Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να έχει θάψει το ζήτημα με τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις, και αντί αυτών η Γερμανία να χρησιμοποιεί τους πόρους της – παραμένοντας αδιόρθωτη – για να φτιάξει ξανά τον ισχυρότερο στρατό της Ευρώπης (!), αλλά δεν είναι όλοι το ίδιο:
Τις γερμανικές αποζημιώσεις ζητάει ο νέος πρόεδρος της Πολωνίας Κάρολ Ναβρότσκι επιμένοντας ότι αυτές πρέπει να καταβληθούν προς το συμφέρον της «δικαιοσύνης και της αλήθειας».
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Πολωνίας (PiS), η οποία κυβέρνησε από το 2015 έως το 2023, απαίτησε από τη Γερμανία να καταβάλει 6,2 τρισεκατομμύρια πολωνικά ζλότι (περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια) για ζημιές υπό ναζιστική κατοχή.
Στη συνέχεια η απαίτηση “μαζεύτηκε” από τον “συναινετικό” πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Βαρσοβία δεν θα ζητά πλέον πληρωμές και αντ’ αυτού θα επικεντρωθεί στη βελτίωση των σχέσεων με το Βερολίνο.
Η αλήθεια είναι ότι αν δεν διεκδικείς χρήματα η βελτίωση των σχέσεων είναι αποδεκτή από αυτόν που δεν θέλει να πληρώσει!

Ο Ναβρότσκι, ωστόσο, χρησιμοποίησε μια ομιλία τη Δευτέρα σε μια τελετή για την 86η επέτειο από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να πιέσει για άλλη μια φορά το Βερολίνο.
«Η Πολωνία, ως κράτος στην πρώτη γραμμή, ως η πιο σημαντική χώρα στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, χρειάζεται δικαιοσύνη και αλήθεια και σαφείς σχέσεις με τη Γερμανία, αλλά χρειαζόμαστε επίσης αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος», δήλωσε
«Προκειμένου να οικοδομήσουμε μια εταιρική σχέση βασισμένη στην αλήθεια και τις καλές σχέσεις, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος, τις οποίες, ως Πολωνός πρόεδρος, απαιτώ απερίφραστα, για το κοινό καλό», πρόσθεσε. Ο Ναβρόκι είπε ότι ελπίζει ότι ο Τουσκ και η κυβέρνηση θα υποστηρίξουν τα αιτήματα.

Την “μπάλα στην εξέδρα” πέταξε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ σείοντας το φόβητρο της Ρωσίας: “Η Πολωνία πρέπει να καταλάβει ποιος είναι ο εχθρός μας” δήλωσε και αναφέρθηκε στην υποτιθέμενη απειλή από τη Ρωσία.
“Ολίγη” από Ρωσία πλέον τακτοποιεί ακόμα και τα χρέη της Γερμανίας...