάνουν ένα «κουπόνι» ως ανταμοιβή.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η υποχρέωση επιστροφής των συσκευασιών ισχύει ανεξάρτητα από το αν η συσκευασία πωλήθηκε από την ίδια επιχείρηση λιανικής πώλησης ή από άλλη.

Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι το εγγυοδοτικό αντίτιμο πληρώνεται κατά την πώληση του προϊόντος και θα επιστρέφεται στο σημείο επιστροφής των συσκευασιών. Επίσης η συσκευασία πρέπει να φέρει την ειδική σήμανση που δείχνει ότι εντάσσεται στο σύστημα επιστροφής εγγύησης, είτε επί της ίδιας της συσκευασίας είτε στην ετικέτα.